duminică, 20 aprilie 2014

din cutit

Cioplita de mana e si lingura asta din cires salbatic.
E mai adanca si bine legata incat sa nu ai grija ei cand o folosesti. Asa ca iti va ramane doar bucuria de a avea o lingura din lemn cum nu sunt doua pe lume. De fapt asta e inca una spect al mesterelilor de mana.
Dar vezi ca si aici, la lucru de mana, exista tipare si sabloane dupa care mesterii cioplesc. Ca sa zic asa, e mult mai simplu sa faci un anume sablon si toate lingurile sa pastreze acceasi forma si sa difere desenul sau doar nuanta lemnului. Dar ce te faci daca sablonul mesterului nu te prinde nicicum ?
No, asta e motivul pentru care caut sa le fac diferite, insa totusi mi-ar place sa cred ca nu voi pasi pana in sfera abstractului doar de dragul ineditului. Pentru ca atunci cand aspectul practic trece pe plan secund, lingura de lemn nu mai e lingura de lemn ci devine sculptura (doar) careia ii poti atribui vreo "insemnatate" daca stai bine cu imaginatia, dar care la modul real nu foloseste si pe care o data cu trecerea timpului o privesti tot mai rar.
Asa ca pastram lucrurile simple , iar principalul gand este sa ai o lingura din lemn care sa-ti placa si cu care sa poti manca, iar pe de alta parte sa promovez ciopleala la noi in tara atat cat reusesc. Tare ma bucur ca multi au prins drag de cioplit linguri si ca multi din cei ce au inceput , continua si persevereaza.
Un mestesug care reuseste sa patrunda in societatea noastra si care poate fi asociat cu ceea ce se cheama român, ii bun. Ca stai sa te gandesti, nu se prea stie in lume ca românii sunt mesteri lingurari.
Ba sa fie si sa ciopleasca tot mai multi, ca de obiceiuri proaste si talharii e plin poporul nostru drag.
Iar talharii nu sunt "ei" ci suntem noi, fiecare in parte atunci cand procedam cum stim bine ca nu trebuie sa o facem. Si schimbare in bine nu se va realiza niciodata cata vreme asteptam mereu ca altu sa faca o treaba buna acolo unde este vremea ca noi sa facem.
O data ce ceata se rispipeste, drumetul se poate iarasi orienta inainte sa intre in batranul codru.
E umeda padurea, e imbibata si aburul se ridica printre copacii cei mari. Nu stiu daca asemuirea cu ceva are vreo relevanta sau daca poate conduce la ceva, dar e un gand la care vreau sa revin cat de curand.
Nu e mistic, e doar frumos, nu e supranatural, e doar pur. Nu ne duce cu gandul la misterele ce dainuie din vechile inchipuiri, nu descopera imaginea simplista a impleticirilor organice ce in mod barbar sunt atribuite unei anume mame a naturii . Ci toate astea sunt dovada unui act de creatie in care Dumnezeu a compus si ordonat celulele care formeaza orice organism, asezand atom cu atom intr-un mod inimaginabil de complex.

5 comentarii:

florea mircea ion spunea...

Hristos a inviat.Draga mestere a venit vremea s-a achizitionez si eu o lingura mesterita de tine.De la tine am prins drag de acest mestesug si incerc si eu in masura posibilitatilor sa-l duc si arat ,mai departe.Am sa-ti trimit adresa mea si cand se face vreme ,aceasta lingura frumoasa de cires sa mi-o trimiti.

Micul Mester spunea...

Este Adevarat ca a inviat ! Martorii oculari si dovezile confirma asta,iar noi asa credem.
Cioplim si cioplim cat putem si la un moment dat ne oprim.Insa important este sa apucam sa transmitem si altora mestesugul, ca sa mearga mai departe chiar daca noi ne oprim.
Daca dorinta ta este legata de lingura asta, atunci asa sa fie.

Piper's blog spunea...

Hristos a Inviat ! Interesanta abordare stimati domni,sper ca nu tulbur apele pe aici cu un mic comentariu.Micul mester,cum bine spui,tot cioplim dar la un moment dat,predam stafeta ! Esential este sa avem la cine lasa ,,mostenire,,acest mestesug ! Stimate domn Florea,va vad extrem de incantat pentru lingura cu pricina !!Numai bine va urez stimabili domni,si spor la cioplit !

Cioplituri din lemn spunea...

Foarte foarte frumoase lingurile tale Vasile! M-am apucat si eu sa finisez cateva si au iesit frumoase, dar nu asa de bine binisata ca ale tale. Le poti vedea daca vrei la

http://cioplitdintr-obucata.blogspot.ro/

Micul Mester spunea...

Ma bucur ca ai inceput sa cioplesti linguri si io cred ca daca vrei si te tide ele, vei putea face linguri mai reusite decat le fac eu.
Si daca nu e relevanta comparatia, tot zic ca exercitiul si perseverenta fac minuni.