
Cel cazut, frant si inegrit, a fost lovit de traznet,ca sa vezi cat de tare poate lovi si el. Sus, pe coama dealului, ai sa gasesti foarte multi copaci trazniti, fara discriminare de specie,marime sau aspect.




,, Cand cioplesc, nu adaug nimic lemnului ci indepartez ce este neesential astfel incat simpla bucata de lemn sa capete in final forma si utilitate. Dumnezeu a creat, eu doar prelucrez "
Epuizare nervoasa, tulburari de memorie si de concentrare - o cura cu seva de mesteacan, cate jumatate de litru pe zi, vreme de 3 saptamani, are un extraordinar efect regenerator pentru sistemul nervos.
Mugurii au proprietati antibiotice.Pentru bolile de piele,spalatul parului,combaterea matretii,cresterea unui par sanatos si viguros se folosesc frunzele .Se ia primavara o ramura tanara de mesteacan si se taie la ambele capete. La un capat i se da foc, ceea ce va face face ca la celalalt capat sa se scurga un suc, care se lasa sa picure pe negi. La sfarsit, cenusa ramasa dupa arderea ramurii de mesteacan va fi de asemenea pusa pe negi. Acest leac se foloseste zi de zi, vreme de 3 saptamani".
Gudronul se obtine prin distilarea lemnului de mesteacan si are aplicatii terapeutice in bolile dermatologice.
Pe tulpinile copacilor de mesteacan, apar uneori ciuperci lemnoase care au calitati terapeutice deosebite (daca esti interesat, vei cauta mai multe informatii).
Apoi se macina si se obtine o pulbere maronie - cafeaua de ghinda. Se pun la o jumatate de cana de apa (150 ml) 1-3 lingurite din aceasta pulbere, dupa care se mai lasa se fiarba 2-3 minute. Se consuma calda. Iata in continuare cateva indicatii terapeutice:
- Diaree, dizenterie - se iau 3-4 lingurite de pulbere de ghinda pe zi, pe stomacul gol. Se tine sub limba vreme de cateva minute, dupa care se inghite cu apa. In cazurile grave, doza se poate mari pana la 10 lingurite pe zi, acest leac vegetal avand o toxicitate foarte scazuta.
- Surmenaj, dureri de cap pe fond de oboseala - se bea o cafea de ghinda (obtinuta din 2-4 lingurite la o cana de apa) indulcita cu miere. Are un efect energizant oarecum asemanator cu cel al cafelei clasice, dar fara sa mai apara acea accentuare a oboselii, resimtita dupa trecerea efectului cofeinei.
Daca le prepari cum trebuie, ghindele se pot manca si sunt chiar hranitoare. Le crapi mai intai coaja, apoi le usuci langa foc si abia dupa aceea le decojesti. Le macini cu un lemn sau o piatra, apoi asezi pulberea intr-un saculet de panza (poti folosi baticul, tricoul, etc, ... daca n-ai saculet) si il lasi in rau sa-l spele apa cat de mult timp iti permiti, cateva ore, cu cat mai multe cu atat mai bine.
Din pasta obtinuta scoti cocoloase din care faci un fel de chiftelute pe care le poti praji in tigaie. Alta metoda, daca nu ai tigaie sau vas in care sa prajesti - poti folosi pietre incinse in foc. Asezi compozitia pe o scandura, pe fundul de lemn si adaugi pe rand pietre incinse.Mesteci continu compozitia, sa se gateasca in intregime. Si gata, pofta buna.
No, acu ca stii cate ceva si despre stejar, sper sa-l vezi cu alti ochi decat pana acum. Iar tu, care sti mai mult de atat, fa bine si spune si altora.