luni, 19 mai 2014

sageata

 Povestea ei incepe nu stiu nici io unde si cand, dar undeva in trecutul foarte indepartat. Asta daca vorbim de sageata la modul general, dar acum prefer sa raman doar la asta una.
 Se facea ca ne plimbam impreuna (io, cutitu, toporelu, fierastraul si alte scule din rucsac) prin parcul Teius din Caransebes, asteptand sa vina baietii sa merem mai departe catre chei si canioane.
"Vizitarea" orasului s-a extins la mai bine de doua ore jumate, iar timpul a trecut relativ repede ca n-am stat o clipa.
Auzind multimea de strigate prin copaci si privind zarva cea foarte mare, produsa de populatia ciorilor din zona, caut sa ma deplasez cu dese eschive (cel putin la nivel mental), sa feresc "ghiulelele" cu potential "letal" pe care dansele nu ezita sa le lanseze ori de cate ori isi doresc si simt nevoia, fara a se simti stanjenite in vreun fel. Nu tre sa te stresezi si nici sa le injuri, nu o fac cu rautate :)) .
Mult mai important decat asta este ca in ciondanelile lor se lasa cu pene lipsa. Iar penele astea detasate  nu reprezinta pierderi in sens absolut. Asa se face ca omul trece sub copac, le vede, aduna trei si merge mai departe.
La ele se adauga un bat de alun uscat si o tablita mai groasa (de vreo 2mm).
 Lemnul se curata si se indreapta, penele se taie dupa un simplu sablon pe care ti l-ai facut din orice placaj sau chiar carton, iar varful din tabla se aduce la dimensiunea dorita.
 Io penele le lipesc, dar le prind si cu ata, iar in felul asta nu se mai dezlipesc niciodata (vezi cazul sagetilor cumparate ). Tai un canal pentru coarda si-l finisez un pic.La baza lui obisnuiesc sa largesc/rotunjesc cu o pila rotunda mica, ca sa sta intre la fix pe coarda.
 Varful nu vreau sa fie mai lat decat diametrul batului ca sa aiba si penetrare mare, dar mai ales sa il scot cu usurinta din tinta. Pentru fixare tai cu fierastraul , fixez varful si cu epoxi, infasor strans cu ata si dau un strat subtire de adeziv si peste ata. La final dau cu untura pe sageata (dupa ce am finisat bine, apoi sterg cu o carpa) sa o fac rezistenta la umezeala si mai ales imbunatatesc suprafata de alunecare.Cu sageti dinastea am tot tras si merge.
Asta e doar un exemplu de cum sa-ti faci sageata, in care sa utilizezi materiale la care cam toti avem acces.

Un comentariu:

Anonim spunea...

super