vineri, 24 ianuarie 2020

tabara de bushcraft - etapa de iarna - prima parte

 Cam asa arata pe dinafara apadostul de iarna si unele accesorii atat de necesare drumetului.
Insa pana atunci, trebuie sa ajungem. Asa ca iata-ne la drum.
 In locul pe care l-am considerat ca fiind potrivit pentru campare, ne-am oprit si dupa ce am facut o recunoastere in vederea depistarii resurselor si a asigurarii zonei, am inceput treaba la adaposturi. Daca in celelalte sezoane scapi usor si rapid, doar cu tenda ancorata cu o sfoara, iarna e nevoie de un cadru rigid, capabil sa sustina adapostul si la o eventuala incarcare cu zapada, dar si la vanturile puternice care se pot starni in noptile aspre.
Luam selectiv si doar cat este nevoie. O sa fie ca si o coliba cu acoperis in doua ape, cu spatele inchis prin tesatura de crengi tencuita bine cu zapada, iar usa poate sa fie aranjata frumos dintr-o alta folie.
Focul in tabara este indispensabil iarna, mai cu seama daca doresti sa lucrezi treburi de migala.
 La caldura lui mesterim uneltele si accesoriile, dar tot la el ne pregatim hrana si apa pentru baut.
 Printre cele cateva elemente necesare drumetului, se numara in primul rand un topor cu coada lunga, cutitul si panza de fierastrau bine ascutita. Un cadru potrivit ai invatat deja sa-i faci, indiferent ce fel de lemn ai la indemana. Pentru reusita oricarei improvizatii, este nevoie sa iei seama la detaliile care fac diferenta intre un obiect functional si unul de fatada. Asa ca pune mana si invata noduri si legatori.
Fara ele nu vei reusi sa reproduci mai nimic din ce vezi in pozele astea. Inainte de a lega, trebuie sa faci degajarile corecte la locul potrivit si cum spuneam, sa stii legatorile care vor tine elementele stranse si dupa mai multe zile de solicitare.
Ce degajari ? Ce fel de legatori ? Cu ce leg ? Ce esenta lemnoasa? Cat de gros/greu sa fie cadrul ? Cum ajung sa realizez un fierastrau usor, solid, durabil si nu unul greu, incomod, care balangane in mana cand tai, care nu intinde bine panza si la care in curand va ceda ceva ?
Uitandu-te doar la ce fac altii, pare simplu, insa in realitate sunt lucruri pe care trebui sa le intelegi si sa le inveti. Apoi conteaza si viteza de executie, ca nu ai toata ziua doar pentru asta.
Cu ajutorul fierastraului vom taia inclusiv bustenii pentru foc, dar si crengile pentru diverse mestereli.
Vom recapitula tehnicile de taiere si despicare cu toporul mare, pentru ca avem nevoie sa procuram lemn mai gros. Focul de iarna nu se face din crengute si surcele. El trebuie sa furnizeze caldura suficienta intregului grup, dar sa fie alimentat rar !
 Dupa munca pe la tabara si acomodarea cu zona, iata ca vine si seara. Ne adunam cu totii la un foc, o poveste, la cina, dar si pentru a pastra in istorie imaginea acestui moment  ;) .
 Dimineata ne gaseste binedispusi si de indata ce gatam micul dejun si pregatim rezerva de ceai, ne punem pe treaba ;)

Niciun comentariu: