Ne familiarizam cu notiunea de apropiere de tabara de baza. Deplasarea catre locul de tabara presupune deseori parcurgerea unor distante notabile cu rucsacul plin in spate.
Se traverseaza inclusiv portiuni expuse, uneori cu inclinatii pronuntate si de multe ori lungi portiuni crevasate.
Tocmai din acest motiv este esential sa poti actiona atunci cand esti surprins de caderea partenerului intr-o crevasa.
Urcam portiunea de stancarie si ghetarie asigurati in coarda. Fiecare invata sa fie atat cap de coarda cat si secund. Uneori trebuie sa sapi, sa cureti si sa improvizezi pentru a reusi sa regrupezi sau pentru a plasa un punct de asigurare intermediar.
Pozele nu redau bine nici inclinatia, nici frumusetea peisajului si cu atat mai putin mirosul atat de proaspat si plin de viata al muntelui.
La partea de amaraje in zapada, tinem seama de grosimea stratului si consistenta zapezii.
La retragerile din masiv punem accentul pe rapelarea cu recuperare de piolet si pe retragerea din para de zapada.
Conform cu bunul simt, pornirea se face dintr-un loc sigur , iar sosirea trebuie sa fie tot intr-un loc ferit de primejdii.
Toate nodurile invatate isi vor gasi utilitatea in teren.
Nu orice parcurgere necesita legare in coarda, iar acest lucru trebuie stiut. Insa in portiunile care necesita utilizarea corzii, cunostintele sunt esentiale.
Un alt aspect neglijat in munti si din pacate si prin scoli, este numarul maxim de persoane ce se pot lega intr-o coarda! ... cat si modul in care se leaga si utilizeaza coarda cei ce se leaga. Lungimea optima a segmentului de coarda dintre coechipieri trebuie ajustata in functie de teren!
Cu noduri de franare? Cu bucle de coarda in mana? Cu surplus de coarda infasurata pe tine, legata de ham sau in/pe rucsac ? Cu bucla de coarda sau cu coarda intinsa intre coechipieri ? Asigurare statica sau dinamica ? De ce ? Cum ? Cand ? Cat?
Acestea sunt doar cateva intrebari care isi afla raspunsurile in practica noastra din teren.
In realitate nimeni nu te va corecta sau indruma cand mergi in ture sau expeditii, insa vei vedea in jurul tau atat oameni care au echipament cat si altii care nu au suficient.
Cel mai bun echipament nu va putea sa faca nimic in locul tau daca nu vei stii sa-l utilizezi. Asa ca investeste timpul si micsoreaza riscurile.
Baza o constituie siguranta pe care o ai la deplasare. Cand stai bine pe picioare si poti parcurge inclusiv portiunile mai tehnice fara teama si necunostinta, atunci esti si mai relaxat, mai atent si mai rapid.
La munte "vremea buna" este atunci cand iti permite sa urci si sa te intorci in siguranta.
Uneori trebuie sa profiti de cate-o portita, alteori sa te avanti si intr-un viscol moderat ce lasa loc de vizibilitate.
Deseori vremea inghetata si vantoasa este mai favorabila decat cea insorita, chiar si din simplu motiv ca zapada este mai stabila si mai compacta.
De aceea nodurile le vei face si cu supramanusi, in ger si cu o mana daca e necesar. Tine minte, daca nu ai invatat tehnica la caldura si in conditii ideale, nu vei reusi sa o asimilezi sus, unde si mintea incepe sa inghete.
Pentru o perceptie mai reala asupra terenului si invatarea "ochiului" cu zapezile, neaparat trebuie parcuse trasee cu cat mai multe tipuri de zapada. Acolo vom pune accentul si vom discuta la fata locului despre aderenta, acumulare, coeziune, alunecare, surprize si altele.
Un alt aspect in muntii mai umblati il consituie si aglomeratia. Multi oameni ce urca pe aceeasi ruta si care pot sa supraincarce placile de zapada, sa disloce pietre, sa scape piese din echipament sau chiar sa cada ei ... peste tine. Atentie la distanta de siguranta si la directie.
Cine urca invata sa testeze zapada si bolovanii fara a disloca sau a pune in pericol pe cei de sub ei.
"O lingurita de prevedere face mai mult decat un butoi de reparatii"
Acestea sunt doar cateva franturi din ceea ce a insemnat "scoala de iarna - etapa de initiere".
Pana la etapa de avansati, iti recomand sa exersezi si sa aprofundezi.
Multumesc fiecarui coechipier pentru interesul si dedicarea de care a dat dovada. Sanatate buna si sa ne vedem cat mai des prin munti.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu