sâmbătă, 21 mai 2011

Si poate nu esti cu cioplitul

Atunci poti sa iesi la o plimbare cu bicicleta. Si sa fi sigur ca nu se compara tura pe sosea in praf, noxe si claxoanele soferilor needucati (sunt extrem de indulgent in exprimare).
Te claxoneaza "taranii" aiurea, mai tare te sperie. Sa sti tu care motivezi atitudinea asta deplasata ca in niciuna din tarile civilizate din Europa soferii nu fac asa.
Dar ce-ti zic eu tie, ca de multe ori te vad cum iesi cu bata la un alt frate (semen, individ din acelasi neam, popor) de-al tau in trafic. Ma tot gandesc cum nu ti-e rusine sa-l injuri de fata cu familia lui si chiar a ta, ...
Revin la bicicleta.
Nu stiu de ce-si inchipuie ca ala de pe bicicleta e surd si nu-i aude motorul cand vine din spate !!!
Apoi te mai arunca si-n sant, ca-i o tara baut si o gresit cu vreo cativa zeci de cm (vorbesc la concret, nu inventez, unii din ai mei au patit).
Daca te regasesti intre cei patiti sti exact ce zic. Si daca te regasesti intre cei ce claxoneaza si chiar streseaza biciclistii, sperie pietonii (chiar si pe cei ce trec pe trecere) nu-i bai, nu te leza prea tare ci mai de graba revino-ti si nu uita ca important e omul, nu masina care-l cara. Nimeni nu e mai mare sau mai destept daca se suie intr-o masinarie.
Cu masina sau fara omul e acelasi.

In fine, la padure acolo te dai cu adevarat cu bicicleta, in rest doar simulezi.
Sunt baieti care asta fac de multa vreme, insa nu lor ma adresez. Eu tie vroiam sa-ti deschid o poarta catre verdeata. Nu-i vorba de performanta, de timpi, de distante, ci mai de graba de o forma de miscare si relaxare activa extraordinara.

Nu sunt biciclist desi nu mi-e straina bicicleta. De mic ma dau si inca de atunci m-au atras turele cu bicicleta la padure.
Desi de cele mai multe ori bag singur si merg pe unde si cum vreau. Poate e un pic din caracterul meu antisocial, nu stiu. Sau poate doar imi place mai mult linistea, sau na, poate nu reusesc sa ma sincronizez cu altii. N-are importanta.
Este o forma de deplasare silentioasa care-ti permite sa si oboservi natura. E curata, nu face zgomot, nu polueaza si te mentine sanatos.
Imi aduc aminte cum intr-o seara intr-o tura lejera, cand ma asteptam mai putin, dau peste turma de mistreti.
Erau cred ca vreo 30 de mistreti si vreo 15-20 de godacei.
Atunci am inceput sa gonesc in paralel cu ei. Pentru cativa zeci de metrii am "alergat" impreuna. Fain moment.
Spre deosebire de alergare, la bicicleta efortul nu este continu. Dupa cateva pedale poti sa te opresti si bicicleta inca merge.
In alergare fie drum drept fie vale, picioarele merg continu.
Si sa vezi numa cum bagam asa usor, deodata s-or auzit niste bubuituri puternice, s-a racit brusc si a inceput sa se intunece.
Si a inceput sa toarne. Ce sa mai pedalezi, ca pe langa frigul ce-l simteam de la vant si ploaie, ploua de nu puteai cobora bine panta ca te loveau stropii tare in ochii, iar ochelarii nu prea mai ajutau.
Sub copaci cu frunza deasa gasim adapost pentru o vreme doar.
Si pana la urma ploaia s-a oprit, ca asa sunt astea de vara. Apoi cand baltile si noroaiele is mari iar ii fain. Drept e ca pe calcarul ud mai scapa, mai cu seama in deal si-n curbe.
Asa ca iti recomand sa faci macar cand si cand cate-o plimbare afara din oras, de pe asfalt si cat mai departe de masinile nebunesti.

Niciun comentariu: