Aici chiar suntem toti.
Urmatorele zile aprofundam unele elemente, apoi trecem mai departe la altele noi.Spre exemplu utilizarea eficienta a amnarului, folosirea unei prelate in multe moduri pentru a obtine te miri cate treburi utile, etc.
Partea de orientare cu busola este ceva comun in aproape fiecare tabara deoarece consider ca este esentiala.
Tehnicile de deplasare sunt inglobate in calatorie si se desfasoara in teren variat. Astfel ca esti provocat sa iti gasesti echilibrul, sa treci peste cateva temeri nefondate si sa parcurgi calatoria.
Inveti cum se monteaza si cum se recupereaza coarda, dar mai ales cum se traverseaza un rau navalnic .
Si exact cum recoamnd ca invatarea tehnicii de coborare cu coarda sa se invete la orizontala mai intai, tot astfel si tehnica de traversare a unui rau la viitura, recomand sa fie insusita mai intai intr-un mediu sigur.
Ai vazut cum se monteaza o coarda (cu fractionarile aferente) in teren cu sol alunecos si inclinatie pronuntata pentru a putea urca in siguranta.
Scopul este sa cunosti mai multe despre natura, sa inveti sa te misti mai bine si de ce nu, sa culegi si roadele padurii.
Retragerea o facem in rapel pentru ca avem o saritoare ce nu poate fi altfel coborata ;).
Spre bucuria mea, fiecare din voi a prins schema si nimeni nu s-a dat inapoi de la a invata atat nodurile cat si tehnica de coborare.
Inapoi la tabara. Pranzim, apoi ne intoarcem la mesterit. Exista desigur si momentele de poveste si relaxare.
Dintre mesterelile comune amintesc realizarea unui fund din lemn si a unei bancute. Bancuta te educa in taierea cu fierastraul, despicarea cu topor si pene, apoi munca de cioplit cu toporul.
Fundul din lemn e mai de finete. Aici iti scoti din bustean o scandurica cu toporul, apoi degrosezi. Mai incolo racesti un carbune din foc, desenezi conturul si lucrezi din cutit. Inclusiv gaura o dai cu varful cutitului.
Pentru snurul impletit, inveti sa obtii fibre naturale, apoi vezi cum se trateaza si cum se impletesc.
Inveti cateva legatori utile pentru montarea tendei si a hamacelor.
Un alt bun obicei, comun fiecarei tabere, dar specific in functie de zona si anotimp, este realizarea unui adapost obtinut exclusiv cu ceea ce ofera codrul.
Un pat pe care sa te intinzi, un acoperis sa te fereasca de ploi si vant si un foc cu rezerva de lemne necesara. Ai vreo 2, maxim 3 ore la dispozitie.
Fiecare din adaposturi trebuie sa poata oferi cazare pentru doua persoane :) ... sa poata dormi, nu doar sta de veghe.
Si in aceasta tabara au fost oameni dornici sa traiasca experienta de a-si confirma ca se poate sa innoptezi in conditii rezonabile si fara sac de dormit, tenda, izopren sau alte accesorii.
In fiecare tabara inserez elemente de autoaparare dar si cateva jocuri antrenante care sunt menite sa iti dezvonte viteza de reactie si precizia. Binenteles ca pana iti confectionezi armele si ustensilele, mai exersezi lucru cu cutitul, impletituri, taieri, etc.
Acum am avut aruncari cu bolasul si butucei de fag.
E nevoie de exercitiu, dar trebuia inceput candva. E musai sa-ti reamintesc ca vei uita foarte multe daca nu le vei repeta.
Asa ca va incurajez sa mereti mai departe si sa claditi peste ce a fost asternut. Eu sa transmit sanatate si numa bine, iar trupa intreaga va ofera un gand cald si voie buna tuturor.
Va astept si la etapa de vara.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu