duminică, 9 decembrie 2012

tarziu de toamna

Langa foc e cald si bine. Chiar inainte sa vina precipitatiile si sa se raceasca, am prins ultima tura de toamna pe anu asta.
E aproape luna plina  si se vede asa bine noaptea ca umblam fara sa folosim lanterna.

Dar pe inceput de tura, intr-o fosta livada mai indepartata, gasim ceea ce a mai ramas dintr-un bursuc. De ce lo puscat sau lo prins cu latu aia banuiesc, dar de ce lo lasat atarnat sus in prun aia nu.
Vlad o zis ca miroase tare urat, a pai parca am simti si io dupa o vreme ceva iz :)) , dar era destul de stafidit si parea ca sta de multa vreme in aceeasi pozitie. Pacat de el si de narodu ce lo pus acolo.
Aa, stai ca mi-am amintit, nu-i ceva izolat, deseori gasesc bursuci prin copaci, in ultimii doi ani am vazut cel putin 3 sau 4 asa, in locuri diferite, asa ca poate is mai multi (narozi). O fi vreo traditie si asta ...
Prin paduri i-am gasit nu pe langa gospodarii (hai sa zic cu exceptia lu asta care era la 2-3 km de sat).
Eh, ii buna si diversitatea ...
Dar cand meri seara pacolo si dai fix de el sa nu te sperii, ca nu musca.
Ca pentru ceva sarbatoare si doar pentru putina vreme, padurea are covoru asta. Imi vine sa spun ca acus il schimba cu ala alb, dar pana ce am apucat sa gat postarea vad ca lo si schimbat.
Seara si dimineata inainte si dupa ce mancam, apucam sa cioplim cate ceva. Rareori plec fara semifabricat, dar daca o fac, imi caut pe drum sau la fata locului.
Uneori stau ore intregi si cioplesc cate-o lingura si aud tot ce se poate auzi la padure in timpu ala.
De aici ma aleg cu doua treburi bune, ma odihnesc si fac o lingura.
Desi fetele dealului is destul de abrupte, iar valea e complet neprimitoare pentru tabara, totusi intalnesti mici platouri , care-s excelente sa pui tenda.
Toata treaba e sa le gasesti intr-o zona unde si apa e aproape.
Arborii ca asta sunt rari si ma gandesc ca au supravietuit doar datorita "defectelor" pe care le au.
Restu, drepti si frumosi, care au implinit varsta taierii nu mai sunt demult.
Pe la noi pe sus se "intinereste" padurea de numa. Bine, ca momentan, in primii ani se vor intineri doar tufele de mure. Vara urmatoare va fi tare cald pacolo. "Poienile" s-au extins si lumina patrunde nefiltrata. Caprioara alearga mai mult printre tufe, s-a cam dus vremea padurilor. Noi cel putin nu vom mai prinde niciodata ce am apucat sa-ti arat anii trecuti. Cea mai mare parte din stejarii, fagii, pinii si salcamii aia sunt istorie.
Dar na, ce sa zic, e o vreme pentru toate. Se zice ca de aia sunt parcelele respective, ca sa fie exploatate, totusi nu-i totuna sa vezi arbori cat antebratul sau dinaia de nu-i pot cuprinde doi.
Una-i sa te plimbi printre tufisuri si alta-i sa mergi in paduri unde distantele intre arbori sunt mari.
Trebuie taiat, ca e nevoie de bani, de fapt banul justifica cam orice actiune, ca e mare nevoie de el.
E atata nevoie ca sunt locuri unde oamenii si-au vandut si aerul ca sa aiba niste bani, apoi umbla cu mastile acoperindu-si caile respiratorii.
Fauna nu mai are rolul ce il avea in trecut. Acum serveste ca distractie. Fie ca meri sa le pusti sau sa te uiti la ele "ca la urs" :)) , ea nu mai e parte importanta in natura ci in mintea unora se poate si fara.
E cu doua taisuri treaba, ca pe de o parte cineva va putea zice ca schimbarile majore in natura s-au produs datorita cresterii popoulatiei si implicit a nevoilor (hrana, apa, adapost).
Realitatea insa e cu totul alta. Marea parte a populatiei nici acum nu beneficiaza de mare lucru, iar lacomia unora a cheltuit (abuzat) resursele tuturor. Si in vechime  a fost mare nebunie, cand romanii erau cat pe ce sa decimeze animalele de prada din partea asta a lumii pentru niste jocuri prostesti, niste distractii malefice.
Apoi au urmat si alte nebunii, de la superstitii pana la "nebunia blanurilor". Astea au trecut dar a ramas si acum o nebunie veche si mai inutila  - cea a "omorului gratuit" - fiorul , adrenalina.
Da meri de te bate cu astia cu batele (daca vrei fior si adrenalina) , ca sigur ai si tu in zona niste locuri unde sunt "baieti binevoitori" care te vor "ajuta" . 
Merg des la padure si vad caprioara cum alearga si ea. Cu siguranta ca niste plumbi ii lipsesc asa-i ?  Normal ca daca nu mergi, nu te intereseaza. Tu ai treaba cu soselele -  sa nu aiba gropi, sa bage oferte la supermarket, sa deschida un club mai fain si mai aproape de tine, ...
Dar daca mai iesi afara din masina, din oras si faci o plimbare in natura, parca iti doresti sa vezi mai mult decat saci cu moloz si resturi de la amenajarile interioare si exterioare.
Frumoasa casa ti-ai facut si tare bine le-ai asortat. Gresia e minunata si vad ca ti-ai schimbat si mobila. Fain, ce-ai facut cu cele vechi ? Aha, le-am vazut, sunt la iesirea din oras (la liziera ), le-ai carat si le-ai depozitat civilizat in saci, nu ca daca trecuta ...
Acu s-a deschis sezonul la lemn. Iarna e lunga si frigu e mult.
Se taie (de regula se fura) tot ce-i in apropiere. De fapt s-a inceput si sezonu de brazi. Fiecare popor cu obiceiurile si traditiile sale. Noi le avem pe ale noastre.
Uneori cand ma intorc noaptea din padure, chiar la intrare vad "baieti" cu drujba sau fara, raman un pic uimiti si ma intreaba speriati daca merge treaba  :)) . Le zic ca merge si trec mai departe. Uneori ma mai intreaba daca nu cumva l-am vazut pe padurar prin zona :)) .
Ce sa zic, din pacate nu l-am vazut prin zona de ani de zile, desi merg de 3-4 ori pe saptamana si petrec cateva ore in padure.
In zonele mai inalte, pe vreme umeda se face cate-o ceata dinasta de ti mai mare dragu sa umblii. Adica na, io il vad ca pe un moment deosebit.
Umblam mult dupa lasarea intunericului ca asa-i "noaptea polara" - lunga si intunecoasa.
Aurora boreala nu-i, dar facem focu. In departare undeva se aud lupi si in alta parte capriori si bufnite. Temperatura scade la minus. E o noapte frumoasa.
Intr-o seara daca tot ii intuneric, am zis sa bantui pe abrupturi, pe la stanci sa intru in ceva pestera. Si intram in mai multe.
Unele sunt incapatoare inca de la inceput, dar in altele te tarasti pe burta si asa se si "infunda". Dar sunt si astea de intrii pe burta sau aplecat si inauntru e spectacol.
Dincolo de studiu si latura stintifica, e frumos si pentru taranu de rand. Imi vine greu sa cred ca omul asociaza mediul asta extraordinar cu o mina. Si ca tot ce vede intr-o pestera este cum sa scoata ceva bani. Sa sapi si sa spargi, ... si atunci vrei sa-ti mai zic de vreo pestera ? Aiurea iti mai zic. N-ai de cat sa le gasesti singur.
Apoi nu stiu de ce ar plati cineva pentru niste formatiuni care isi au valoarea doar in contextul respectiv sau niste cioante fie ele vechi sau nu.
Nu de putine ori gasesti in pesteri resturi de zdrente, conserve, sticle, deseuri de la lampile cu carbid, baterii, etc.
Si ne trezim intre doua extreme. Pe de o parte inchiderea lor (majoritatii pesterilor care mai au ceva intact si care nu fac parte dintre cele turistice) si pe de alta parte riscul (iminent as spune) de a fi compromise.
Evident ca din punctul nostru de vedere ( a unora care nu suntem de specialitate) e bine sa ai acces la lucrurile frumoase pe care Dumnezeu le-a lasat si nu le-a pus propritatea vreunei asociatii sau institutii, ci e ceva de care oricine se poate bucura. Dar pe de alta parte "bucuria" unora nenoroceste uneori complet mediul respectiv. Daca ar fi sa aleg, ... as alege totusi sa fie inchise chiar cu pretul de a nu le mai vedea (macar pana cand oamenii se vor mai civiliza, daca va fi vreodata cazul).

Iti dai seama cat o avea fagu asta daca acu o suta de ani o fost scrijelit si era aproape tot asa gros.
Amu cred ca te-ai obisnuit cu viata din filme, din simplu fapt ca-mi zici uneori ca azi is pesimist sau suparat pe ceva sau cineva :)) .
Dar de fapt prezint doar niste episoade din realitate asa cum sunt ele, fara sa scot anumite aspecte.
Ma uitam afara si zapada e consistenta. La munte ai nevoie de piolet, nu de topor. Cat despre ce iei acu la padure, e prea putin relevant. Majoritatea nu vor iesi deloc la padure iarna.
Pe maine se anunta racire accentuata si se mai zice ca se "sparg" norii. Asa ca tre sa fie tare frumos sa alerg pe culme. Uneori norii sunt pe vai si satele nici nu se vad. Cerul e albastru cu niste nori albiciosi si pinii sunt incarcati puternic cu zapada.
Expunerea la frig e bine sa se faca progresiv, dar e bine sa incepi cat mai din timp.
Nu te intoli prea tare si nici pe al mic nu-l incotosmana exagerat. De cele mai multe ori nu-i atat de frig cum se sperie unii. In plus omul are niste "smecherii" in el care regleaza temperatura, nu inhiba mecanismul cu "protezele " tale. Nu spun sa mergi in tricou si nici cu pufoaica cu guler de blana si capul gol :)) .
Dar e bine pentru sezonul rece sa stii ca daca ai acoperite toate partile corpului (cat mai multe) , vei avea un confort termic mai bun decat daca ai haine groase dar n-ai caciula si manusi.
Pentru cine iasa afara e bine sa fie hidratat si sa nu consume alcool.
Daca mergi la o plimbare in natura, nu uita sa pleci cu telefonul oprit si bateria complet incarcata. Lanterna nu trebuie sa lipseasca.
Seara faina si numa bine.
Maine ii o alta zi.

3 comentarii:

Unknown spunea...

Superbă poza 7 (cea cu ceața)!!
Din păcate e plină țara de psihopați care ucid tot ceea ce le iasă în cale, fără să știe nici ei motivul... păcat... E o mare modă acum printre smecheri, să fie vânători (=CRIMINALI!), să aibă cele mai performante arme, să arate lumii că ei au bani și își permit. Dar, din punct de vedere etic și moral... sunt niște gunoaie!! Vânatului nu i se mai acordă nici o șansă, precum nici nouă, celor care am dori să mai vedem câte o urmă de vietate prin păduri...

Anonim spunea...

Site-ul e minunat si toate postarile merg la inima. Totul starneste un dor de iesit in natura de nestapanit. Ne bucuram de ceea ce a mai ramas neatins de om pe orice vreme, fiindca cu echipament corespunzator e frumos si bine oricand. Totul se schimba constant. Bravo!

Anonim spunea...

Superb