luni, 27 ianuarie 2020

tabara de bushcraft - etapa de iarna - a2a parte

Seara ne gaseste mesterind. Urmeaza cina si povestile aferente. Temperaturile sunt doar usor negative, iar focul este suficient de calduros sa schimbe atmosfera.
Ne culcam relativ devreme. Prima noapte avem parte de vant moderat, dar suficient cat sa fluture tendele oricat le-ai intinde.
Urmatoarea zi potrivim uneltele si continuam treaba la semifabricate.
Suntem in plin proces de lucru ;)
Despicam, taiem, legam, rasucim, innodam.
Putina lume intelege cu adevarat rostul betelor in deplasarea pe rachetelor de zapada si chiar mai putina lume a invatat sa le foloseasca eficient. Ne-am propus sa facem un pas mai departe si sa invatam cum sa ne improvizam propriile bete. Ele trebuie sa indeplineasca toate conditiile.
Astfel ca trebuie sa fie suficient de usoare si rezistente ca sa te tina o calatorie lunga fara a necesita reparatii si ajustari ulterioare, sa nu se afunde in zapada, sa fie pe marimea potrivita, deoarece sunt fixe nu reglabile, sa dispuna de chinga pentru incheietura, etc. Toate acestea trebuie sa le obtinem cu minim de echipament, minim de resurse si energie investita.
Asa ca vei avea ocazia sa inveti cum sa alegi lemnul bun si cum sa-l aduci la forma optima.
Implicit vei taia cu fierastraul, vei despica cu toporul si cutitul, vei ciopli degajari, vei indeparta crengi, coaja, etc. Si nu vei exersa ciopleli aiurea, pe un bat de exersat care nu are nicio intrebuintare ulterioara, ci din tot ceea ce facem va rezulta un produs finit care ne va folosi.
Desigur munca continua pana seara, cand incet incet topoarele nu mai bocane, fierastraiele nu mai taie, iar cutitele se muta din lemn in mancare.
Urmeaza o noapte linistita si un somn odihnitor.

Niciun comentariu: