sâmbătă, 28 august 2010

motive sa mergi la padure

Acum, cat e vara, peste tot vezi nuante de verde.
Ziceam mai demult ca ai nevoie de motive ca sa iesi la padure.
Nu uita ca multi ar iesi , dar n-au unde, iar tu in loc sa cauti motive sa iesi, cauti orice numa sa nu mergi.
Inafara de o plimbare placuta care oricum ai face depasete 6-7 km, poti sa-ti aduni si ceva lemn sa mesteresti. Noi rar, foarte rar facem plimbari mai scurte de 10-12 km.
Poti sa admiri natura,sa te bucuri de ceea ce Dumnezeu a creat. Sa observi si poate sa inveti despre speciile de animale, insecte, pasari, ce vrei tu.
Poate iti plac fluturii, sa stii ca aici gasesti mai multi decat in parcarea de langa blocul tau.
Poate vi sa asculti vocea padurii, sa-ti limpezesti gandurile.
Uite, datorita ploilor ce au cazut anul asta poienile sunt de nepatruns. Dar ai multe avantaje, aici poti gasi multe speci de plante utile.
Spre exemplu asta are puful ala cu care aprinzi focul de la cea mai mica scanteie.
Feriga si ea poate fi utila. Iti faci un pat excelent, care te izoleaza de raceala solului. Iti poti face un umbrar si chiar un acoperis care sa-ti tina de ploaie. Cu putina indemanare poti obtine fibre cu care sa legi ceva.
Uite, tot din "ierburi: poti sa-ti faci o teava.
Fie o lasi asa, fie o despici in lung si faci un jgheab. In ambele cazuri poti directiona apa izvoarelor, paraielor, cum doresti.
E mai usor sa-ti speli mainile, vesela si sa iei apa daca iti pregatesti un pic.

Apoi daca tot ai luat apa, pui de-un ceai. Ce plicuri ? Ai aici plante din abundenta. Fie ca faci din ace sau muguri de pin, molid, sau poate menta, sunatoare, cimbrisor,tei, etc, ai langa tine, doar intinzi mana si iei.
La ceai merge si o gustare, ca sa refaci rezerva de energie.
Ceaiul e bine sa-l bei indulcit, cu miere sau zahar. Daca bei cantitate mai mare, atunci nu-l indulci tare, ca risti sa faci exces de zahar.
Hai sa-ti zic despre plante, asa pe scurt, macar de astea care-s mai cunoscute si destul de raspandite.
Uite, asta cu florile galbene e sunatoarea.
Ea creste din campie pana in zona subalpina.
Se recomanda in cazul urmatoarelor afectiuni : hepatita, colite cronice, ulcer gastric, arsuri, inflamatii ale gingiilor, rani, etc.
Cimbrisorul e excelent, are o aroma de numa.
El e bun in tratarea bolilor cailor respiratorii : bronsite, tuse convulsive, raguseli si tuse asmatice, etc.
Nu mai zic , ca are un gust foarte fain(am zis deja).
Mai sunt multe de zis si aici, dar mai zic si altii.
Menta e una din cele mai cunoscute plante de la noi.
Nu intru la nicicare in amanunte, dupa cum ai vazut, ca nu-i vreme si au facut-o altii deja.
Spun doar ca exista peste 25 de specii de menta.
Asta merge excelent la probleme digestive. Tot soiul de balonari abdominale si probleme gastro-intestinale. Este recomandata chiar si in problemele de toxiinfectie alimentara.
Ceaiul de menta e recomandat si in starile de oboseala mai ales intelectuala, stres, epuizare.
Dar se descurca bine si cu caile respiratorii ajutand la boli cum sunt : , gripa, asm, bronsita, ... cica merge si la sinuzita.
Vezi, mergi la padure si mai traversezi cate-o poiana, nu pleca cu mana goala, culege-ti cateva plante, sa-ti faci un ceai bun.
Eu ti-am zis doar cateva din ce poti face in 3-5 ore de plimbare. Mai sunt si altele, dar alea tin de domenii pe care nu vreau sa le prezint momentan.
Idea de baza este ca nu ai ce face, doar daca nu vrei.
Mai vezi vreun mistret, o caprioara, un iepure, o vulpe, veveritele. Ii fain ma, sti ce zic, daca stai la terasa la o bere nu vezi mare lucru.
In plus, gandesti mai limpede, esti mai relaxat, iti umplii bateriile si nu uita, ca nu-i lucru mic, sa stii ca ai un "refugiu" pe care multi nu-l au. Ce nevoie ai de un refugiu, pai daca tu nu ai nevoie, sa stii ca majoritatea au.
Incerc sa prezint totul la nivel de relaxare (activa), de plimbare si nu sportiv,desi mai mult de jumatate din timpul pe care-l petrec in natura are legatura cu latura sportiva, dar pentru aia, poate alta data, poate alt blog. pe multi ii sperie, nu stiu de ce.
Vara trece, si vine toamna. Tot frumos va fi, dar in mod diferit. Mai ai vreme sa "gusti" natura la tricou si pantalon scurt, nu ezita, ca pierzi.

vineri, 27 august 2010

de padure

Cu unul dinasta pot sa si cioplesc bine, il iau si la padure sa tai cam tot ce am de taiat si prelucrat, dar il pot lua si la munte. Avand in vedere dimensiunile si rezistenta lui, este un cutit foarte usor. Manerul de felul asta nu iese intamplator. El e conceput sa permita cat mai multe prize.
Lama asta din otel carbon (cu o duritate de 59 hrc) face treaba excelenta si tine de nu-ti vine sa crezi. Termin lingura (din lemn de esenta tare), il dau de cateva ori (5-6 ori) pe piele si ia parul.
Rar, foarte rar cutitul meu vede piatra de ascutit.
Uite, asta are un maner de o culoare excelenta. Am folosit radacina de arin. Amu poti sa vezi si din poze cate ceva, dar si mai bine vezi cand il ai in mana.
Cornul am grija sa nu lipseasca.
Tija traverseaza intreg manerul si este batuta in capat.
Cutitul are cam 22,5 cm tot, din care 10,5 cm lama.
Iti vine sa crezi ca greutatea lui cu tot cu teaca e de 138 grame ?
E mai usor decat un briceag cu blocaj, dinala elvetian.
Pe cat e de usor, pe atat e de rezistent.
Teaca e de culoare maro si e dintr-o piele tare si usoara.Isi face treaba foarte bine.
Si asta se cere scos la padure.
Si uite, ca tot vorbesc cu unul si altu, vreau sa amintesc ca spre deosebire de cutitele cu lama subtire (1,5 mm) si manere si teci din plastic (cutitele utilitare), astea sunt cu mult mai zdravene.
Avantajul lui fata de cutitele groase (cu lama peste 4 mm) este ca patrunde mult mai adanc, cu efort mai mic. In plus, il poti purta toata ziua la centura, fara sa-l simti ca e acolo. Ca eu unul nu gasesc nici o placere sa ma traga cureaua, sa o simt toata ziua.
In functie de ce munca faci, iti alegi cutitul. Dar lama cu grosimea de 3 mm, face treaba buna. Ai sa vezi ca majoritatea cutitelor scandinave au grosimea asta.
Teoretic daca-l folosesti corespunzator (si asta nu inseamna rar, ci doar sa nu abuzezi de el), s-ar putea sa-l faci cadou nepotilor tai , cand vei fi batran (ca ma gandesc ca poate te-ai plictisit de el si vei vrea altul).

miercuri, 25 august 2010

pe blogul asta o sa vezi mult verde

Sa vezi cum au crescut ferigile. Te bagi in ele si nu te mai vede nimeni. Pe alocuri depasesc 2 m.
Si ce-i mai fain, e ca printre ele au crescut si maracini. Te agata de piciorul gol si-ti zgarie cu usurinta pielea, ba chiar mai lasa cativa spini in picior, doar asa ca sa nu uiti.
Urzicile, pai is monstrii, au spinii cat cuiele ! Na bine cat cele mai mici cuie din lume, daca exista atat de mici. Treaba-i ca in foarte multe locuri si urzica iti ajunge cel putin pana la piept. Tulpina ei nu mai e verde de mult , ci e gri si maro si e lemnoasa. Cand de intepi, te ustura zdravan o vreme, dar te mananca 3-4 zile. remediile sunt diverse, unele au fost deja expuse, altele nu. Ideea-i ca daca alergi prin ele, nu mai ai vreme de remedii.
Mai bine le tai cand le vezi, decat sa tratezi "muscatura" lor. Nu au ce sa caute in mijlocul potecii.
Sunt dealuri intregi in care primavara mergeai lejer, iar acum potecile sunt acoperite de vegetatie.
Spuneam de maceta mai devreme.
Uite, ca sa detaliez numa un pic, macetele sunt si ele de diferite forme si dimensiuni, in functie de zona din care provin, dar si de munca pentru care sunt concepute.
Nu "despic" formele, ca nu-i vreme, zic doar ca o maceta mai scurta si mai groasa face bine treaba cand vine vorba de taiat crengi deoarece are rezistenta mai mare si ai loc sa patrunzi, sa lovesti. In vreme ce o maceta subtire si lunga (subtire am zis, ... nu ingusta) face o treaba mult mai buna la "ierburi" , maracini, stuf, boscheti, feriga, etc. La astea nu ai nevoie de rezistenta mare, in schimb ai nevoie de lungime, ca sa poti taia de cat mai jos (cat mai aproape de sol, sa ai loc sa umblii) si pe o suprafata mai mare, fara insa sa risti sa-ti dai peste tibie, genunchi (nu intra in detalii cu tehnica de taiere corecta, ca la altceva ma refeream).
Daca ai de mers mai multe zile, e important sa ai piatra de ascutit (de dimensiuni reduse) la tine (de preferabil doua de granulatie diferita, poate un combo).
Fiecare cu treaba lui, insa eu gasesc ca o maceta lunga (peste 50 cm - lungimea lamei) daca e groasa e chiar defectuasa. Atata vreme cat depaseste un kilogram, cu putin deja devine obositoare, dar daca depaseste 1,2 si se indreapta catre 1,5 kg atunci deja e bai mare.
Maceta nu-i facuta sa tai de 4-5 ori pe zi ceva acolo, pe langa tabara. Cu ea iti croiesti si drumul, iti faci si adapostul iti prepari, construiesti, etc. Trebuie sa fie cat mai bine adaptata (forma constructiva cat mai buna, materiale potrivite, greutate redusa, eficienta maxima la taire, lungime si grosime potrivita)
Taisul, unghiul, sa fie potrivit cu munca pe care o ai de facut. Nu acelasi unghi de ascutire merge bine si la lemn si la "ierburi". Daca-i prea gros nu taie bine plante si crengute (sunt elastice ,doar le lovesti si revin, in loc sa le tai) , in vreme ce taisul subtire il indoi, rupi sau cel putin il tocesti repede in lemn (mai ales la esentele tari).
Inchei paranteza si revin la plimbarea la padure.
Vezi ca is multe mure anul asta si-s destul de mari. Si zmeura si afinele is faine.
Noi am fost sa vedem care-i starea "drumului" (unul din traseele de alergare).
E partial imboschetarit, cum de altfel ne asteptam.
Am gasit ceva "buba" dinasta de mesteacan, arata excelent lemnul asta. Inafara de modelele alea pe care le au toate, mai are si multe puncte negre. Las ca poate le vezi la vreun cutit.
Si daca mergi la padure cand e sezon de ceva fructe si nu apuci sa si mananci, nu faci mare lucru.

sâmbătă, 21 august 2010

cateva din ele, sa le revezi sau poate nu le-ai remarcat pana acum

Uite, ti-am pus cateva din cele pe care poate le-ai vazut mai demult dar le-ai uitat.
Fiecare din ele este diferita cat se poate de mult de celelalte.
Una e mai adanca , alta mai deschisa, dar toate sunt bune sa mananci cu ele.
M-am gandit ca omul isi alege lingura care i se potriveste. Pentru ca nu exista oameni la fel, am zis sa nu fac nici lingurile la fel.




vineri, 20 august 2010

sa nu uitam ca sa nu dispara

Daca esti roman si nu ai auzit de ceramica de la Horezu, ... nu-i bai, ca tine mai sunt si altii, dar e pacat.
Nu multe sunt lucrurile pe care noi romanii inca le facem bine, dar care sunt atat de putin cunoscute in lume.
Imi pare rau ca suntem condusi oameni cu mintea intunecata, dar pe de alta parte asta meritam. Nici noi nu suntem prea rasariti.
Atata vreme cat facem brand din prostitutie si inselaciune, sa nu ne asteptam la prea multe. Iar zici ca exagerez, dar spui asta pentru ca te complaci in starea in care te aflii.
O spun "cu voce tare" doar ca sa ma aud, ca-i valabil si pentru mine.
Revin la lucrurile frumoase ce ar merita promovate din plin.
La Horezu intalnesti mesteri olari dintre cei mai priceputi.
Este cat se poate de adevarat ca si aici se strecoara multe chiciuri. Aici ai sa vezi si multe obiecte ceramice fabricate in China !!! (aiurea, glumeam cu semnul exclamarii, nu ma mir deloc).
Insa eu vorbesc de mesterii romani, nu de cei chinezi.
Barbati si femei fac olarit asa cum trebuie sa se faca.
Olaritul , acela unde se folosesc mainile si roata si maiestria, ... nu doar forme si matrite din silicon si alte materiale.
Uite, deja asta-i gata.
Aici sunt puse la uscat, apoi urmeaza sa fie arse.
Un lucru excelent e sa vezi ca pe langa formele si decoratiunile specifice, fiecare mester are unele obiecte si forme pe care numai el le face.
Pe vasele si farfuriile astea vezi si urme de degete, de imperfectiuni.
Tot felul de modele si decoratiuni.
Iar preturile sunt excelente.
Vorbeam cu mesterii si din pacate si aici ca peste tot la noi, tinerii nu doresc sa mai practice astfel de mestesuguri, nici macar ocazional.
Iar statul in loc sa sutina si sa promoveze latura artistica si mestesugareasca, mai de graba trimite tot felul de controale si impoziteaza cat de mult se poate.
Nu uita ca la ce azi intoarcem spatele, maine s-ar putea sa intoarcem fata degeaba, ca nu va mai fi.
Asa s-a intamplat cu multe alte mestesuguri valoroase, care au disparut de la noi. In orice alta tara din Europa sunt la mare pret si sunt treburi cu care se mandresc.
Nu zic sa fie toata lumea mestesugar, te rog sa nu intelegi gresit.
Spun doar sa ne amintim din cand in cand de lucrurile astea, sa le aratam copiilor nostrii si sa incercam sa sustinem astfel de activitati.
Asa ca idee sa sti ca si aici au ramas foarte putini mesteri din cati au fost.
In tarile nordice orice mestesug este la mare pret si uite, interesant e ca totusi nu mor de foame !
Asta pentru toti care cred ca treburile astea sunt pierdere de timp.
Daca ai drum pe la Horezu, nu ezita sa intri in ateliere, sa vezi si poate sa cumperi cate ceva.

luni, 16 august 2010

din nou in atentia dumneavoastra

No, pai uite, pe astea doua le-am avut puse de-o parte. Dar acu au trecut deja 6 zile de la data stabilita si n-am mai primit nici un fel de raspuns.
Asa ca sunt iar in lista.
M-am dus repede sa le fac niste poze de dimineata.
Ma ce soare ii azi.
Cutitul il stii.
Iar lingura e aia de mahon, o stii si pe ea.
Asa ca daca voiai cutitul si credeai ca nu mai e, ... e uite ca inca mai e.
La fel si lingura.

duminică, 15 august 2010

asta n-are titlu

Proiectele de finantare au rolul lor. Si nu am sa vorbesc decat de o foarte mica categorie dintre cei care scriu astfel de proiecte - acea a cluburilor (asiciatiilor, ong sau cum vrei sa le mai numesti) care alta data se numeau cluburi de turism, speologie, alpinism, ecologie, etc.
Uite, fiecare iti zice ce si cum, care mai de care iti expune variante . Iti vor aduce argumente, care mai de care mai convingatoare unele mai realiste altele mai idealiste. Toate bune, ... la nivel de discutie.
Eu, ca-s taran vad lucrurile in felul urmator.
Cu ani in urma, cluburile care aveau multi mebrii si multa munca de teren, nu aveau dotarea de acum. In schimb erau dedicati si pasionati.
Ieseau in teren, nu pe Google Earth, ... stii exact ce spun.
Petreceau timpul impreuna, la modul real, nu pe messenger.

Ca sa nu deviez prea tare, zic ca acu ai nevoie de proiect si ca sa mergi la toaleta.
Ca daca nu-ti sponsorizeaza cineva "iesirea" parca nici nu ai tragere de inima .
Foarte des putem obserava interesul crescut pentru a cere bani, comparativ cu cel de a pune mana si de a face ceva.
Unii spera sa mai ciupesca si ei cate ceva de acolo (din banii care vin), iar altii chiar o fac si cateodata sume consistente (desigur ca exista "instrumente" cu ajutorul carora se face treaba asta, nu intinde mana si ia).
Dar asta deja ne depaseste pe noi muritorii de rand, ... sau de foame.
Pai uite cluburile din ziua de azi se tin mai mult de lucruri "importante" si nu mai au vreme de acele neinsemnate treburi, care pe vremeri constituiau obiectul principal de activitate.
Termenul de membru activ a devenit in multe locuri ceva abstract.
Tu care esti om elevat si sti mai multe despre ceea ce insemna proiectele, vei zice probabil ca uite si la asta, pai no priceput nimic, ... si poate ai dreptate. Dar aici vin si completez.
Uite, ca sa fi cetatean cinstit (imi vine greu si pronunt cuvantul "cinstit", atat de putini cunosc astazi insemnatatea termenului, majoritatea rad cand aud) nu ai nevoie de fonduri europene.
Ca sa respecti o persoana inferioara tie (intelectual, fizic, etc) nu necesita sume de bani, ci mai de graba un pic de educatie si bun simt (bunul simt este ceea ce numesc "al saselea simt", dar despre asta alta data).
Sa recunosti ca esti slab si ca esti expus oricarei nenorociri la fel ca cei mai saraci sau bolnavi, pentru ca azi te misti vioi, dar maine poate iti amputeaza piciorul din diferite cauze (ce crezi ca tie nu ti se intampla ?) , ca nu esti capabil sa-ti controlezi viata, ca ziua de maine nu sti ce-ti aduce.
Ideea-i sa traim mai cumpatat si sa facem ce avem de facut cu mana noastra. Pentru ca nu-i un lucru neobisnuit sa-si mature fiecare in fata casei lui. Nu primaria tre sa faca curat in la noi in apartament. Si nu televizorul tre sa ne educe copii. Ci toate astea tin de datoria noastra si inca multe altele.
Ca sa nu umplii de gunoi in jurul tau , fie material, fie verbal, fie la nivelul simturilor, pai astea ce fonduri necesita?
Inca nu-ti dai seama ca cel mai mare ajutor pe care poti sa-l dai este sa previi decat nu sa repari (peticesti).
Educa-te pe tine intai, apoi pe altii, ... si pe mine daca sunt in drumul tau.
Nu mai fi ignorant si nu te mai inchide in ceea ce numesti treburi importante. Sau poate esti prea mandru sa mai inveti lucrurile simple.
Am tinut sa subliniez cateva aspecte, asa badaran, ca sa inteleaga fiecare. Ca aud des spunandu-se ca de ce sa faca unul sau altu o treaba, ca nu-i el platit pentru asta.
Pai oare mai stim noi ce-i aia datorie de cetatean ?
Acu iar imi vine sa rad cand ma gandesc cate o sa-mi aud, iar o sa zici ca-i gandire de batran. O fi, dar e de batran cu minte, decat de tanar ignorant, care la 19 ani (sponsorizat de parinti) se plimba cu o masina mai scumpa decat casa celor mai multi dintre noi. Desigur ca ca pana la urma o "propteste" in vreun zid, parapet sau mai rau, in altu care vine din sens opus.
Furnicile si albinele se organizeaza mai bine ca noi, pentru ca (poate) nu au atatea orgolii sau interese de doi bani.
Ne pricepem mai bine sa dam replici "inteligente", sa inchidem gura altora, dar clacam cand vine vorba de lucruri elementare.
Crezi ca esti educat , dar injuri ca un golan cand esti cu masina, fara sa te uiti ca poate cel pe care-l jignesti e un om batran, poate o femeie. Iesi cu bata la omul ala care nu ti-a facut mai nimic. Iti sare tandara urgent, te aprinzi. Ca e secolul vitezei si nu mai ai timp "sa-ti iubesti aproapele".
De la celalalt ai pretentii fara insa sa-ti treaca prin gand ca si el are pretentii de la tine.
Asa ca faci cum vrei, dar daca nu faci bine se intoarce impotriva ta si a celorlati (ai tai). Nu exista actiune neinsemnata. Chiar si lipsa unei actiuni are un impact (de cele mai multe ori negativ).
Aiurea mai intelegi tu cand zic de cerul albastru, pai din moment ce umblii cu privirea incruntata si mintea plina de ganduri, nu traiesti, ... nu stiu ce faci, dar atunci nu traiesti.
Amu hai sa-ti mai zic. Uite ca mai e un aspect. Daca taci si nu spui nimic, esti acuzat de pasivitate.
Iar daca te ridici sa spui ce ai de zis, esti acuzat de alte treburi, fie ca ii jignesti, fie ca atentezi la "libertatea " omului (concept prost inteles) si cate si mai cate iti poti auzi.
Nu exista sa zici ceva si sa multumesti pe toti. E o mare greseala sa incerci sa multumesti omul. Pai nu-i multumit nici de el insusi, dar mai de altii.
Asa ca mai zic si eu cate ceva din cand in cand si apoi tot mai cioplesc si mai ies la padure.

simpla si comoda

Nu din orice lemn poti scoate linguri avand concaviatatea atat de subtire care sa mai si tina.
E usor sa ne dam seama ca o lingura subtire ("in carne") culege mancarea mai usor de pe orice farfurie.
Am constatat ca foarte putina lume stie cum arata frasinul si ce proprietati are.
Majoritatea stiu doar ca e lemn, unii mai stiu si ca-i tare, dar cam atat.
Acu no sa detaliez la fiecare lingura, te uiti acolo unde am pus postarea cu el (frasinul) daca vrei sa stii mai multe.
Lingura are marime medie (aproape 20 cm lungime).
E cum o vezi, deschisa la culoare, cu fibra faina, inelele vizibile.
Probabil ca pe unii ii sperie forma ondulata si isi pun tot felul de intrebari.
Pai un raspuns este - da, e mai comoda ca cele drepte. Nu zic ca-i general valabil, dar in multe cazuri asa este.
Este si usoara si rezistenta. Are o husa din piele, in care o pastrezi cand nu o folosesti.