luni, 17 octombrie 2011

in plin sezon

Dimineata nu mai e flacara, dar e jar destul. Nu faci altceva decat sa mai pui niste lemne si sa mai tragi un pui de somn. La inceput iasa doar fum, dar in 20-30 minute flacara apare singura. Asa ca numa bine cand iesi din sac e ca primavara in tabara.
Uitandu-ma la poze chiar si eu am impresia ca-i vara in toata regula. In realitate insa noaptea trecuta a nins.
Si sa vezi numa cand ieseam cu vreo treaba din "cabana" ce frig ne musca.
Sambata noapte a inceput si vantu sa-i dea. Si ii zic lu Vlad - "Ma sa vezi numa ca vine ploaia". Da el cica - "da da, ploaia, sigur. Ma Vasi nu simti cat ii de frig ?!"
Raspunsul a fost scurt si direct - "Ce?" ... :))
Oricum pe panta dealului am gasit o mica platforma numa buna. Am curatat si asta ne-a fost casa 3 zile.
Apai fiecare cu ale lui. Daca am vazut ca vrea sa pregateasca mobila de bucatarie, m-am apucat si io de vesela.
Incepe sa se intunece repede, mult mai repede decat am fi dorit si inca nu s-a schimbat ora.
Dar las ca-i bun. Aici la foc la un ceai se nasc ideile, se impartasesc gandurile si se fac planurile.
Tot aici se lucreaza si lingurile.
Ore trec si din pozitia sezand pamantul atrage tot mai tare corpul pana ce-l pune pe orizontala. Vorbele se raresc si se incetinesc. Trosnetul lemnelor arzand domina. Lumina galbuie si variabila parca nu deranjeaza absolut deloc si nici nu stiu cand am incepul visul.
O alta zi, o alta dimineata. Adevarul este ca de cate ori dorm la padure si prind vreme aspra ma gandesc ca-i bun Dumnezeu cu noi ca ne-a dat inca o zi si ne-a trecut cu bine peste noapte. Dar asta daca nu vi sa vezi si sa simti , sa auzi , nu merge inteles din cuvinte.
Nu totdeauna gasesti loc ferit. Mai bine zis crezi ca-i ferit si e timp frumos. Si in 3-4 ore se pune cate un vant de 60-80 km/h, uneori mai tare, de face sa se loveasca ramurile gigantilor intre ele, sa le rupa si chiar sa-i scoata din radacina. Da da, sa-i scoata, nu te mira. E platou calcaros si stratul de pamant e subtire, iar radacinile nu patrund in adancime ci se imprastie. Cand mergi, ai sa vezi o gramada de copaci dai mari pe jos smulsi cu tot cu radacina. Si din mult cati cad, sa nu-ti dea niciunul in cap cand dormi, ... e bine.
Eh , dar pentru ca am luat maceta a mica cu mine, am sa lucrez cu ea tura asta.
Cu ea tai atat mancarea, pregatesc ustensilele si montez tabara , dar cioplesc si cani si linguri, tocatoare, etc.

Cu ea despic si cioplesc iar interioarele intai le scobesc o tara si apoi le ard cu carbune incet incet, pana ce se creaza cavitatea. Finisare simpla cu un bat si sunt gata de utilizat.

Practic daca ai numa un pic habar de ce anume vrei sa faci si sti pasii poti face si oarecare munca de topor, ... pana la un anumit punct.
Nu poti despica busteni si nici nu poti ciopli la fel de rapid si eficient, dar daca asta ai poti face treaba faina si cu ea.
Nu-i vorba care-i mai buna (cum vad ca discutati si nu stiu de ce ) . Ci mai de graba se pune problema ce ai nevoie mai mult. Si aici ma refer la tipul de vegetatie, la genul expeditiei, excursiei, etc. Ca daca vrei sa lucrezi in lemn e una si daca vrei sa parcurgi distante in teren mai putin umblat si imboschetarit e alta.

Iti ziceam nu demult de macete ca-s de multe feluri . Forma cosntructiva este influentata si de zona din care provine. E impropriu sa-i spui parangului maceta (ca sunt denumiri diferite, de pe continente diferite) si asa mai departe, dar na, nu mai conteaza.
Treaba-i ca unu zice ca aia lunga e mai practica ca poti taia bine ierburile chiar de la sol fara sa te apleci, iar altu zice ca asta mica e mai buna ca ai mai multa precizie la mesterit si e mai solida.
Asa ca oricum una nu-ti va ajunge. Bine e sa sti lucra cu tot felul de scule (am zis sa sti lucra , nu sa abuzezi de ele, sa dai aiurea in copaci si sa te filmezi si sa pui pe youtube !, ... influente nebunesti, americanisme)
Ca orice unealta , te tine mai mult daca o folosesti cu cap si o intretii. In plus esti si tu mai in siguranta.
Dar sezonul macetelor s-a cam incheiat in tara noastra, lasand loc toporului.
Toamna si iarna un topor e cel mai practic. Cu el tai si despici usor si bati penele si tarusii. Cioplesti bine si mesteresti tot in tabara. Munca de finete ramane cutitului.

In rest e cum ziceam. Nu mai zice ca "sapa" e mai buna ca "ciocanul", ca ambele sunt bune si fac lucruri diferite. Problema e la tine (la mine, la oricare ) ca nu stii (m) sa le folosesti corect, in contextul potrivit si la valoarea ei adevarata. Dar se poate invata.
Amu iar o sa zica asta ca - "uite-l si pasta, ca face pe desteptul" . Aiurea, ca n-are legatura. Observ si io cate ceva si zic , ca doar doar o folosi cuiva. Ca la padure merg si daca scriu si daca nu.

Uite ca iar trimite Duba mailuri din Indonezia si ne tot pune carbuni si inteteste jarul.
Si asa abia ma abtin sa nu plec pe termen lung. Si cand te gandesti ca acolo intrii in padure si iesi dupa o luna sau mai bine.
Eh, toate la randu lor.
Uneori in urma ramane asezat linistit cate-un scaun, o masa ori mai multe, alteori nimic.Depinde de zona. Insa locul taberei n-ai sa-l gasesti. "Legea" e ca lasi cum ai gasit.

Alta treaba faina e ca in zonele unde nu umbla nimeni nu-i nici mizerie. N-am vazut pungi si ambalaje si servetele si nebunii de cauciucuri de rabe zilele astea cat am fost paici.

Drumul spre casa e pe unde vrem sa fie. Daca zici incolo merem sa vedem cum ii valea aia, pacolo merem. Si daca zici ia sa vad io deau ala , pai il urcam. Si clar ca ai ocazia sa gasesti ce pe drumurile forestiere si poteci nu vezi.

Nota : Nu parasiti marcajele turistice ! , .. sau daca o faceti, e pe propria voastra raspundere.
Asa ca suntem in plin sezon de ture de padure. Profiti cat e vremea, ca in 2 luni se incheie si ia ii munte.

Niciun comentariu: