

Facem o proba, la mesteacan e inca devreme, dar la artar e chiar vremea potrivita.
A doua zi, urcam special pentru a colecta pretioasa licoare.
Cu burghiul manual dau o gaura, fixez (bat usor cu toporelul) un jgheab din lemn si pun vasul, sa se scurga in el. Deasura protejez cu un (filtru) servetel pe care-l fixez cu un elastic de borcane . Alta metoda

Pana ce se aduna cantitatea dorita, hotaram sa mergem mai departe sa luam niste lemn de mesteacan si ceva mar (despre lingura din mesteacan, mai incolo).
In vreo ora si un sfert, poate o ora jumate, atat vasul meu cat si petul lui erau pline.
Lichid limpede ca apa de izvor, rece, placut. Cand il vezi ai impresia ca-l si dai pe gat imediat. Nu e asa cum pare.

(daca vrei sa sti mai multe despre seva de artar, cauti pe net sau in carti de specialitate, ... sau astepti pana o sa scriu despre artar)
La final adunam, apoi verificam locul sa nu ramana nimic nenatural.
Apoi tai o creanga , o cioplesc (trunchi de con) si o bat usor cu toporul in gaura, iar cu fierastraul pliant tai la nivel. Daca lasi gaura in copac, acesta va pierde o cantitate foarte mare de seva, care ar fi trebuit sa hraneasca crengile. Ar putea chiar sa se usuce,

Cu dopul asta din lemn bine infipt, mai picura lent cateva minute si apoi se inchide. Dupa ceva vreme arborele il incastreaza, iar coaja, in caz ca a fost lezata, se va reface.
Umbland prin padure, vei putea observa ca unii artari elimina seva chiar si prin coaja care-i mai zgrumturoasa, dar aceste cantitati sunt neglijabile.
Subliniez faptul ca aceste metode sunt improvizate si servesc la obtinerea de seva pe care omul o consuma acolo pe loc.
Exista moduri de a extrage seva mult mai eficiente si se practica si-n tara

2 comentarii:
A inceput sa curga seva in mesteacan?
La mesteacan inca nu,dar nu mai e mult, poate saptamana viitoare , poate cealalta, ...
Acum avem seva de artar.
Trimiteți un comentariu