Cred ca-s cel putin doua luni sau mai bine de cand am inceput cana asta. Lemnu pot zice ca-i dintre ale mai tari de pe la noi - "buba" de carpen. Si de fapt cana e din aceeasi bucata cu maneru de la cutitu meu.
E o kuksa medie zic io . Ii zdravana si are tot felu de modele de la cum ii fibra (toata intortocheata).
Si acu arata bine, dar in timp se mai inchide la culoare si va arata chiar mai bine. Despre cum ii sa lucrezi cu buba asta de carpen cand e uscata nu mai zic multe. Ii aspru de numa. Parca cioplesti numa in noduri :)) , iei foarte putin o data, de fapt "iei" e mult prea mult spus , mai de graba racai :)) .
Am socotit ca-i merge bine snuru de piele si felia de corn la capat.
Stiu ca sunt mai multe modele de kuksa si ca unele au forme complexe la toarta. Unele au gauri sa bagi degetu, altele sunt lungi de poti prinde cu toata mana. Io caut sa diversific si daca e posibil sa potrivesc forma si cu lemnu. Dar daca e sa zic asa, preferatele mele sunt astea cu toarta mai simpla si mai discreta.
O ti bine in mana , iar snurul cu cornu in capat (ti-am mai povestit de el nu demult) isi face foarte bine treaba ca prelungire a manerului.
Pe asta ca si pe celelalte le gasesti in lista asta .
Amu iar o dat un strat subtire de zapada. Azi am lucrat cu stejar. Am cioplit cateva ore la padure. Ii un aer fain acolo si o atmosfera placuta.
7 comentarii:
Spune te rog ce vrei sa zici cu buba de carpen,nod?si cum o iei de pe copac?frumoasa oricum;)
Ma, io la "buba" nu-i zic nod. Nod zic la locu ala de unde pleaca creanga din trunchi si in care nu intra cuiu !
Cum o iau de pe copac ?!!!
Pai o tai, ca nu mere dezlipita :)).
Pai asta era intrebarea,care-i buba:))nodu-l stiu,il stim,da care-i buba?:))cum creste si daca se dezvolta in partea dinafara a copacului,e cumva un fel de gluta care are aspectul unui ghem de negi?asta am mai vazut pe copaci.
Mestere,la cioplit folosesti lemnul verde?daca da,in timp lingurile sau aceste kuksti nu crapa?
Nu fac din lemnu verde!
Si ca sa zic asa, nici cand il iau de la padure daca-i verde (exceptie facand "bubele " astea).
In rest lucrez fie cu lemn uscat fie "semi"uscat - pe care il usuc acasa sub supraveghere.
Dar cu lemnul verde n-am ce face !!!! Si crapa si n-are nici culoarea aia frumoasa. Dar vezi in postari ca am scis mult despre treburile astea.
Despre modul in care se formeaza treburile alea din cate imi aduc aminte iarasi am scis.
Se zice ca sunt fie rezultatul unor leziuni ale arborelui provocate de crengi rupte, impunsaturi, taieri pe trunchi, etc, fie se formeaza in urma inghetului foarte mare si prea devreme (poate ca ii mai prinde cu seva in ei, fapt ce ar determina mici fisuri care vindecandu-se dau nastere la ce vezi). Una peste alta unii zic ca este modul in care arborele incearca sau sa se vindece. Altii spun ca este ca un cancer al arborelui (prin "divizarea celulara" anormala si excesiva)
Desigur cauzele pot fi mai multe de atat. Dar in ce le priveste sunt mai interesat sa le gasesc decat cum le zice stintific :)) .
Multam de raspuns,cu lemn semi uscat am vazut ca lucrezi,cand taiai din copacii cazuti de ceva vreme,sau poate ma insel io.
Faci lucruri frumoase si prin asta indemni si pe altii,tine-o tot asa,noroc bun si sanatate.
Trimiteți un comentariu