luni, 15 septembrie 2014

cu dor de padure

Inca una usor ondulata si potrivita ca marime. E din lemn de ulm si e gatata de curand chiar daca lemnu o fost luat in iarna.
Simpla si practica, ii buna si la mancat si la gatit. Zic gatit si ma refer in drumetiile tale, nu acasa la oala a mare.
O tija incandescenta a carbonizat pe o suprafata determinata celulele lemnului strapungand coada lingurii in asa fel incat sa poata patrunde un snur din piele impletita (piele de animal ... mort, ca nu se obisnuieste sa se ia grefe de piele de la animale vii doar pentru confectionarea de accesorii si imbracaminte). Vrei papuci de piele ? Tre sa-l omori. Nu vrei sa-l omori? Atunci renunta si la papucii din piele. Macar ala de il manca face mai putina risipa ca tine, ca tu ii iei doar blana, alalalt e mai respectuos nu arunca nici carnea.
Vezi tu, aici se face diferenta intre maturitate si lipsa ei. O anume formulare iti poate schimba perceptia daca esti labil. Daca insa esti suficient de matur, vei putea pricepe ca formularea nu face decat sa puna accentul pe anumite aspecte si ca nu schimba situatia reala.
Ca sa manaci carne, omori. Ca sa te imbraci cu blana la fel. Ca sa te incalzesti la fel. Noi categorisim viata in functie de dimensiune si complexitatea perceputa de noi. Si zicem (iar cand nu zicem gandim) oarecum ca un caine e mai mult decat un soarec (soarecul e daunator ! ... oare asa sa fie ?) si ca furnica e mai putin decat o camila. Io nu zic ca nu-i asa, dar suntem ipocriti. Acordam importanta in functie de cum exploatam si apoi transferam treaba asta intr-un gand ce pare inaltator si pare ca se refera la ceva ce presupune respect pentru mediu si viata. Ca sa construiesti orice se cere sacrificiu. Ca tu sa te imbraci, este consumata energie de multe feluri. La fel si ca sa stai la caldura, adapost, lumina, etc.
Vei zice ca acum sunt materiale inlocuitoare, dar daca aflii efortul si pagubele implicate in fabricarea lor constati ca nu iesi mult mai bine.
Cand vrei sa nu sacrifici, tre sa fi corect, accepta lipsa . Ca nu poti avea avantajul produsului fara nici o pierdere. Pentru orice proces are loc un consum de energie.
Inceteaza cu nebuniile in care zici ca-ti pare rau de gasca si de rata,de gaina si altele, dar sacul tau de dormit e plin cu puful lor, pernele si plapumele la fel. Dar nu le omoara, ca is unele pe care doar le ciupele :)). Hmmm ... aia da. Cred ca cele care traiesc doar pentru a fi scalpate sunt mai fericite decat cele ce mor (ca si cum cele "scalpate" n-ar muri sau ca si cum alea ar avea vreun statut special).Iti zic simplu ca singurul motiv pentru care traiesc este sa ciupeasca de pe ele mai mult si cand spun productiv nu ma refer la binele lor ci la mai multi bani.
 Mai zici ca iti plac albinele, dar le furi mierea si le distrugi fagurii. Noteaza ca mierea e pentru albine, cand le pui la treaba le robesti! O fi bine , o fi rau ? Unu zice chiar ca nu conteaza, altu ca exagerez. Nu dezvolt acum.
Spui de hartie si paduri, dar iti place sa lucrezi cu lemnul si chiar sa abuzezi de el. Ai mobile si faci foc in semineu si sobe.
Conducem autoturisme ore si ore, avioane si altele, dar vorbim de calitatea aerului ca si cum ne-ar pasa. Am auzit si nebunia in care unul nu face foc in drumetie sa nu poluaze aerul ! Suna oarecum bine pentru unii, dar e dezechilibrat total, ca acelasi om n-are nici o jena sa spele masina in paraul cu pastravi sau sa deverseze gunoaiele pe un deal afara.
Cand alegem sa ne deranjeze doar ceva si absolutizam infimul ignorand aspectele majore nu facem decat sa ne inselam singuri.
Cand vrei sa manci piept de pui tre sa stii ca un cutit taie gatul pasarii (bine, ca altii poate prefera un topor). Daca nu vrei sa tai gatu, nu manci pui.
Cand manc dublu fata de cat am nevoie (indiferent ce mananc) sau cand arunc la gunoi multa mancare care a ramas, de fapt eu fur de la altii de langa mine care sunt lipsiti si flamanzesc.
Nebunia ma indeamna sa nu pastrez ci sa risipesc si tot nebunia ma indeamna sa condamn micile abuzuri ale altora si sa le ignor pe cele atat de mari ale mele (vezi treaba cu barna ).
Doar o vorba care descrie sau accentueaza un aspect, nu va schimba situatia ci doar mangaie constiinta murdarita sau o curata. Daca e imbacsita tare, atunci trebuie frecata puternic si degresata.
In cazul in care nu ai realizat inca, acum nu fac o pledoarie pentru ecologia clasica ci o dezvaluire a unor prefacatorii ce le practicam fiecare din noi.
Rareori exista macar si finetea aia in care omului sa-i pese de mediu cata vreme nu-i pasa nici de altii si nici de sine la modul real.
Maestrul care nu corecteaza miscarea gresita e ca si parintele care nu opreste gestul nepotrivit la copilul sau si amandoi sunt niste sarlatani si fac mai mult rau decat bine.
Ca un pom sa rodeasca trebuie tuns si ingrijit ca lasat sa creasca cum "simte" (alta forma de exprimare este "liber"), el va creste nu cum simte ci se va dezvolta sub influentele factorilor externi. Spre exemplu daca are soare doar dintr-o parte, doar acolo va avea ramuri viguroase si daca e in desis nu se va dezvolta bine sau chiar va muri. Ca sa creasca bine copacelul, tre sa omori ierburile din jurul sau pentru ca tufele cresc mai repede decat copacii. Mai ceva, daca vrei copac bun si sanatos tre sa omori daunatorii care se hranesc din el si care il seaca de seva si ii distrug scoarta si frunzele.
Ca sa mananci grau, tre sa smulgi buruienile din juru lui. Daca pana acum n-ai invatat ca pentru orice treaba buna trebuie sacrificat, nu-i bai ca si acum e o vreme potrivita.
Cand spui natural, de fapt vorbesti de niste resurse "oferite" (luate,extrase, furate in unele cazuri) din natura.
Natura, ... alt temen abstract personificat. Natura nu e o persoana este doar mediul inconjurator si nu este altceva decat un termen conventional menit sa inglobeze totalitatea celor ce ne inconjoara.
Si in prostia noastra ne separam de intreg si vorbim rau spunand cuvinte ca "Omul si Natura". Dar la fel de incorect este ca si cum zicem " Cercopitecul si Natura" sau "Tenia si Natura" sau "Nisipul si Natura". In prima faza natura inglobeaza tot ce percepem si ce nu, asa ca automat suntem parte din ea. Supranatural nu e nimic !!!
Nimic altceva decat Cel care a creat-o. Aducand si logica in discutie, putem spune ca totul este natural (nu doar ce percepm noi in limitarile noastre) si supra-natural (sau deasupra ori inafara sau peste ea) este doar fabricantul ei. Pentru cine doreste sa creada ca natura s-a creat singura, este liber sa creada si ca lingurile de lemn se extrag singure din bustean si printr-un proces foarte indelungat si elaborat datorita influentelor climatice si numai, ajunge din multe esecuri sa evolueze pana la forma actuala.
In prezent existand multe mutatii la nivel de lingura, iar furculita nu este altceva decat varul primar al lingurii care ambele provind dintr-un stramos comun numit nasture.
Sau ma poti crede cand iti spun ca eu le cioplesc.

Niciun comentariu: