duminică, 1 august 2010

decat sa te uiti la un film sau ce-o mai fi, mai bine iesi un pic in natura

Cred ca te mai plictisesti sa vezi multe imagini cu padurea, ... mai cu seama daca n-ai nici o treaba cu asta.
Ideea la care tin sa revin este ca decat sa tot citesti ce fac altii sau mai rau, sa pierzi vremea in fata televizorului (cel mai mare mancator de timp, unora le ia si un sfret din viata aproape) cauta sa iesi.
Daca uiti cum e sa-ti bata un vanticel pe frunte, sa te uzi un pic la picioarele goale in roua din iarba, daca ai uitat cum miros florile astea din poieni, ... nu-i bine.
Vorbesc narozii ? Na pai atunci continua sa ramai ingropat in ceea ce numesti griji, probleme si lucruri atat de importante. Atat de importante incat ai uitat sa mai zambesti cand te intalnesti cu cineva pe strada.
Ai uitat de trecerea sezoanelor. Ai uitat poate ca vara se termina si ca va trebui sa mai treaca un an ca sa mai vezi ce vezi acum, ... asta daca mai apuci sa traiesti pana atunci.
Parca vad ca si aici vorbesc prostii, ... ca de fapt traim o mie de ani , nu ?
Daca nu poti sa iesi doar asa sa te plimbi, daca nu intelegi de ce, atunci cauta mici motive.
Nu-i gluma, e important sa te motivezi sa faci un lucru.
Indiferent ca o faci pentru miscare, ca sa vezi locuri noi, sa mesteresti, sa experimentezi lucruri noi, unii chiar ca sa foloseasca echipamentul in care au investit (aha te-am nimerit), e important sa nu rupi contactul.
Uite spre exemplu eu cateodata ies dupa lemn, alta data dupa plante pentru ceai. Poate iti pui intrebarea ce rost are sa culegi plante ? Tu cumperi ceaiul de-a gata.
Pai atunci ia-ti si un poster cu peisajul, o sticluta cu aer curat si o banda pe care sa te plimbi si ai padurea acasa , nu ?
Fiecare cu ale lui, dar eu continui sa insist ca e important sa iti aloci timp sa mai iesi si in natura.
Lasa masina si motorul si tractorul si avionul si ce mai vrei tu pacolo si cauta sa umblii pe picioarele tale. Ca si la alimentara , la doi pasi mergi cu masina.
O masina cat de scumpa, cat de buna o poti lua cu bani. O pereche de picioare bune ca ale tale cu cat poti cumpara ? Vinde cineva ? Nu prea.
Deci cauta sa le folosesti.
Daca poti urca la munte e foarte bine, daca nu, dute la padure. In natura iti limpezesti gandurile.
Daca nu esti interesat sa inveti cate ceva despre natura, atunci iti va fi greu sa te simti atras.
Nu-i lucru mic sa cunosti cateva specii de plante. Sa iti faci tu acolo un ceai, sa cioplesti un pic in lemnul ala. Sa sti ce vezi exact, nu doar sa vezi si sa uiti a doua zi.
Invata sa citesti dupa urme.
Pune sangele in miscare, nu mai cauta calea usoara cu pastile si cu stat degeaba.
De acasa in masina, din masina in lift, din lift la birou, ... apoi invers si iar acasa. Uf ce obosit sunt ! Da domle, nu-i usor nici sa stai.
Dar cu atat mai mult ai nevoie sa misti un pic, sa te rupi de mediul ala, ca nu-i creat pentru viata. E un compromis, il practicam. Asa e mersul, dar nu te mai priva de orice forma de miscare.
Omul care umbla mult la munte, stie vremea dupa semne.
Sunt multe de vazut si de facut.
Chiar si o scurta plimbare de cateva ore, iti umple "bateria". Te simti un om mai fericit. Iti mai descretesti fruntea. Cum spuneam si mai devreme, pentru unul natura este o cutie inchisa, de culoare verde, iar pentru altul este o carte deschisa din care tot citeste si citeste cu placere.
Si tu poti deschide cutia, sa scoti afara cartea sa te apuci de citit.

Un comentariu:

Silva P spunea...

Foarte bine ai grait Vasi, pierdem vremea cu lucruri inutile, si uitam ce e important de cele mai multe ori.Insanatosire grabnica iti doresc!