vineri, 21 februarie 2014

primavara ? ... nu-i cam devreme?

O fi prea devreme sau nu, asta este. Ii cald acu, zapada a fost foarte putina si rara pe aici, iar frigul a fost doar de gust. Nu spun ca nu poate sa mai vina vreo "rafala" , dar si daca vine, mult nu tine.
Pentru a percepe in mod extraordinar o floare marunta, este nevoie ca ea sa fie rara si tu sa fii multa vreme privat de asa ceva.
Fara sa te gandesti la specii, sa vezi in ea o minune, sa vezi viata in tulpina fragila. Sa vezi cum trage dupa ea intrega lume si sa inveti ca intotdeauna cu o floare incepe primavara.
Apele curg binisor, nu ca in aprilie, dar ii bun. Avand in vedere debitul din vara, ne bucuram ca putem gasi apa de baut pe orice vale.
Pe orice vale, mai putin pe cele seci. Asta e seaca ,
insa pe astalalta curge apa proaspata.
Profesoru a optat pentru somn sub ceru liber. Si bine o facut.
Cat despre resturile de pasare de pe deal,
am adunat penele, ca am io ceva plan cu ele. Sunt resurse, nu-s de lepadat.

Am tinut sa pun niste imagini in miscare ca sa semene mai bine cu realitatea. In prima faza am zis sa iti arat cam ce inseamna padure tanara si ce inseamna increngatura si imbulzeala. Tinand cont ca este iarna si nu-i nici o frunza si totusi abia umblii prin desis.


Am urcat pe un fag un pic mai gros ca mana, ca sa vezi cateva detalii. Spre exemplu trunchiurile indoite de la zapezile mari din anii trecuti. Fiind atat de apropiati unul de altul, arborii astia au sustinut pe coroana lor (care uneori era si cu frunze ce nu au apucat sa cada) mai multa zapada decat le este in putere.
Vei vedea ca unii s-au indoit si au ramas asa, in vreme ce altii au fost rupti de zapezi si vant la care inghetul a contribuit simtitor, furand elasticitatea obisnuita. Asa ca unii sunt aplecati, altii rupti, si poti zice ca e o cu totul altfel de padure.
Nici paraul si vaile nu sunt curate de trunchiuri si crengi, iar cadrul natural, in realitate nu este ca si un parc.
Copacii indoiti vor muri majoritatea, cum de altfel au murit si multi altii dinaintea lor. In lupta pentru cer, in intrecerea catre lumina soarelui, unii ajung, altii nu. Cert este ca un copac plecat in felul asta nu se indreapta, cel mult ii vor creste crengile in sus.
Paraul e curat, iar zona pare linistita. Fara mari pretentii gasim un platoas in care sa punem tabara.
Iar acum imi amintesc ce imi zicea unu si altu. Cand intrebam daca o mai tras cu arcul, unii ziceau niciodata, altii - de cand eram mic, nu. Si ma gandesc cum omul asociaza trasul cu prastia si arcul cu joaca.
Io stau sa ma gandesc ca trasul cu arcul din copilarie era o joaca similara cu condusul masinilor de jucarie sau cu calaria unul calut de lemn sau plastic.
Stai si tu si gandeste. Cum un sport ca si golful cu investitii atat de mari, este ceva pentru o categorie anume, iar scopul principal pentru masinute,teren,carausi,echipamente,este sa bagi o bila intr-o groapa in pamant !!!
Frumos nu zic, dar pentru mine e incomparabil cu a arunca cu sutilita sau a trage cu prastia.
Vorbind de jocuri si sporturi, oricand inclin catre a trage cu arcul, daca am de ales intre asta sau biliard. La ambele ai nevoie de precizie, de mult exercitiu, doar ca unul e chiar sport si are si aplicabilitate reala (unii oameni isi mai castiga hrana in felul asta).
Cat despre aruncatul la tinta cu o sulita, este un bun antrenament chiar daca il faci sub forma de joc. Fara sa ai nevoie de cunostinte prea mari, poti incepe prin a alege un bat cat de drept gasesti.
Foarte in mare, cu sulita poti fie sa arunci cat mai departe, fie cat mai precis intr-o tinta. Afara de astea, exista si tehnica de lupta cu sulita (din arte martiale).

 Nu e nevoie sa intru in detalii despre lungimi si grosimi standardizate, ca si sulitele au scop multiplu.
Vreo doua ore daca poti sa arunci intr-o tinta, statica sau in miscare, o sa simti ca ai lucrat muschiu si ai exersat miscarea si ti-ai imbunatatit precizia. Insa este bine sa mai schimbi pozitia si distanta si sa incerci cu ambele maini.
Sunt si aici pozitii, deplasarea, sunt detalii privind aruncarea, dar dincolo de astea, generalizez un pic si zic ca e un bai in modul de raportare.
Exact cum nu confunzi condusul imaginar al unor masini de jucarie cu autoturismele ce le conduci matur fiind, n-ar trebui sa mai confunzi nici tragerea cu arcuri adevarate, cu cele din crengi pentru copii.
Si o alta perspectiva, n-ar trebui sa-ti fie frica de sporturile si jocurile care au de-a face si cu ceva practic, cu efortul fizic si munca multa.
Ai cazut in plasa comerciantilor care te-au pacalit si acum crezi ca daca nu e ceva cu multe accesorii si ceva cu lumini, culori si sunete, cu dispozitive speciale si toate magariile, toate necesare pentru ceva care in esenta e la fel de simplu si poate nici atat de practic.
O miscare buna si un joc mult mai sanatos decat sa stai sa stai intr-un birt ore intregi sa joci carti si sa vorbesti prostii, este sa iti tai niste butucei, sa infigi un par in pamant si sa arunci la tinta in el. Pe masura ce nimeresti, cresti distanta.
Mai bine lasi copilu sa fuga dupa nori si frunze in vant, decat sa ii fuga mintea la bani si pe ce sa-i cheltuiasca, timp in care el habar nu are cum se castiga si in ce trebuie investiti.
Plictiseala in ce priveste lucrarile de migala si de treburile practice, este o stare mentala si se instaleaza pe fond de proasta educatie. Treci peste asta si reinvata sa gandesti, sa te misti in natura.
In timp, poate vei reusi sa prinzi ideea pe care o sa vreau sa o continui, aceea in care nu ai nevoie de o remorca de acesorii dupa tine, ci doar de cunostinte si un pic de gandire. O mare lipsa este ca am ajuns sa fim lenesi in a mai gandi si speram ca accesoriile alea sa gandeasca pentru noi. Si apoi te miri de unde frustrarile si neimplinirile. Pai daca pierzi satisfactia unui lucru gandit, facut cu mana ta, normal ca vei fi nemultumit si pe latura asta. Cand robotii fac ce trebuia sa faci tu, te-ai fi asteptat sa gasesti satisfactie ca stai, dar curand descoperi ca ti-ai pierdut scopul.
Fara sa ma intind mai mult de data asta, ma intorc la imaginea cu primavara ce poate vine repede, poate nu. Oricum urzicile deja au iesit si poti merge sa le culegi.

Niciun comentariu: