duminică, 4 aprilie 2010

sa si misti

E primavara si frunzulite fragede de toate soiurile incep sa creasca. Toata padurea incepe sa se inverzeasca.
E momentul sa profiti de ultimele zile in care mai poti gusta din seva lor.
E frumos sa te relaxezi in natura. Nu uita insa, ca relaxarea vine dupa munca.
Relaxarea poate fi activa si pasiva (nu dezvolt acum).
In natura nu totul se rezuma la mancat si dormit.
Mesteritul isi are locul. Dar si miscarea, sportul in aer liber isi are rostul.
Pentru tine care indragesti turele lungi, explorarile, expeditiile, este imposibil sa ajungi in acele locuri salbatice, tainice,unde natura este neatinsa, fara sa ai o pregatire necesara.
Pregatirea cuprinde mai multe elemente. Insa cine crede ca poate face treaba fara conditie fizica buna, se inseala.
Expeditiile si burta nu se impaca (amu iar o sa-mi gasesti unu cu burta care merge bine, ... nu la asta ma refeream , ci la sedentarism).
Nu strica sa umblii , sa dai ture lungi cu greutate in spate, sa te obisnuiesti cu dealul, valea, terenul accidentat, intemperiile.
Si mai bine ar fi daca ai incepe sa si alergi. Alergarea dezvolta foarte bine musculatura picioarelor, dar mai ales inima si plamanii.
Sa lucrezi tot felul de munci pe la tabara, este de asemenea de mare folos. Nu doar sa-ti pregatesti un foc si sa pui cortul, apoi sa mananci mult, sa stai si seara sa dormi.
Sunt multe de spus si aici, dar alta data.
Ziceam ca e bine sa ai conditie fizica, desigur trebuie sa ai cat mai multe informatii despre locul in care urmeaza sa umblii, fauna, flora, locuitori, etc. Cunostintele despre orientarea in teren sunt vitale.
Acum insa o sa detaliem cate ceva despre corzi.
Nu-i rau sa stii cum sa urci, sa cobori, sa traversezi, cu ajutorul corzilor, funiilor.
Pentru inceput inveti cateva noduri practice, care se aplica in cele mai multe situatii (nu-s alea din imagini) .
Nu vei putea explora locurile in care nu reusesti sa ajungi. Uneori iti va fi foarte folositor sa sti cum sa traversezi corect o zona expusa, un rau, o faleza, o creasta abrupta, sa cobori sau sa urci o stanca, un copac.
La anumite intervale de timp, iesim la padure pentru astfel de exercitii.
Intai de toate inveti despre echipament, tipuri si utilizari.
Apoi inveti sa le folosesti (mijloacele standard). Mai tarziu inveti sa echipezi (dupa ce deja stii sa parcurgi, ce a echipat altul).
Pe masura ce aprofundezi tehnica, incepi sa elimini din accesorii (de exemplu inlocuiesti blocatoare cu cordeline , sau coboratoare cu noduri).
Pentru ca mai apoi sa cunosti cat mai multe tehnici astfel incat sa faci fata oricarui tip de teren, ascensiune, traversare, etc.
Vei putea face toata treaba doar cu o bucata de funie sau coarda, fara ajutorul altor dispozitive (blocatoare scripeti, carabiniere, coboratoare, etc) daca si cand va fi nevoie.
Nu strica sa stii sa faci o scarita, cu ajutorul careia sa urci sau sa cobori stancile ude. Nu uita ca sunt situatii in care mergi in grup si doar pentru ca tu vei trece lejer anumite pasaje, nu inseamna ca toti din grupul tau au aceeasi pregatire, forta sau curaj.
Exista foarte multe moduri de a te pune in pericol efectuand tehnici gresite sau chiar necunoascand tehnica ( de exemplu unii se leaga in coarda cu partenerul atunci cand n-ar trebui, altii incep sa coboare pe brate pe o funie, avand greutate in spate, fara sa estimeze corect lungimea si efortul pe care-l vor depune).
O coarda intinsa cum trebuie, te va ajuta sa treci bagajele grele de pe un mal pe celalalt. Poate vei reusi sa urci sau sa cobori ori sa asiguri o persoana ranita.
Nu incerc sa te invat noduri (nu acum), asta se invata pacticand, poate o sa avem tabere sau cursuri.
Nodul potrivit in situatia potrivita il recunosti prin faptul ca face cel mai bine treaba, se face rapid si in conditiile cele mai grele (umezeala excesiva, inghet puternic, intuneric, etc) si se desface fara prea mult efort (recuperezi coarda, fara probleme).
Una peste alta, la padure poti face mult mai mult decat sa stai si sa admiri, sa mananci si sa dormi.
Da, este vorba despre lingura de lemn, iar lingura de lemn se obtine din lemnul arborilor.
Arborii cresc in paduri.
Muntele are in el paduri, cu rauri si
chei. Izvoarele reci, canioanele cu cascade, pesterile si tot ce inseamna natura sunt un imens care iti deschide o gramada de porti.
Tu alegi la ce sa te limitezi.


Niciun comentariu: