miercuri, 25 aprilie 2012

eroarea si oroarea

Treaba e cam asa.
Vezi peisajul doar pe monitor. Uneori le mai schimbi ca te plictisesti de acelasi si cam la asta se rezuma totul.
Natural, curat, pur, sunt deja termeni deveniti straini pentru multi si totodata utilizati complet nepotrivit.
Chiar in timp ce-ti scriam mi-a venit un gand.
"Sufletul ti-e franjuri, dar tu iti faci probleme de riduri . "

Cu alte cuvinte atata te faci ca ai grija de "ambalajul" asta (trupul tau) imbracandu-l si parfumandu-te, dar realitatea e ca-l neglijezi complet si pe ala.
Ignoranta pentru aproape orice atinge cote inalte (nu zic alarmante ca nu-mi place, vorba asta e prea des folosita la tv   :)) ).

Te uiti la astia mici ca-s saracii cu probleme de la cateva luni la cativa anisori. Chiar imi zicea mama, ca vin la fizioterapie o groaza de copii mici cu probleme de coloana si picioare. De unde ? Habar n-am. Dar in orice caz din ce is afecatati de mediu, ii mai si imbolnavesti prin proastele tale obiceiuri.
Chiar daca poza de sus pare "un pic" exagerata nu e departe de realitate. Amu nu zic ca ala micu din burta vorbeste la mobil , dar in mod sigur la gradinita deja are.
Ca doar tre sa stii de el, nu, ca-i copilul tau ! Radiatii, ... o prostie, nu mai exista asa ceva !!! O prostie e faptul ca esti incuiat . Imi cer scuze daca careva se simte jignit, nu asta urmaresc, ci mai de graba fa bine si realizeaza ca nu suntem dusmani ci  facem parte din aceeasi "barca" ce pluteste in deriva lovindu-se in orice obstocol fara nici o sansa de a-l evita .
De ce vrei sa pui proteze la membre sanatoase ??? De ce esti asa narod si in loc sa fi rational din timp, exagerezi cand cu una cand cu alta ?
Sa fiu mai explicit. Uite narozia. Unul nu se poate ridica de pe scaun ca are asa dureri de genunchi din cauza greutatii peste masura pe care a "dobandit-o", in vreme ce altul efectiv nu se poate ridica pe jos (din praf) de foame. Diferenta e ca primul din prostia sa a ajuns asa, in vreme al 2 lea este o consecinta a proastei administrari si a lacomiei unora.
Intai mananci necontrolat din simplu motiv ca e bun la gust, e asa de variat, esti si deprimat sau poate plicisit si ce-ar fi sa incerci si una si alta.
Si faci din ceva ce trebuia sa fie hrana ceva daunator. Si mai intrebi de ce zic ca ai bai la cap ?
Nu-ti fa griji, si eu le am pe ale mele (narozii).
Vrei atata confort, dar pe de alta parte te frustreaza si faptul ca organismul te lasa incet incet.
Pai ma, e simplu. Trupul e ca o uzina care daca functioneaza se regenereaza. In schimb daca sta, ajunge la faliment. Muschii daca stau "dispar" si le ia locul slana.
Refacerea celulara devine din ce in ce mai lenta, schimburile la nivel celular au de suferit. Sistemul imunitar se duce de rapa. Apoi mergi cu plasa sa o umplii de la farmacii, ca normal , ai picat in plasa lu hotii astia de fac industrie din pastile.
Nu-l mai lasi pe al mic sa se suie in pom ca nu cumva sa cada !Nu-l mai lasi nici sa se joace cu copii la teren ca poate i se intampla ceva rau.
In plus ii dai tampeniile alea de jocuri sa stea aiurea ore si ore si il lasi la televizor, ba mai rau ii dai si telecomanda.Apai nu-ti fa griji ca primeste el "educatie" destula de acolo.
Nu stii ca daca la varsta asta nu misca se anchilozeaza ?
Il lasi sa manance toate prostiile, ca si tu le mananci, injuri de fata cu el pe altii si fumezi langa el, apoi mai ai pretentia sa faca el altfel (sau mai rau, n-ai nici pretentia macar).
Copilu saracu ii material de calitate, dar produsul tu il prelucrezi. Ar trebui sa fi atat de atent cu el ca si cum ai ceva cu care nu-ti permiti sa dai rateuri (ca asa si e).
Revin si zic. Nu pune o "proteza la un membru sanatos" ci intareste-l.
Daca esti incult fa tot posibilul sa te cultivi. Daca esti slab, intareste-te. Daca esti violent, nu mai fi ci din contra.. Daca esti sedentar ridica-te si fi activ.
Si daca esti ignorant, nu mai fi ca asta afecteaza atat pe tine cat si pe cei din jurul tau. Nu conteaza ce bai ai, ca toti avem. Singurul lucru care conteaza este sa recunosti baiul si sa iei atitudine sa schimbi situatia.
Nu te mai da prea batran pentru schimbari.
Daca un singur deget poti misca , fa ceva util cu el (amu ceva util nu inseamna sa-l arati cuiva, ... in semn de injuratura  :)) , aia nu se face).
Daca acum iti cedeaza vointa nu mai faci nuimic.
Baga-ti mintile in cap si pricepe ca cele mai multe treburi is niste prostii. Nu exista complexe de inferioritate. Toate devin reale doar pentru tine si doar daca le permiti. Nu esti nici mai fraier , nici mai slab. Astea nu-s decat niste scuze pe care le invoci de lene sa iei atitudine.

Nu te mai multumi cu pozele facute de altii. Iesi singur si miroase floarea. Dute de te plimba cu talpile goale,dimineata in poiana udata de roua . Mai lasa prostiile alea de fineturi inutile. Daca iesi in natura nu fi "taran". Nu mai folosi servetele umede cand ai apa curata din paraie ca sa te speli. Ca am vazut ce faci. Toata poteca ii plina de servetele narozesti, doze de bere si pachete goale de tigari, pungi de cipsuri si alte narozii. Poti sa faci mai mult de atat, poti fi mai bun. Insa numai daca alegi asta.
Se intampla lucruri stranii.
Cand eram mici, ne jucam afara. Cu mingi de toate felurile, bate, pietre, tevi cu cornete, prastii, cauciucuri, etc.
E drept ca nu stiam sa rezolvam prea bine ecuatii la 7-8 ani si nici 3 limbi straine nu stiam (nici acu nu stiu :)) , ... desi n-ar strica ) dar in mod sigur eram mai sanatosi si mai putin frustrati.
Pai daca amu cat ii mic copilu nu se joaca, atunci cand ?
Daca amu cat ii mic nu invata sa inoate, sa alerge, ca mearga pe bicicleta, sa urce in pom, sa salute respectuos, sa te asculte pe tine, cand ii mare crezi ca o sa le invete singur ?
Mai meri la padure si scoate-l si pe el si luati si catelu.
Nu scoti bani din asta ? Asa ma intreaba cate unu in timp ce trec prin vreun sat sau la astia cu lemnu :
- ma, dar pe tine te plateste cineva sa alergi  ??!!!!!
:)) , pai ce sa le mai zic, le zic - nu, io platesc sa fac treaba asta .
Atata de narozi suntem , incat nu ne mai gandim la nimic decat sa facem banii, care evident nu ne vor ajunge si evident ne va lua toata vremea sa ii facem.
Investitia in nimic se cheama risipa.
Revin la esenta.
Unii fac totul doar pentru trup (altii nici pentru ala), putini pentru intelect si mult mai putini pentru spirit.
Suntem rataciti si debusolati in propria gradina.
Daca poti face ceva pentru tine si altii, nu amana si nu astepta sa vina altii sa faca.
Mai las-o moale cu imaginea ! Ca prea te-or fraierit astia de la televizor. Si asta doar ca sa iti vanda niste tampenii de produse ce te scot de-a dreptul ridicol in final .
Is cativa care depind de vreo imagine, in urma carora le vine banul, dar la modul general o imagine nu o cladesti facandu-ti parul cum isi fac toti acum, razandu-ti parul de pe picioare, smulgand sprancenele si luand niste haine care n-au nimic de-a face cu confortul. Imaginea o cladesti prin atitudine si punand mintea si mana la contributie.
De ce te multumesti sa fi marioneta cuiva care iti dicteaza periodic cum sa te imbraci, vorbesti, mananci, umblii, traiesti ? Ai si tu minte , foloseste-o !
Apoi pentru cei ce ati trecut deja de varsta tineretii, dar nu numai, 
inchei spunand:
"Sufetul ti-e franjuri dar tu iti faci griji de riduri   "

2 comentarii:

Anonim spunea...

Frumos, mare adevar graiesti mestere. Tiby_med

Anonim spunea...

The Dalai Lama, when asked what surprised him most about humanity, he said:

“Man.
Because he sacrifices his health in order to make money.
Then he sacrifices money to recuperate his health.
And then he is so anxious about the future that he does not enjoy the present;
the result being that he does not live in the present or the future;
he lives as if he is never going to die, and then dies having never really lived.”