duminică, 14 februarie 2010

cutit de lucru, nu de vitrina

Trebuie stiut faptul ca un cutit prea frumos, o opera de arta, nu poate fi folosit bine la treburi mestesugaresti.
Trebuie sa adaptezi cutitul la ceea ce ai de facut.
Un maner fin sau prea fin poate cauza accidente. El trebuie sa ramana putin rugos, ca sa ai aderenta.
Garda, e buna, la cutitele de excursie, de vanatoare, la cele militare, ...
dar la astea de cioplit, te incurca.
Lama lata, este ineficienta ... si tot asa.
Cand achizitionezi un cutit, nu te zgarci, ia ce gasesti mai bun. Investeste cat de mult iti poti permite, nu-l iei pentru o zi.
Nu te arunca, pana nu te informezi.
Sunt mesteri care lucra bine, cere-le sfatul, vei gasi sprijin.
Nu-ti lua cutit de vanatoare doar pentru ca si-au luat altii, nici cutit de cioplit daca nu cioplesti.
Trebuie sa sti ca nu exista cutit bun la toate.
Ca toate lucrurile multifunctionale, un cutit bun la toate nu e bun cu adevarat la nimic. Sunt totusi unele modele care se preteaza bine la mai multe munci.
De regula astea nordice sunt concepute pentru mesterit, asa ca o sa faca treaba buna si la lemn si la carne (preparat , taiat, cusut, etc).
Poti sa-ti faci tu un cutit bun, daca ai scule si sti cu fierul, ...
Daca nu, poti sa-ti cumperi o lama si sa-ti faci manerul cum vrei si teaca la fel.
Cei mai multi gasesc o mare satisfactie sa taie cu un cutit facut de ei.
Totusi raman la ideea ca daca vrei un cutit bun, te duci la mester sa ti-l faca, poti sa-i zici cum ai vrea sa fie, dar lasa meseriasul sa faca ce stie mai bine.
Avand mai multe cutite, mai fac si eu teci mai pun manere, dar lame nu fac.
Uite, alegi un lemn bun, tare, un nuc, stejar, carpen, pentru maner. O piele groasa pentru teaca.
E un cutit utilitar, simplu, la care manerul permite toate prizele pentru cioplit. Daca-i gata, sa-i facem proba.
Iesim la padure.
Facem foc, pun de un ceai. Flavius isi face de cap. Incepe sa faca mobila de bucatarie.
Rostogolsete bulgari mari, apoi ii taseaza cu piciorul si-i modeleaza cu cutitul. Masa si scaunele sunt gata si ceaiul la fel.
Cutitul trebuie in primul rand sa taie, apoi sa impunga, ... de obicei despicatul este treaba toporului.Dar pentru un cutit de padure, zic ca este esential sa si despice, ca nu ai tot timpul toporul la tine.
Deci, un cutit finut, scump, nu face bine treaba, pentru ca are prea multa arta in el si pentru ai aduce aprecierea pe care o merita, nu vei face tot ce poti face cu unul utilitar. In plus nici nu va fi la fel de practic, el neavand suficiente prize sau aderenta. Teaca daca e gravata frumos, lucarata cu simt, nu-ti vei permite sa-l treci prin toate baltile (pe unde treci si tu), sa o zgazii prin spinii prin care treci , etc (daca te miri ca zic spini, balti, ... atunci zic sa mai iesi la padure, ca padurea nu e parc si nici plimbare pe alei).
Dar sa sti ca orice om care apreciaza un cutit bun si care foloseste cutitul, are pe langa cele de lucru si unul de "suflet", pe care-l duce cu el in cele mai speciale locuri.

sâmbătă, 13 februarie 2010

caderi de apa

De cand erai mic ti-au placut cascadele.
Unii le cauta si umbla sa le gaseasca exact cum altii urmaresc sa escaladeze varfurile muntilor. Foarte multe cascade, spectaculoase se gasesc in locuri tainice, greu de ajuns, ...
Gasesti si la noi cateva frumoase. Chiar daca sunt reduse la scara, totusi iti pot oferi acea senzatie extraordinara, pe care o ai cand esti in preajma lor.
Apa cum se izbeste cu sunetul aproape asurzitor de cate-o placa sau cade navalnic intr-o bulboana,
stropii aceia foarte fini si reci care mentin o umezeala permanenta .
Cand intrii pe cate-o vale si incepi sa urci si sa auzi de departe caderea de apa, pulsul iti creste, incepi sa maresti pasii. Abia astepti sa vezi , ... sa simti .
Sunt locuri care te incarca cu energie, care te relaxeaza, te fac sa uiti neesentialul si-ti ofera o alta perspectiva a lucrurilor.
Aici totul este proaspat, curat, racoros.
Unele vai sunt mai largi, altele sunt stramte si intortocheate.
Unele au pereti mari si verticali de stanca, altele au malurile inclinate si impadurite.
Sunt vai unde ai poteca si urci usor, altele sunt salbatice, treci prin apa , urci pe stanci, prin paduri.
Indiferent ca esti pasionat de peisaje frumoase, vrei sa te ralaxezi sau urmaresti latura sportiva, ... astfel de locuri nu lasa pe nimeni indiferent.
Practic paraiele , ce formeaza chei si canioane, sunt parte a muntelui, sunt "vasele de sange". Ele raspandesc viata, pentru paduri si animale, ... si pentru cei care merg sa viziteze.
Curg fara incetare si neobosite .
Aici, in Retezat, pe vai cum sunt : Morii, Lazarul, Buta, dar si altele, gasesti astfel de locuri.
In prima parte treci prin paduri de foioase, unde predomina fagul, apoi pe masura ce urci, coniferele isi fac aparitia. Sus, molidul stapaneste.
Sunt locuri in care mai traiesc vietuitoare salbatice, de prada si nu numai, unde pastravii sunt in mediul lor.
Toate aceste paraie au apa buna de baut.
Fa-ti timp sa mergi, sa vezi, sa traiesti, ...




vineri, 12 februarie 2010

lumina in tabara

Luminatorii ii cunoasteam. Ziua, soarele care lumineaza si incalzeste, facand posibila vietuirea noastra.
Noaptea cand e senin avem luna, care cand e plina, iti da suficienta lumina sa umblii fara sa te impiedici. La munte in schimb, mai ales iarna, cand se reflecata si din zapada, aproape a poti sa si citesti.
In padure noaptea, mai ales vara desisul copacilor nu lasa sa patrunda nici o lumina. Aici ai nevoie de o lumina calda care sa tina mult si sa nu coste mai nimic.
Ne amintim de cele mai vechi surse de iluminat : lampile cu uleiuri si grasimi (opait, candela) si apoi de lumanari.
Poti obtine usor o lampa, cu ajutorul unei lumanari si a unei doze de suc sau bere. Dupa ce o tai corect cu cutitul si o vei agata de stalpul prelatei ( introduci in inelul dozei o sfoara cu care o legi de stalp), lamapa va fi protejata de vant si va furniza suficinta lumina sa vezi cate ceva in jur.
Opaitul, vechea lampa, se obtine si mai usor. Scobesti un lemn sau gasesti o piatra concava, la care adaugi un fitil : o fasie de carpa, tricou vechi de bumbac,o bucata de sfoara, ori fitil de lampa . Fitilul il sprijinesti cu pietre de jur imprejur.
Torni ulei sau alta grasime in vas si pe fitil, ii dai foc si ai lumina. (obisnuiesc sa iau cu mine ulei ars, pe care l-am depozitat acasa intr-un pet - asta-i dupa principiul nimic nu se arunca)
Uite, una rapida, improvizata care te poate scoate : daca ai o conserva de peste , sti ca uleiul pluteste, da? Bun. Il iei de la suprafata cu lingurita si-l torni in cana.Cand vezi ca deja vine apa, inseamna ca nu mai ai ulei in conserva. Mananci pestele, apoi cu o bucatica de carpa , rest de tricou de bumbac, faci fitil si-l sprijini cu pietricele. Torni uleiul din canuta si-i dai foc, lampa e gata.
Am procedat de mai multe ori asa.
Pe langa astea simple, tu ai idei mult mai bune, cu atat mai bine.
Fa una si mai eficienta.


joi, 11 februarie 2010