joi, 22 februarie 2018

instruire in alpinism - etapa de initiere - prima jumatate

Astia suntem si avem treaba.
Urcam, ne cazam si incepem cu inceputul. Invatam despre importanta informarii. Aici intra si notiunile de orientare turistica, cunoasterea masivului, starea vremii si inca multe altele.
Drumetia montana constituie baza in alpinism. Asa ca invatam sa pasim bine. Fiecare face urme cu schimbul, iar ceilalti invata cand si cum sa-i calce pe urme.
Deplasarea fara echipament tehnic se exerseaza in teren variat. Incepem sa introducem si notiunile legate de nivologie si abordarea corecta a traseelor pe timp de iarna.
Tehnica difera (trebuie adaptata) in functie de inclinatia pantei si tipul de zapada. Urcam, coboram, traversam, ... pana ce vad ca ai inteles.
Ca o mica paranteza, mi-a placut tare mult duetul asta :)). 
Apoi, dupa pauza cuvenita, am revenit cu coltarii si pioletul sa fixam baza. Dupa ce ai trecut prin zapezi si gheata si ai prins tehnica de deplasare pe coltari si de utilizare a pioletului, putem porni la drum. Pana atunci nu ai ce cauta in creasta!

Atentie!!! pentru cei care va aventurati cu sau fara ghizi si nu stiti sa pasiti corect, sa utilizati pioletul (si aici nu ma refer doar la oprire), riscati inutil si inconstient.
Muntele este pentru relaxare si pasiune, e frumos si trebuie sa aduca satisfactie, nu stres, risc si accidente.
Cu rucsacul ca de expeditie pornim la drum. Daca in scoala nu inveti si partea de deplasare cu tot echipamentul necesar, cat si notiunile ce tin de autogospodarire, atunci ai pierdut cateva din cele mai comune si mai de folos elemente.
Micuta casuta ne va fi locuinta pentru urmatoarele 5 zile. Zapada e cat usa,
dar suntem in putere si binedispusi :).
Invatam ca ceea ce vede ochiul poate sa insele mintea. Astfel, chiar si atunci cand pare stabil la suprafata si crezi ca stai pe zapada tare, vei intelege ca sub ea se afla straturi care nu au facut coeziune. Astfel intram in detaliile legate de straturile de zapada, avalanse, preintampinare, etc.
Nodurile le invatam la cald, 
dar alaturi de amaraje, le vom testa la rece ;) .
Un aspect esential pe care punctez mereu este ca alpinistul trebuie sa gandeasca si sa adapteze tehnica la situatiile din teren. Nu exista un sablon general valabil si perfect aplicabil in orice situatie. 

Continuam cu urcari si coborari, deplasare asigurati la piolet, tehnica cap-secund, dar si concomitent, cu si fara puncte intermediare de asigurare.

Exersam retragerile de urgenta, amarajele in stanca si zapada, atat fixe cat si recuperabile.
Intelegem ca ceea ce pare inedit acum in materie de tehnica, curand va deveni rutina si trebuie sa se imprime corect. In acest fel vom putea sa ne bucuram de ascensiune in conditii (mai) sigure.
Vremea este exact buna pentru scoala. Am prins si cald si frig, viscol moderat si zile insorite. Ceata si cer albastru am avut. 

Experienta noastra continua in episodul urmator :).

Niciun comentariu: