Asta a fost trupa noastra. Aproape doua maini de oameni, hotarati sa impartasim cunostintele si sa experimentam cat mai multe treburi faine si utile in cele cateva zile disponibile.
In prima zi gasim locul de tabara, ne cunoastem, povestim la un foc bun si dormim ca haiducii pe vremuri.
Desi nu voi mentiona schematic activitatile desfasurate, am sa incerc sa redau totusi cateva momente din mai multe perioade ale zilei.
In orice tabara cunoasterea zonei, vegetatiei, faunei, solului, da si a riscurilor, sunt treburi esentiale. Asa ca abia dupa o mica explorare a zonei si o descoperire a celor ce sunt la vedere dar ascunse ochiului neantrenat, purcedem la confectionarea accesoriilor si montarea taberei propriu-zisa.
Astfel ca pe langa nodurile specifice si diverse moduri de atarnare a hamacelor, in functie de tipul lor si distante, invatam sa le montam si la un singur copac sau chiar niciunul.
Daca avem culcus, ne facem si acoperis.
Acum avem si adapost, asa ca urmeaza caldura si lumina.
Ai la dispozitie 1 singur chibrit si maxim 15 minute sa faci un foc stabil cu ceea ce gasesti in jur, fara sa te folosesti de vreun material inflamabil adus de acasa. Timpul este suficient incat sa nu trebuiasca sa alergi inutil, dar nici sa le cugeti prea lung nu apuci.
Fiecare aduna gramajoare din materialele potrivite si treaba merge snur.
Discutiile, corecturile, remarcile, concluziile, si imbunatatirile, nu lipsesc. La final nu e vorba doar de o demonstratie pentru propria persoana ca la nevoie stii cum sa faci, ci e mai ales un prilej sa vezi cat de mult conteaza detaliile si cum lucrurile aparent banale le scapa celor mai multi.
Dupa ce ne-am asigurat ca fiecare din noi a luat la cunostinta riscurile si tehnica de utilizare a macetei, putem trece la munca efectiva.
Printre activitatile desfasurate mentionez si constructia unui adapost facut exclusiv din materiale naturale, obtinut doar cu ajutorul macetei (fara sfori, cuie, prelate, etc).
De fapt sunt doua echipe care vor face doua adaposturi in locatii diferite. Fiecare din ele trebuie sa adaposteasca doua persoane care vor dormi la noapte aici, fara sac de dormit, izopren, tenda, folie de spravietuire sau alte accesorii.
Experienta este complexa. Utilizarea macetei, gasirea si obtinerea legatorilor, a esentelor potrivite de lemn, cunoasterea detaliilor in ce priveste o protectie reala impotriva frigului si a ploii, sunt completate de intarirea mintii prin expunerea treptata intr-un mediu nou mai mult sau mai putin primitor.
Vei invata sa intelegi si sa accepti compromisul ales.
Adaptarea este cuvantul cheie. Intai iti programezi mintea sa distinga resursele din tot ceea ce te inconjoara, apoi te educi sa gasesti multiple intrebuintari la lucrurile pe care le ai asupra ta.
Pentru cei ce au incercat, au reusit si au invatat ca e posibil si ca nici macar nu necesita vreun efort notabil, nu pot decat sa le reamintesc ca si pe viitor sa asculte mai mult de vocea ratiunii decat de temerile nefondate si ideile preconcepute.
As avea foarte multe sa va povestesc despre micile descoperiri, esecurile, reusitele si invataturile noastre, dar timpul este scurt si prefer sa mai mesterim cate ceva acum si sa povestim mai multe cand ne vedem la padure.
Va urma :)
Un comentariu:
Faina tabara si frumos de amintit.
Trimiteți un comentariu