Dupa montarea si organizarea taberei, trecem la partea introductiva.
In cadrul ei este nelipsita prezentare a echipamentului unde punctam aspectele cheie legate de alegerea potrivita, echipare, utilizare, limitari, puncte forte etc.
Fiecare curs cuprinde atat teorie cat si practica. Simplificat as spune ca sunt doua categorii de persoane: unii care prind usor, altii care cred ca prind usor. Insa in realitate sunt mult mai multe categorii, iar iluzia ca ceva complex e simplu sau chiar simplist, te va lasa descoperit pe viitor.
Spre exemplu eu obisnuiesc sa iau mereu notite si inainte de orice curs reiau manualele, practica in teren, cantaresc informatiile pe care le detin cu noutatile care au mai aparut, apoi aleg variantele pe care le consider optime. Insa obisnuiesc sa prezint si cazurile conventional acceptate si utilizate, chiar si atunci cand nu le recomand... ca sa poti alege in cunostinta de cauza.
Din principiu nu urcam in trasee pana ce nu am cunoscut tehnica de utilizare a echipamentului, binenteles cu toate nodurile aferente.
Uneori, ... deseorisi apropierea ofera o mica aventura.
Abordam progresiv, cautand sa riscam cat mai putin catre deloc, chiar daca in perceptiile nascute din temerile nefondate ale launtrului nostru necalit, uneori ne pare ca e mai expus. Totusi trebuie sa invatam ca teama aduce cu sine mai multe bariere decat scanduri pentru punte.
In scurta vreme intelegem ca se pot depasi multe obstacole daca aplicam tehnica potrivita.
Vremea favorabila si peisajul placut nu trec nebagate in seama.
Diminetile sunt lungite pana la venirea primelor raze de soare.
Dupa cateva idei notate intram in partea de aplicatie care se leaga de teoria predata anterior.
Nu crestem in 3 zile ca altii in 7, insa nici nu zabovim cand vine vorba sa miscam.
Din nou pricepem ca alpinistul nu-si permite luxul de a nu mai putea, ca nu exista notiunea de blocaj din care sa nu ai rezolvare.
Trebuie sa intelegi ca in munte, nu iti permiti luxul de a nu vrea, de a nu reusi, de a nu continua. Sunt cazuri in care aceste NU-uri = moarte. Asa ca pregatirea incepe acum, iar daca nu incepem cu gandirea, tot echipamentul si toate miscarile vor fi inutile cand va lovi napasta.
Alpinistul nu e un simplu turist! Alpinistul nu e doar un om plictisit de cele cotidiene cautand inca o noua gadilare a unor simturi usor amortite.
Un alpinist intelege si isi asuma faptul ca urmatoarea ascensiune poate sa fie ultima si o trateaza ca atare... adica cu responsabilitate si maxim de seriozitate.
Fie ca treci folosind abilitatile deprinse din turele anterioare de escalada, fie ca vei utiliza tehnica si echipamentul din dotare cu cata dibacie reusesti,
vei intelege curand ca ai pasit printr-o poarta si ai iesit la loc larg unde orizontul este si mai mare, oportunitatile multiple si muntii te asteapta.
Sa fiti sanatosi si sa va pregatiti, pentru ca urmeaza etapa de avansati.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu