marți, 2 martie 2010

Teiul, cu mireasma lui placuta

Pe asta iar nu-l incurci. E teiul pe care-l sti de cand erai mic.
Arborele are in jur de 30 pana la 40 de metri cu o coroana deasa. Frunzele sint in forma de inima iar florile sint alb-galbui cu miros placut.
Il intalnim atat in paduri cat si in toate orasele.
Are lemnul moale si usor.
Cu cat este mai galbui, cu atat e mai moale si mai usor , iar cu cat devine mai maroniu, cu atat este mai dens. Are o granulatie uniform repartizata.Este utilizat si de mesterii populari si in confectionarea mobilierului.
Cărbunele de tei este un remediu extraordinar de folositor : în afecţiuni digestive , în intoxicaţii acute cu medicamente sau diverse substanţe chimice sau ciuperci,în afecţiuni cardiace – hipertensiune arterială, arterite, palpitaţii,în astm bronşic, alergie şi azotemie , în cazuri de gută, în hipercolesterolemie.
Se ia intern, cu apă, cărbune de tei pisat.
În uz extern, pulberea de cărbune se foloseşte în plăgi, înţepături de insecte, muşcături de şarpe, celulită, ulcer aton, dureri abdominale sau cu altă localizare, inflamaţii ale ochiului sau cu altă localizare, traumatisme ale articulaţiilor şi exeme. (daca vrei sa aprundezi, cauti si vei afla mai multe detalii).
Coaja de tei, e foarte buna si ea. Se fac funii, impletituri, cosuri, etc.

Tot la tara, din scoarta se extrag fibre pentru legat in viticultura si pomicultura dar si pentru fabricarea de fringhii si rogojini.
Partea internă albă a scoarţei este întrebuinţată cu succes în medicina tradiţională pentru tratarea afecţiunilor hepato-biliare şi în migrene.
Un somn usor se poate obtine cu o ceasca de ceai de tei indulcit cu miere de albine. Cu mierea de tei, nu mai insist, ca o sti cat e de buna.
Chiar si inhalarea mirosului de flori sub coronamentul unui tei poate induce stari de calm si provoaca un somn odihnitor.
Se recomanda in caz de raceala, gripa, guturai si bronsite, deoarece stimuleaza transpiratia si ajuta la scaderea febrei. De asemenea, florile de tei (datorita mucilagiilor) reduc inflamatia la nivelul cailor respiratorii si ajuta la eliminarea secretiilor bronhice.
Pe timp de furtuna teiul este foarte bun ca adapost. Umbra acestui copac este cea mai placuta si racoroasa dintre toti copacii si nu provoaca raceli sau alte incoveniente.
Cum spuneam, il ai si-n paduri si langa blocul unde stai.
Asa ca de acum si in el il vei vedea mai mult decat un simplu copac, care tine umbra si miroase frumos la sfarsitul primaverii.

2 comentarii:

Bogdan spunea...

Hai la curatenie! http://www.letsdoitromania.ro/

Pentru a avea cat mai multi copaci si pomi!

Micul Mester spunea...

Da, despre asta se discuta de doua zile si aici.
Sa vedem cum facem sa punem mana, ca daca asteptam sa faca tot altu, ...