miercuri, 24 ianuarie 2018

tabara de BUSHCRAFT - etapa de iarna- prima parte

Asta e trupa si stim ce ne-a unit. Pasiunea pentru natura, drumetit si mesterit ne sunt comune.
Dorinta de a ne imbogati cunostintele si de a sedimenta experienta, a fost liantul ideal.
Si-am pornit la drum ca intr-o expeditie. Locatia este cat se poate de potrivita. Avem diversitate de arbori, curs de apa in apropiere si loc drept pentru campare.
Programul este destul de condensat, dar trupa misca bine. Curatam locul si ne impartim pe grupuri.

Mai inainte de toate ne amenajam tabara. Astfel ca unii pregatesc focul, altii aduc/taie/despica lemne, iar altii fac adapostul.
Gatim, mancam si ne cunoastem om cu om.
Dupa masa de seara activitatile continua cu pregatirea accesoriilor necesare, invatand sa utilizam toporul mare si cutitul.
Taierea, despicarea si cioplirea nu se fac ,,dupa ureche,,
Fiecare invata sa loveasca eficient, utilizand minim de efort, folosind toata lungimea cozii si imprimand efectul necesar taierii reusite.
Confectionarea si montarea fierastraielor si a caprelor de lemn este necesara pentru urmatoarele etape.
Fiecare tabara contine si o mica explorare a zonei, in care se invata specii de arbori, plante, roci, urme de animale. Inveti sa distingi resursele si sa le accesezi.

Inveti diferenta dintre brad si molid, caracteristicile fiecaruia si de ce radacina unuia este potrivita pentru legatori, iar la celalalt nu.
Intelegi cum tre sa arate un material izolator, tare, elastic sau inflamabil si de unde il poti obtine.
Inveti sa utilizezi atat echipamentul din dotare cat si cel improvizat.
Ajungi sa pricepi ca a nu avea un cutit nu e capatu lumii si ca la nevoie poti sa improvizezi o taietoare daca ai prins cunostinta.
Explorarea noastra ne duce deseori in locuri expuse din care pentru a ne retrage in siguranta se cere sa utilizam si echipamentul tehnic.
Si uite asa te-am introdus in turele mele de prospectare si explorare in care de multe ori ma trezeam in fata unor saritori si faleze pe care tebuia sa le cobor, urc sau traversez.

Asa ca mi-am facut un ,,kit de ghid,, ii spun eu, care e mic, usor si are tot ce iti trebuie ca sa urci, cobori, traversezi in siguranta ... daca ai si cunostinta sa il utilizezi.

Acum ai invatat cum sa cobori, ce noduri sa folosesti si la ce trebuie sa fi atent. Dar sa stii ca de nu exersezi, le vei uita.
Seara e cu foc, ceai si poveste.
Dar apropo de intuneric. In calatoria noastra am avut privilegiul de a patrunde si in inima muntelui si sa intelegem notiunea de adapost natural. Ba inca am gasit unul deja locuit :) .
Mesterim tot felul si invatam sa umblam, dar e important la nevoie sa te stii apara.
Unul din bunurile obiceiuri este sa introducem in cadrul fiecarei tabere atat confectionarea unor arme, invatarea tehnicilor, dar foarte important, alocam timp sa exersam utilizarea lor.
Asa ca fiecare isi face singur atat uneltele cat si armele.
Spre exemplu, aruncarea cu sulita este atat sport, mijloc eficient de vanatoare si lupta, dar este si un excelent mijloc de relaxare activa.

Asa a fost o seara si apoi o dimineata ... iar continuarea in episodul urmator:)
Somn usor.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Frumosă experiență!Am cunoscut oameni noi,am schimbat păreri,am pus în practică idei şi cunoştințe ce ne-au fost prezentate atât teoretic cât şi practic.A fost minunat.Mulțumesc Micului Meşter pt cunoştințele ce le-a împărtăşit cu noi!Aşteptăm cu nerăbdare postarea celei de a doua parți.

Anonim spunea...

Ati fost pe Caras?