miercuri, 17 octombrie 2012

mai bine tai pe el

Mai bine tai pe fundu de lemn decat pe vreun capac de oala sau in mana. Deci care mai vrea sa ia cu el la munte sau/si la padure fund de lemn, am mai facut doua.
Asta primu e din trunchi de molid. Ii fain si ii usor.
Al 2 lea e din lemn de fag. Nu-i greu nici asta , dar totusi e mai greu ca al de molid.
Ambele fac treaba buna si ambele tin mult, se pune problema care iti place mai mult.
 

Le tin in mana special ca sa vezi ca nu-s mult mai mari decat palma, ... sa nu-mi mai spui ca tu credeai ca-s mai mari dupa ce iti trimit dimensiunile :))   (glumesc, poti sa-mi spui :))  ) .
La ele se lucreaza destul de mult si la intrebarea "merita ?" fiecare isi raspunde in dreptul lui.
Cam cat la o lingura lucrez, ca sa zic asa. Si din punctul meu de vedere merita.
Stiu ca dintr-o scandura daca desenezi pe ea si te duci la un fierastrau pendular si il mai tragi si pe un "smirghel" dinala electric, in jumate de ora maxim, ai scos unul perfect.
Insa concepul meu despre perfect arata altfel. Spre exemplu treaba incepe cu un bustean. Il despic si scot ceva cat mai apropiat de o scandura.
Apoi munca de topor ca sa scot cat de cat o suprafata plana. Mai incolo intra si cutitu sa netezeasca ce toporu nu a reusit. Creionul face schita si cutitul da forma.
Finisarea de mana cu smirghelul, apoi cu o tija inrosita ii dau gaura in maner. Ii impletesc un snur din piele si il dau cu ulei. Atunci apare culoarea lemnului si se distinge si urma de topor si cutit dar totodata e si cat se poate de practic.
"Perfect" din punctul meu de vedere este sa fie ca omul. Si anume chiar daca vei vedea pe el urmele de "ciocan", topor", daltuire, totusi in caracterul sau vei cunoaste o anume forma de perfectiune care desi nu o poti numi asa tutusi este caracterizata prin acea caldura si daruire pe care un om ti-o poate oferi atunci cand ai mai mare nevoie.Dar asa se poate distige si perfectiunea aparenta de la un om ce pare "slefuit" la suprafata insa cand intrii in detalii te iei cu mainile de cap.
Mai pe scurt, lucru facut de mana pentru unii din noi ii mai fain ca ala cu masinarii.
 
Asa ca printre altele ce mai mestersc, cam in 2 zile e gata si un fund dinasta de lemn. Dar cum nu lucrez doar la el, e gata in 4-5 zile, pentru ca in aceeasi zi mai lucrez si la vreun cutit sau/si cana.
Unele au o forma mai clasica altele mai putin. Important este sa-ti faci treaba si atunci cand pleci la drumetie sa nu-ti lipseasca. Amu nu te impiedica nimeni sa-l folosesti si acasa.

Intre timp insa, se prefigureaza o tura la munte.

Niciun comentariu: