luni, 23 februarie 2015

arc lung

 Cu coarda pusa si avand manerul invelit cu piele si sfoara de canepa, este arcul din lemn de stejar, de o tarie medie (pentru ca cei mai multi nu intind arcuri tari, iar daca le intind nu mai nimeresc cu ele).
Stejarul asta m-a impresionat prin elasticitatea lui, despre care aveam habar din faptul ca am mai scos fasii din trunchi ca sa impletesc cosuri si saci de spate.
Totusi din ele scoti arcuri cu o tarie scazuta comparativ cu carpenul, care daca ar fi avut dimensiunile lu asta, af fi fost poate cu 40% mai tare. Dar cum ziceam, in goana dupa mare si tare, deseori omul pierde dimensiunea in care e important sa si nimereasca si sa nici nu oboseasca muschiul in mai putin de o ora de tras.
Insa chiar si din alun, care este moale la arcuri, se poate face arc taricel, doar ca e nevoie sa lasi mai mult lemn pe el decat la salcam.
Are 185 cm , masurat de la un punct de fixare al corzii la celalalt. 
 Cam asa-i cand il vezi la omul de 172 cm .
 Adaosul de lemn ce apare in capatul asta este important pentru ca reprezinta fibra continua ce ocoleste doua noduri si despre care am invatat ca nu trebuie sa o curmi, conform "legii" arcurilor , ca tre sa se lege din capat in capat ca sa aiba rezistenta.
 La capeti se ingusteaza mult, ca sa fie mai rapid 
 si pentru a pastra rezistenta, se ingroasa treptat pe masura de pierde latime.
Desigur ca sunt informatii generale ce doresc sa le adresez neinitiatilor, pentru ca e cum ziceam, in lumea arcarilor si arcasilor sunt incepator si probabil voi continua sa fiu asa urmatorii 10 ani cel putin (asta daca nu vor apare alte prioritati).
 Scopul este sa promovez inca o activitate in aer liber, una care din pacate in partile noastre este cam necunoscuta.
 Asa ca discutam de arcuri pentru agrement, arcuri cu care sa tragem la tinte in mediu amenajat corect. Sunt arcuri ca in vechime, iar satisfactia de a trage cu arcul si sageata din lemn, mai ales ca lemnul provine chiar din padurea in care trag, ii o treaba faina no.
Mi-am tinut si io un arc, unul mai plat, ca pe asta il vand. Asa ca o sa mai discutam de arcuri in perioada urmatoare.

2 comentarii:

WitchKing spunea...

fain arc, ca de obicei. eu zic ca puteai sa ii lasi varful simetric cu celalalt, chiar daca taiai prin nod, ca acolo oricum nu mai lucra bratul. la mai multe!

Micul Mester spunea...

Ba lucreaza, la al mare lucreaza (ca e la 30 cm de capat), iar la al mic catre capat, nodul este destul de lat incat ar fi pierdut toata fibra si nu ar fi continuat niciun fir. E si mai sigur asa si nu doar ca nu incurca cu nimic, dar ii da si un pic de aspect mai primitiv.
Amu stii cum ii, nu-i nod dala ca o fost creanga, ci e doar asa rasucitura in fibra.Si io zic ca e posibil sa fi tinut si fara astea, dar asa e sigur ca tine.