marți, 31 ianuarie 2017

continuam infuzia montana

 Iesim in grup restrans pentru a ne imbogati cunostintele de drumetie montana si pentru a mai cladi la conditia fizica.
 Vremea este exceptionala, iar zapada e cat se poate de stabila.
 Drumul nostru duce pana jos in caldare unde aflam teren numa bun pentru exercitii. Chiar si vreo doua cascade de gheata intalnim, dar de ele ne vom ocupa dupa mijlocul lunii.
 Probam zapada, observam coeziunea dintre straturi si tipul zapezii.
 Acum si aici e cat se poate de stabila, insa data viitoare cand vi sa aprofundam, o sa descoperi ca uneori straturi foarte groase de zapada compactata (de regula depozitata de vant) zac pe un strat foarte instabil.
 Calatoria e distractie in sine. Fiecare tura contine atat buna dispozitie cat si invatatura. Peisajul minunat si momentele de comtemplare nu lipsesc.
 Pentru tine e un prilej cat se poate de potrivit sa inveti a pasi cu incredere si sa asimilezi tehnica deplasarii pe diferite tipuri de zapada si pe diverse inclinatii (in urcare, coborare, traversare).
 Inveti in timp real cum sa abordezi corect muntele inzapezit.
Data viitoare vom intra si mai adanc, adaugand si gheata in ecuatie.
Sanatate si numai bine pana atunci.

marți, 24 ianuarie 2017

initiere in drumetia montana - etapa de iarna

Ne-am adunat ca sa parcurgem impreuna calatoria asta, iar scopul principal este sa invatam cum sa abordam frumos si bine drumetia montana.
Dupa o scurta introducere in ceea ce inseamna deplasarea prin zapada utilizand rachetele si betele, trecem la practica.
Iar prima parte a zilei brazdam padurile, trecand prin foioase si amestec pana dincolo de etajul coniferelor, oprindu-ne taman in golul alpin.
Mai devreme sau mai tarziu se intampla sa cazi, iar sa stii cum sa te ridici din zapada mare cu rucsacul greu si rachetele in picioare este important de stiut.
Sapam in zapada aproape un om inaltime, pentru ca stratul e gros si permite, apoi testam zapada prin una din procedurile standard si discutam mai amanuntit de straturi, duritate, aderenta, formare, etc.
Invatam sa pasim corect, sa batem urme si totodata sa economisim energie la urcare, 
la coborare si in traversare.
Exersam tehnica pentru a dobandi echilibru mai bun si implicit siguranta in deplasare, dar invatam sa ne si oprim in caz de alunecare. 


Nota: 
Pana ce nu stai bine pe picioarele tale si nu stapanesti mersul, a trece direct la coltari si piolet te expune la riscuri mai mari. Avand falsa impresie ca esti in siguranta, in momentul unei alunecari/caderi, coltarii se pot agata in picior sau/si in zapada, te arunca in cap, iar pioletul nu-ti va servi ca frana, ci doar te va incurca, daca nu cumva te va rani si el.

Concluzie :
Invata pe rand, in ordinea corecta, cu rabdare si seriozitate ca e vorba de siguranta si sanatatea ta.
 Abia dupa ce ne-am asigurat ca stim ce facem, pornim in creasta.
Urcam cu totii pe varf unde primim drept rasplata o vreme minunata si un peisaj de vis.
 Profitam de moment alocand timp si pentru o scurta cugetare.
O noua zi, o alta aventura. Pornim prin paduri pentru a face cunostinta cu salbaticia si pentru a intelege cate ceva din complexitatea unei situatii de supravietuire la care nu putini au fost supusi de-a lungul timpului.
Printre elementele ce compun programul nostru, mentionez si orientarea in teren, diverse improvizatii utile si moduri ingenioase de a utiliza tot felul de accesorii mai mult sau mai putin conventionale.
 Inveti ce si cum se aprinde.
 Muncesti ca sa obtii confortul.
Utilizezi resursele ce le ai la indemana ca sa iti salvezi viata ta sau/si a altora atunci cand muntele devine necrutator si iti rapeste echipament, membrii, vizibilitate ...
Invatam sa lucram si sa gandim in asa fel incat ceea ce avem si cunoastem sa serveasca unui scop comun. Dar reusim sa prindem si cunostintele necesare pentru a supravietui de unul singur daca situatia ne-o cere. 
Obtinem apa fara recipiente, foc si adapost cu ce avem in buzunare. Astfel intelegem ca putem trece cu bine peste noaptea geroasa si pentru ca am reusit sa ne orientam corect, continuam deplasarea catre un loc sigur (localitate, statiune, zona cu semnal).
Pe langa toate acestea si multe altele ce n-au fost mentionate, un alt aspect esential este ca ne-am cunoscut si am intarit legatura, adaugand prieteni noi in randul celor pasionati de drumetia montana.
Turele tale continua, iar aventura abia a inceput. Acum, sper eu, ti-ai largit orizontul si poti sa vezi lucrurile un pic mai in detaliu. Dar sa tii cont ca ceea ce nu exersezi (si aprofunezi), in timp paleste si chiar se sterge.
In rest, pe toti cei care doriti sa experiementati si sa invatati lucrurile astea, va astept la o noua tura de initiere in drumetia montana. 
Sa fiti sanatosi, fericiti si sa ne vedem pe sus.

luni, 16 ianuarie 2017

numai ture faine

Gandul de a petrece doua zile la munte ne uneste. Dorim sa umblam si sa simtim iarna in toata splendoarea ei.
Pornim binedispusi pe ninsoare usoara, ceata si un pic de vant.
Dupa ce ajungem la cabana si ne refacem rezervele de energie, mergem sa exploram padurile si valea din apropiere. Inaintam usor pe rachete, prin zapada care altfel trece mult de nivelul genunchilor si pe alocuri e pana la brau.
Parasim platoul pe curba de nivel si coboram pana in padurea cu molizii batrani, trecand si pe la izvorul al bun. Revenim la fix inainte de lasarea intunericului tot pe un aer cetos si pe ninsoare usoara.
Doream sa prindem apusul, dar cerul s-a inseninat abia noaptea, iar luna si stelele ne-au fost rasplata.
Urmand ca apusul din imagine sa ne fie dezvaluit abia a2a zi.
O noua dimineata ne gaseste treji. Amanam cu o jumatate de ora ascensiunea in speranta ca vom prinde portita de vreme buna la varf. Suntem hotarati si vom merge pana sus.
 In creasta cerul incepe sa se dezveleasca si bucuria ne inunda.
Efectiv primim cadoul pe care l-am cerut in gand pe urcare: marea de nori sub noi, cerul albastru si zambete izvorate din suflete ce au primit rasplata unui efort binemeritat. 
Invatam sa apreciem calatoria cu intreg pachetul si condimente.
A fost vreme autentica de iarna, iar in cele doua zile n-am apucat nici sa ne gandim la plictiseala.
Am venit, ne-am cunoscut si am calatorit impreuna. Ne-am imbogatit cu noi cunostinte, perspective si mai ales prieteni.
Ne intoarcem fiecare de unde am venit, dar cu siguranta nu mai suntem aceeasi oameni ca inainte. Fiecare experienta ne transforma intr-un fel sau altul. Sper eu, azi mai buni ca ieri, maine mai iubitori ca astazi.
Sa fiti sanatosi si sa ne vedem cu bine.

duminică, 8 ianuarie 2017

din izvoarele iernii

Am iesit sa vizitam un loc care de multa vreme mi-a mers la suflet.
Ne aflam la Cascadele Beusnitei din Parcul National Cheile Nerei - Beusnita.
 Bucurie mare in randul celor mici.
Pe la mijlocul primaverii asa arata, 
 si iat-o in plina iarna.
 Probabil am prins varf la temperatura scazuta zilele astea, asa ca am iesit sa gustam inca o data natura pentru ca este ceva inedit acolo.
 Paraul pare incremenit ca si restul codrului, dar curgerea are loc in continuare, insa e ascunsa de ochii privitorilor.
"Drumetul nu are sezon mort" , asa ca te incurajez sa iesi pentru ca sa cunosti, sa simti, sa te bucuri, sa impartasesti.

miercuri, 4 ianuarie 2017

minunatiile iernii

Te voi scoate la o plimbare imaginara prin padurile din Muntii Semenic.
Iarna ori ca-i grea ori ca-i usoara, omatul sigur e mare aici. Pe rachete sau pe schiuri de tura, e semnificativ mai usor. Diferenta o simti de indata ce incerci sa pasesti doar cu bocancul in zapada.
Fasaitul pe care il produce schiul ce aluneca pe zapada si sunetul colapsarii si intrepadunderii de cristale de sub talpa devine rutina.
Uneori trage si un vant taios dinspre creasta ce formeaza o depunere de chiciura pe barba.
Sunt portiuni de padure neatinse, totul este alb si curat. 
Ziua soarele luceste tot printre crengi, doar ca ofera o lumina mai alba, in vreme ce la apus devine tot mai galbuie.
Fagii cei uriasi sunt ornati ca de sarbatoare si cerul e mai albastru ca oricand.
Intram in cea mai vasta padure virgina de fag din Europa. Despre asta vom discuta mai in detaliu si bineinteles te vom invita sa le cunosti indeaproape. Codrii astia sunt populati cu lupi, cerbi, urs, ras, mistreti si inca multe altele, iar urmele lor le poti observa daca cutreieri un pic.
Noi am zis sa intampinam anul nou in miscare si la asta esti chemat si tu. Prinde fiecare sezon in plina putere si impartaseste experienta cu prietenii. Sa fi sanatos si bucuros in continuare.

duminică, 1 ianuarie 2017

MERGAND INAINTE

La trecerea dintre ani obisnuiesc sa amintesc cateva aspecte pe care le consider importante, dar sa aduc si multumiri pentru darurile primite in anul ce s-a scurs ca o clipa.
Gandindu-ma la tine in timp ce strabateam codrii, urcam crestele si ma taram prin ascunzisurile muntilor, am gasit cu cale sa-ti mai scriu cateva randuri.
Revin cu o idee deja amintita, dar cu un suflu proaspat. Si anume faptul ca nu putem ajunge sa indragim ceva ce inca n-am cunoscut.
Motiv pentru care anul acesta te invit sa participi la turele in natura pe care le vom organiza.
Iti voi transmite ceea ce am cunoscut, placerea pentru lucrurile simple, dorinta de a patrunde in aspectele complexe si mai ales setea pentru adevar impletita cu dragoste. Apoi tu vei cantari daca iti sunt de folos si ce anume sa faci cu ele.
Nu este niciun secret ca viata e o lupta si ca degetul dupa care deseori incercam a ne ascunde nu ne acopera nici nasul.

Farama de frumos ce ne-a fost aratata o impartim cu tine bucurosi. Fiecare din noi primeste si responsabilitatea la pachet o data cu intelepciunea, cunostinta, credinta si dragostea.
Astfel ca esti ambasador pentru adevar acolo unde ai fost lasat.  Umbla bine, traieste frumos.

"Tie iti multumesc pentru ca m-ai primit si ai ramas aproape si cand n-am venit cu gand bun sau cand n-am spus bine. Voua va multumesc ca mi-ati fost exemple, lor le multumesc ca m-au ascultat si le-a prins bine, iar Tie Tata iti multumesc ca nicio clipa nu m-ai lasat nici macar sa ma simt singur. "

Mergand inainte si batand urme drepte pentru cei ce vin dupa tine, iti indeplinesti menirea si intri in scopul pentru care existi. Cel putin asta este credinta unora (multora). Sper ca in drumul pe care umblu, sa pasesc in urmele Dumnezeului Atotputernic ca nu cumva sa fiu inca o calauza ne-buna care sa duca sufletele intr-o ratacire si mai mare.

"Nu multi ani lipsiti de semnificatie si vreo zvarcolire fara directie iti doresc, ci viata vesnica dincolo de barierele marimilor fizice (temporale, gravitationale, atomice si oridecare), iar cata vreme esti p-aici, sa mergi drept si curajos, nu mandru si nici invidios, ci liber si fara teama."