Pentru informarea voastra voi readuce in lumina aspecte foarte importante ce tin de manufactura si distinctia mai mult sau mai putin evidenta dintre produsele obtinute manual si cele realizate cu unelte industriale.
Incep cu mesterii. In primul rand "povara" onestitatii zace in carca noastra, deoarece trebuie sa fim sinceri cu omul si sa-l informam cu privire la produs.
Astfel ca nu vom face noi conventii verbale in care sa numim plasticul lemn, rebutul produs unicat si mai ales nu e drept sa numim traditional si hand made, un produs care a fost obtinut altfel decat cu unelte traditionale de mana.
Nota : nu e nimic gresit in a face productie de serie si a obtine mai rapid produsele cu ajutorul masinariilor, dar e total gresit sa-i zici omului care nu cunoaste ca sunt lucrate manual. E gresit sa ceri acelasi pret pe un produs care nu-i lucrat manual cat pe unul lucrat de mana.
Acum, ca sa vezi ca nu ma joc, iti voi spune care-i povara pe care mesterii o poarta. Nu are de-a face doar cu profitul imediat. Domnule, un mester este pastrator si transmitator de traditie, iar prin masluirea produselor autentice si prin jongleriile de cuvinte vom face sa dispara pentru totdeauna mestesugul autentic.
Asta doresti sa lasi mostenire copiilor tai ? Doar roboti care fac munca in locul nostru ?
Unde va fi atunci sufletul din lemn ? Unde se mai vede dalta care a lucrat, masuratoarea din ochi si frumusetea timpului petrecut mesterind ce culmineaza cu satisfactia unui produs reusit, unde vor fi ingropate toate acestea si cine le mai scoate vreodata la lumina ?
Atunci cand primesti cunoasterea, nu uita ca primesti la pachet si responsabilitatea de a o transmite.
Pentru fiecare din voi care cumparati un produs, va rog sa va informati inainte, pentru ca ceea ce veti primi sa fie conform cu ceea ce vi se promite, iar pretul sa fie unul corect.
Si cei ce fac si cei ce utilizeaza sunt impreuna pastratori de traditie.
Transmit salutari tuturor mesterilor de pe meleagurile romanesti si le doresc sanatate, spor la munca, multa inspiratie si onestitate.
Celor ce apreciaza produsele cu suflet le amintesc ca fara ei manufactura ar fi disparut de mult si ca in realitate ei detin procentul majoritar in ce priveste hranirea mestesugarilor.
Asa ca va multumesc tuturor si sa auzim de bine.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu