Inainte sa utilizezi echipamentul trebuie sa iti fie prezentat "bucata cu bucata", iar apoi trebuiesc insusite modurile corecte de utilizare.
Cand esti pe stanca si te misti singur, deja cunosti nodurile, tehnicile de asigurare si parcurgere pe stanca, progresia pe coarda (inclusiv cu noduri de urcare pe coarda), altfel esti in pericol...si mai rau e ca poate nici nu realizai asta.
Asa ca o vom lua progresiv. Parcurgem temeinic etapele si verificand cunostintele deja dobandite, asimilam noi si noi informatii.
Tabara de baza e de-a dreptul luxoasa :). Dupa clasicele activitati "administrative", in fiecare dimineata de la ora 9 incepem cu teoria.
Practica o facem in teren. Zilnic introducem elemente noi, distincte, cladind cu trainicie peste baza deja stabilita, utilizand ca liant interesul participantilor de a asimila si al instructorului de a impartasi.
Atat asigurararea partenerului si autoasigurarea, cat si retragerile de urgenta sunt invatate si verificate mai intai pe orizontala ;), evitand astfel orice expunere inutila.
Intram si in inima muntelui pe vreme umeda pentru a urca si cobori pe corda dubla sau simpla, cu toate dispozitivele din dotare.
Apoi invatam sa ne confectionam (si sa improvizam) scarite pe care le vom folosi pentru a trece pasajele dificile si lipsite de aderenta.
Avem ziua dedicata tehnicii de escalada in care atentia este acordata miscarilor corpului, urmand ca in alta zi sa introducem si elementele de asigurare si autoasigurare.
E ca la munte...sau ca in jungla :). Zilnic avem soare, nori si ploaie.
Verificarea punctelor de asigurare si realizarea corecta a amarajelor nu e optionala. Asigurarea zonei si evitarea riscurilor de accidentare, provocate de caderea pietrelor sau a cataratorului, sunt aspecte esentiale si ocupa un spatiu special alocat in cadrul cursului.
Invatam importanta si rutina verificarii echipamentelor inainte de tura. Ne asiguram ca fiecare a inteles si deprins tehnicile specifice si exemplificam cat mai detaliat situatii particulare ce pot naste exceptii de la "reguli".
Dupa ce toate segmentele au fost intelese si exersate, le imbinam in asa fel incat toate sa se materializeze in trasee frumoase cu mai multe lungimi de coarda in care fiecare apuca sa fie atat cap de coarda cat si secund (se merge cap schimbat).
Acestea sunt doar cateva franturi din ceea ce a insemnat "initiere in alpinism - etapa de vara".
Pana la urmatoarea experienta, ramaneti sanatosi, cu mintea si inima curata.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu