joi, 18 martie 2010

primavara isi deschide ochii

Avem cer variabil mai mult senin si o temperatura numa buna de plimbare. Cu gand de prospectare si curatare de trasee, ne amintim si de faptul ca in perioada asta seva navaleste in artari si-n mesteceni.
Facem o proba, la mesteacan e inca devreme, dar la artar e chiar vremea potrivita.
A doua zi, urcam special pentru a colecta pretioasa licoare.
Cu burghiul manual dau o gaura, fixez (bat usor cu toporelul) un jgheab din lemn si pun vasul, sa se scurga in el. Deasura protejez cu un (filtru) servetel pe care-l fixez cu un elastic de borcane . Alta metoda eficienta este cu un pet, (o alta intrebuintare pentru pet, ce altii arunca tu poti folosi, il speli bine la izvor inainte) pe asta la adus Cristi de acasa.
Pana ce se aduna cantitatea dorita, hotaram sa mergem mai departe sa luam niste lemn de mesteacan si ceva mar (despre lingura din mesteacan, mai incolo).
In vreo ora si un sfert, poate o ora jumate, atat vasul meu cat si petul lui erau pline.
Lichid limpede ca apa de izvor, rece, placut. Cand il vezi ai impresia ca-l si dai pe gat imediat. Nu e asa cum pare.
E mai dens ca apa. are un gust placut, proaspat, un pic dulceag, contine vreo 2% zaharuri. E o bautura excelenta.
(daca vrei sa sti mai multe despre seva de artar, cauti pe net sau in carti de specialitate, ... sau astepti pana o sa scriu despre artar)
La final adunam, apoi verificam locul sa nu ramana nimic nenatural.
Apoi tai o creanga , o cioplesc (trunchi de con) si o bat usor cu toporul in gaura, iar cu fierastraul pliant tai la nivel. Daca lasi gaura in copac, acesta va pierde o cantitate foarte mare de seva, care ar fi trebuit sa hraneasca crengile. Ar putea chiar sa se usuce, "sangereaza" pana moare.
Cu dopul asta din lemn bine infipt, mai picura lent cateva minute si apoi se inchide. Dupa ceva vreme arborele il incastreaza, iar coaja, in caz ca a fost lezata, se va reface.
Umbland prin padure, vei putea observa ca unii artari elimina seva chiar si prin coaja care-i mai zgrumturoasa, dar aceste cantitati sunt neglijabile.
Subliniez faptul ca aceste metode sunt improvizate si servesc la obtinerea de seva pe care omul o consuma acolo pe loc.
Exista moduri de a extrage seva mult mai eficiente si se practica si-n tara noastra, chiar daca destul de restrans. Dupa cum bine stii, Canada este renumita pentru siropul de artar. Acolo vei vedea adevarate instalatii de colecare a sevei, cu tuburi si furtune ce ajung in bidoane si butoaie. Prin fierbere se obtine renumitul sirop de artar.
Daca lucrii corect, arborele va arata ca-n ultima poza. Vezi dopul dupa nici doua saptamani de la extragerea sevei.

2 comentarii:

Alex spunea...

A inceput sa curga seva in mesteacan?

Micul Mester spunea...

La mesteacan inca nu,dar nu mai e mult, poate saptamana viitoare , poate cealalta, ...
Acum avem seva de artar.