duminică, 5 februarie 2012

februarie ca-n basme


Basmul, narațiunea cu elemente fantastice supranaturale, ... n-are nimic de-a face cu postarea asta.
Vremea n-a fost ca in prima poza. De data asta nu s-a aratat soarele ca sus pe Ghica.
In schimb a nins si e chiar mai bine asa . (pai daca tot a nins, macar sa fie mai bine, ... ca oricum a nins si daca-i mai bine si daca nu )
Daca nu-i vreme de munte, e de padure. Amu sa nu zici ca e vreme de munte, ca tu ai fost cu schiurile pe partie si te-ai dat si ce fain a fost. Eu cand zic vreme de munte , ma refer la umblat in munti, alpinism, schi de tura, nu de stat prin statiuni. Statiunea nu exista !
Aia-i ca si alergarea pe banda. Alergi la banda cand din varii motive nu poti alerga afara, la padure.
Pentru popasuri in ture, dar si pentru turele rapide de cate o zi, cutitul si fierastraul pliant sunt suficiente.
Ai taiat lemnul uscat, il faci marunt din cutit, adaugi putina coaja de mesteacan dupa gust (daca nu ai, faci aschii marunte) si dai cu scanteie .
Nu te insela, iarna nu mere ca vara. Focul e aprins abia dupa ce e aprins si lemnul gros.
Insa in turele de 2 sau mai multe zile, in care urmeaza sa campezi tu stii pe unde (sau nici tu, ... cazul meu) , e important sa iei la tine sculele potrivite.
Nu insir aici sacul de dormit, sapun, chiloti, unghiera, ... te descurci tu cu astea. Eu iti zic ca fara lopatica de zapada mi-ar fi luat mult sa eliberez vreo 24 metrii patrati de zapada de cel putin jumate de metru grosime. Cei drept nu ma dau inapoi de la sapat si taiat, cat ii nevoie atata bag. Si asta e bine sa faci si tu, ca deseori iti prinde bine , mai cu seama cand iesi singur.
Toporul e dintre uneltele de baza iarna.
Si cam asa vedeam inainte sa incep calatoria din vis.
N-am tinut foc noaptea, ca am plecat cu sac de iarna. Focul a ars un pic cat sa mai ramana o farama de jar si pe dimineata.

Mi-am facut o cana din lemn de nuc. Asa ca am scos-o sa vada care-i viata la padure.

Cam asa arata in "cabana" . N-am mai inchis usa noaptea, din doua motive. In prima faza am zis sa intre o tara de aer proaspat, iar in a 2a oricum n-aveam usa.
Mai important insa, e sa ai rezerva de lemne uscate.
Noaptea, dupa ce am mancat si baut ceaiul fierbinte, teoretic m-ar fi luat somnul si m-as fi bagat in "pat' , nu ? Poate tu.
Pe mine ma apuca cate-o energie si incep sa gasesc activitati. Asa ca am plecat cu lampa dupa lemne.
Dar dimineata ce bine au prins, ca noaptea a nins si a ingosat stratul care si asa trecea peste genunchi.
Cand ma uit la locul focului dimineata, zapada era peste el. Doar intr-un loc mic era uscat. Pun mana, cald.
Scormonesc finut si suflu, ingalbeneste, ii bun. Adun cativa carbuni si suflu, ingalbenesc mai multi. Pun crengute si le las. Fumega.
Las asa o vreme si fac altceva intre timp. Dupa cateva minute revin si suflu.Vuuup, s-a aprins.
Pentru oala foc redus. La padure asta se cheama ca gatesti la jar.

Si daca am facut-o pe aia de nuc, atunci pe asta o dau. Probabil ca o voi posta acolo jos in dreapta la "lucruri bune la mana a2a".
Inchei cu o imagine de noapte, cu tabara.
Apropo de lanterna.
Dimineata cand am iesit mi se parea ca-i mai racoare, dar nu mi-am permis sa cred ca-i frig. Am tot facut ba una ba alta. La padure cand umblam prin nameti si spre casa si pe sosea mi se parea ca-i racoare, dar cand am ajuns catre si mai ales in oras mi s-a parut ca-i cald . Cand m-am (m-ai) oprit sa discutam acolo pe trotuar, ti-am zis ca so incalzit ca is vreo 0 grade, poate -1 , ... :))
Mai incolo am vazut termometrul, erau -9 intr-un loc si -10 la altu. Nu stiu la padure cat or fi fost, dar am inteles ca nu conteaza ce zice termometrul. Circulatia sanguina e mai importanta.
Daca stai, iei ceva pe tine, daca umblii, mai dai jos. Restul sunt idei preconcepute.
Evident toate astea n-au nici o legatura cu lanterna.
Lanterna insa e si ea un acesoriu important. Iarna noaptea e lunga. Frigul face sa se goleasca mai repede curentul din baterii. Nu strica oricum sa ai inca o lanterna de rezerva. Iar daca iesi singur, este chiar obligatoriu sa ai.
In noptile de iarna, cand nu-i viscol, tocmai linistea imi place so ascult.Asta cand stau.
Iar cand umblu, am grija sa nu obosesc. Nu uita ca iarna oboseala se manifesta urat. Poate fi mortala. Nu mai intru in detalii acum. Numa sa tii minte ca efortul pe care-l depui sa nu fie atat de mare incat sa nu mai ai energie sa pregatesti tabara (chiar pe vreme rea daca e cazul).
Dar ca sa te poti bucura de drumetie, mai intai trebuie sa iesi afara din casa.
La ce te uiti tu acuma nu-i real, cel putin nu pentru tine. La fel si vizionarea unei emisiuni, film artistic, nu sunt reale.
Real e cand zapada scartaie (proces determinat de comprimarea cristalelor, creand astfel un strat mai subtire si mai compact :)) ) sub talpile tale.
Atata frica are omul de frig, parca-s radiatii de la vreo bomba. Si la televizor vezi numa stiri de frig (dar aia oricum is terminati,ca abia or asteptat sa poata da ceva pe post) parca am trai la tropice si am experimenta acum ceva inedit. E frig, te imbraci un pic mai gros si ai plecat.

4 comentarii:

Anonim spunea...

Tura faina.
Marti dimineata la 6 pe -22 grade, am plecat la o tura. A fost fain, chiar interesant :).
Pacat ca nu gasesc pe cineva sa se incumete si peste noapte.
Tiby, Medias.

dodo spunea...

Bun ! Vreau sa punctez aici trei aspecte diferite !
1. Mestere, sper ca esti constient ca tu o sa ajungi un sfant !! adica cred ca esti, deja ...
2. mai frati romani, traim intr-o zona temperat continentala, suntem in mijlocul iernii, e foarte normal tot ce se intampla, nu trebuie sa asteptam sa ne dea astia de la stiri codurile, e normal si foarte firesc sa fi pregatit in consecinta .. dar foarte, foarte multi traiesc amortiti ( fara speranta ) !
3. Abia acum am aflat ce inseamna semnul ala ca o floare pe fond mov pe care il are B.G. pe jacheta de iarna !? Se numeste Floarea Genezei si e un simbol pe care il au foarte multe ordine mai mult sau mai putin crestine !( foarte ciudat ), daca careva dintre voi care va mai aruncati o privire pe aici, stiti mai multe, poate dati un semn ..

Micul Mester spunea...

:))
In prima faza nu-i deloc cum zici :)).
Is mai rau ca multi, fie ca am ales, fie ca nu (in general e o treaba de alegere mai mult decat de circumstante, cum ar incerca sa se scuze vreunul).
Oamenii nu sunt sfinti, nici macar cei ce "se ocupa cu asta", cu atat mai putin eu, omul traitor si pacatos de zi cu zi.
In al 2 lea rand astia cu codurile se distreaza.Lumea si asa nu avea ce sa discute, asa ca starea vremii poate fi subiect.
Semne si simboluri sunt multe.
De regula semnificatiile sunt diverse si depind de cel ce le interpreteaza sau/si le cunoaste.
Uenele folosesc ca transmit vreo informatie, altele sunt pur si simplu talismane pentru unii.
Io n-am treaba cu semnele astea.
Pentru mine semn e cand se intuneca cerul rapid, cand vantul inceteaza brusc pentru moment si apoi pornesc rafale. Urmeaza furtuna.
Un alt semn este ca si bunicul meu care a fost om zdravan s-a dus. Asta imi zice ca indiferent cat stii si ce poti,nu scapi de poarta mortii. Semn ca tre sa-mi bag mintile in cap cat inca mai pot face ceva.

Anonim spunea...

lica spunea:Sa sti ca pentru o "clipa" sau doua ,Soarele a iesit ieri timid dintre nori( dar numai o "clipa" sau doua)si a facut ca poza ta sa fie...Adevarata !!! Adevarata ca iarna asta care acum e cu ade varat...Adevarata !!! Trebuie doar sa iesi si sa o ...GUSTI!!! Sa ai soare!(desi daca e soare e senin si daca e senin e...Mai friggggg!!! si te imbie la Plimbare si la(o alta ) plimbare si ...