joi, 17 martie 2016

tolba pentru tine, arc pentru mine

 Am gatat si tolba si arcul din carpen.
 No ce sa-ti zic mai mult, e o tolba laterala din piele, lucrata 100% manual. Isi face treaba bine si daca va placeti puteti sa va luati ;) .
Iti sta cum trebuie la brau si iti poarta sagetile oricand si oriunde doresti.
 Arcul asta nu l-am facut pentru vanzare. 
Nu-i mai special ca altele, doar ca nu aveam un arc al meu. Iar pentru tine am pus in lista asta arcurile disponibile.
 I-am facut proba si pare sa traga bine.
 Nu am avut cu ce sa-l masor, dar are un pic peste 50 lbs la 28 inch.
 Carpenul e destul de pretentios si se curata destul de greu de scoata, iar procesul e delicat pentru ca suprafata e tare valurita. Apoi trebuie lucrat cu atentie sporita deoarece inelele de crestere sunt foarte subtiri si nu ai prea mare marja de eroare. Pentru cei care au lucrat cu carpenul deja stiu ca de cele mai multe ori are fibra rasucita si ca e un expus la riscul de a dezvolta fisuri de compresie. Evident astea sunt detaliile pentru arcari. Ca idee, din carpen poate iesi un arc destul de rapid.
 Bratele nu sunt chiar egale, ca cel de sus are vreo doua ondulatii pronuntate, asa a fost lemnul, insa la solicitare se comporta binisor si trage bine. Amu cat o tine, aia ramane de vazut.
 Gata, au inflorit. Mai un pic dau si frunzulitele.

luni, 14 martie 2016

tolba pentru sageti, sageti pentru arc

 Arcului din lemn ii sade bine cu sageti din lemn si tolba din piele. 
 Daca e sa fie traditional, atunci sa fie autentic, lucrat de mana si cu materiale naturale.
 Simple si practice, iti asigura si iti poarta sagetile fara sa faca compromis in ce priveste aspectul, desigur exista mereu dezbaterea pe tema preferintelor.
 Am zis sa nu las doar pielea simpla, dar nici sa nu le incarc prea mult cu ornamente.
 Le-am facut in asa fel incat sa fie suficient de ferme sa stea bine la centura, dar la nevoie sa le poti impacheta/rula la transport, atunci cand pleci cu rucsacul sau masina si sagetile le ai depozitate intr-un tub rigid si inchis. Iar aici voi detalia un pic.
Spre exemplu, cand plecam la drum lung si avem bagaje, sagetile nu le lasam in tolba ca sa nu se preseze penele una de alta si sa le strici forma, ci le pastram intr-un tub (din plastic sau bambus, ori coaja de mestecan) cu capac, pe care ti-l poti face sau il cumperi. Il poti fabrica inclusiv din teava, dar vom mai discuta.
 Astea doua le-am facut pentru doi arcasi anume, dar mai incolo probabil ca voi mai face si altele si altfel.
Cat despre baieti, le doresc sa foloseacsa sanatosi arcurile cat mai multa vreme si sa se bucure de experienta tirului cu arcul. Iar daca nu e prea mult, indraznesc sa cred ca si pentru tatal lor ar fi o treaba faina sa incerce ;) .

sâmbătă, 12 martie 2016

arcul din lemn de tisa

Lemnu-i bun, arcul e lung.
Mai ti minte tura din primavara ? Acolo aflii si povestea lemnului. De acolo vine arcul pe care il vezi.
Are vreo 72 inch lungime, puterea nu am cu ce sa o masor acum, dar aproximez la 52-55 lbs ... in functie de intindere .
I-am infasurat piele subtire si fina ca sa iti fie comod la mana.
In repaus asa arata,
si asa ii cand il pui la treaba.
Ii pregatit si te asteapta.
Vedere din fata cu el intins.
Incepe sa miroase bine pe strazile oraselor, dar sa vezi ce fain ii la padure. De acum si pana la mijlocul lui iunie vom avea ocazia sa experimentam o mare diversitate de miresme. Nu uita nici de seva de mesteacan si artar care a inceput sa curga. 

miercuri, 9 martie 2016

flori ... si rumegus

 Flori pentru fete
 si arcuri pentru baieti. 
Desigur ca asta e doar asa un soi de exprimare nu stiu de care. Realitatea este ca si eu indragesc florile cel putin cat ele :)).
Daca te opresti un pic si te uiti in jur, vei putea sa observi ca din covorul de flunze vestede verdeata a inceput sa apara si multe floricele s-au si deschis.
Asa ii cand se ghemuieste.
Cu intarziere urez si eu fetelor din toata galaxia  la multi ani, sa fiti sanatoase si iubitoare si sa va dea Dumnezeu intelepciune.
 Au fost florile, acum urmeaza rumegusul. Acesta reprezinta materialul lemnos rezultat in urma procesului tehnologic de ... practic iau cu raspa si azi si maine si tot asa pana ce il aduc (arcul) la nivelul urmator.
 Fac si corzile acasa. Le potrivesc firele dupa puterea si lungimea arcurilor.
 Uneori combin cate doua culori 
la impletitura, alteori nu.
 Am doua in lucru, dar pana ce nu ii gata unu si nu-i fac proba nu ma pronunt. Am vazut cum e cu optimismul nefondat ...
Nu domle, tre sa fim realisti si sa pricepem ca simpla investitie cu energie si timp nu este suficienta sa nasca un produs durabiul si reusit. In lemn nu vezi, iar aici pana ce nu il incerci nu stii cu ce ai de-a face. Pe undeva asa suntem si noi. Pana la proba de foc multi parem darji si parem sa ducem, ba inca despre unii din noi poti crede ca suntem intelepti, dar testele vor cerne.
Pentru care doreste a invata, va afla lectia si din arc si din nori si mai ales de la alt om. Fara invatatura degeaba faci, ca produsele trec, iar intrebuintarea lor se consuma.
Revin la floarea cu parfumul ei natural si va transmit un gand bun de trezire din amorteala simturilor si de a dori un nou inceput luminos de zi, de saptamana, de an, de schimbare a cugetului si a mintii.

luni, 7 martie 2016

aroma de padure, aroma de primavara

 Peste putina vreme asa va fi. Pregateste-te sa o intampini.
Despre pregatire incep prin a spune ca in niciun caz nu presupune doar sa stai ... asteptand.
Totul incepe din cuget. Mana nu mestereste nimic fara sa existe dorinta de a vedea ceva la gata, fara sa existe nevoia unui accesoriu. Inceteaza cu superficialitatea/repeziciunea si aloca timp pentru cugetare, apoi cu rezultatele si concluziile obtiune mergi sa le verifici, iar de se confirma le vei pastra, insa trebuie sa stii ca orice numesti "adevar" si se infirma, iti va fi nu doar nefolositor,ci chiar daunator de-l vei pastra. Asa ca indrazneste si hai la drum, e cu sens unic si nu-i vreme de ratacire.
 Cand piciorul e gata sa umble, spatele sa care (daca si cand este necesar),
ochiul sa vada (nu doar sa priveasca) si mintea sa inteleaga, abia atunci vei calatori, nu doar vei cocheta ocazional cu gandul asta ci chiar vei calatori.
 Ceea ce cade la sol nu va fi doar materie in descompunere, ci resurse bune de intrebuintat.
 Codrul iti va fi adapot in vizita ta prin partile astea.
 Din ceea ce culegi iti vei obtine cele de trebuinta, 
 si pe baza a ceea ce asimilezi vei lua deciziile .
Este ceva ce numesc EXPERIENTA DE 4 SEZOANE , un concept pe care il amintesc doar in treacat acum, doar ca atunci cand voi detalia sa nu fie pentru prima oara cand il auzi ci sa iti vina cumva ca ceva familiar. Are legatura cu "drumetul nu are sezon mort". Treaba nu e doar sa variezi locatia, ci uneori sa pastrezi locatia si sa schimbi sezonul. Atunci cand pastrezi cateva constante, vei putea sa acorzi mai multa atentie la schimbarile ce survin si sa lucrezi pe detalii.
Din ceea ce pare nefolosibil, gasesti sa faci ceva util, iar acolo unde locul pare neprimitor sau prea putin confortabil,
 
 iti vei pregati ce ai nevoie cu mana ta si cu ceea ce gasesti prin zona.
 Despre adaptare, o sa invatam ca situatii diverse cer metode specifice si ca "multifunctional" sau/si "universal valabil" rareori reprezinta solutia optima.
Dar se cere pe langa pasiune si rabdare, dorinta si atentie, mai ales maturitate si o "smerenie" care sa ne plaseze cu mintea in realitatea in care traim deja si nu in vreo visare ori vreo "ilustratie" fara logica in care sa vrei a obtine tu singur fara munca si fara timp alocat, ceea ce toti ceilalti au obtinut cu efort si dedicare.
Lucrurile bune si durabile se sedimenteaza lent, dar vor dura si vei avea sustinerea necesara atunci cand va fi mai greu. Asta este distinctia intre cunostinta si iluzia cunoasterii, intre adevar si pseudoadevaruri preferentiale si iluzorii. Nu sunt eu centrul universului, chiar daca tot ce vad este ca si cum as fi central/centrat, ... realitatea este ca asa sunt pozitionati ochii si asta este perceptia. Acum iti zic sa nu confunzi perceptia ta cu realitatea.
 Exista o bogatie in ce priveste varietatea si multe 
 metode de a colecta.
 De la unul vei invata ceva, de altul altceva. Insa datoria celui ce cunoaste este de a transmite
 exact cum datoria unei flori este de a inflori.
O dragoste neimpartasita are tot atata sens cat o viata fara pic de miscare ori o cunoastere a unor lucruri care nu aduc absolut niciun folos.
Nu-i treaba ca se apropie momentul, treaba e ca momentul a inceput demult si se succede continu.
Despre mesterit, umblaturi, toate in natura, cugetari impartasite si invataturi dinafara si dinauntru, vom mai discuta.
Cadrul natural e gratis, a fost dat cadou, tu insuti esti parte din el , iar viata pe care ai primit-o e un dar. Adevarul nu se poate vinde sau cumpara pentru ca nu poate sa fie posedat de niciun om, ci El insusi poseda cand si pe cine doreste, insa o calauza prin LABIRINTUL NATURII poti afla la pret bun si s-ar putea sa descoperi ca este o investitie pe termen lung. Nu se stie niciodata cum si unde iti foloseste, dar in mod cert este mai mult decat doar o modalitate de a petrece frumos un sfarsit de saptamana.
Sanatate si sa auzim de bine.