sâmbătă, 18 februarie 2012

tehnologii nebunesti, masinarii prostesti, ... calculatoare narozesti


Cand eram mic (vorbesc ca bunicul , vorbesc eu acum ca el nu mai e aici sa vorbeasca) eram mai mult afara decat in casa .
Iarna fiecare avea sanie ... si o folosea !
Toate strazile inclinate deveanu derdelusuri. Si pantele de pe dealurile din zona la fel.
Ma uit pe scarile de la Moroasa, nu-i nici urma de sanie, asa ceva pe vremuri era de neconceput.
Nici pe Caraiman si nici pe dealuri nu mai sunt derdelusuri. Abia daca mai vezi vreo urma pe trotuare si aia rar, unde probabil vreun parinte mai trage un copil pe distante foarte scurte.
Mai vad ca-i infofoleste pe unii saracii de nici nu pot sa respire bine si abia umbla.
Eram mic si umblam afara si daca as fi fost doar eu poate ziceai ca e o exceptie, dar asa erau toti (multi).
Nu ma interesa cat e de frig, nu aveam conceptul asta, ieseam cu aceleasi manusi amarate, tricotate ci fir subtire. Nu aveam bocanci cu mebrana si nici toale performante. Aveam niste nadragi rupti (rosi, ca ma dadeam uneori si fara sanie) in fund si vreo bluza si ceva fas.
Daca imi era rece la degete dupa o vreme scoteam mainile din manusi si le frecam cu zapada. Si uite miracol, in loc sa-mi inghete degetele , sangele navalea si mi se incintau.
La deal trageam eu sania, la vale ea pe mine.
Era miscare buna, sanatoasa si reala !!!
L-ai pus la calculator, il lasi la jocuri si ai scapat. Nu tre sa-i porti grija (copilului). Asta nu se cheama ca ti la el , ci esti nepasator si nu vrei sa te implici, pentru ca esti prea comod.
Treaba ta, ... pacat de copil. El este un material extrem de maleabil. Poate fi educat si format in multe feluri. In cea mai mare masura depinde de tine ce informatii ii oferi . Sanatatea de asemenea poate fi sprijinita si favorizata tot de parinte (atentie, n-am zis oferita)
Vezi tu, e o mare problema , o dereglare majora.
Esti mandru ca la 3-4 ani copilul tau stie engleza, stie sa scrie si sa citeasca.
Ma intreb atunci ce face el in clasa intai cand altii fac bastonasele, cred ca se plictiseste.
Ma gandesc mai de graba ca bagi cu forta in copil lucruri pe care ar trebui sa le priceapa mai tarziu, dar neglijezi alte aspecte atat de necesare varstei pe care o are. De fapt cei mai multi astfel de parinti pregatesc copii ca pentru lupta. Toata viata (in mintea lor e o competitie). Copilul e pitbul si trebuie sa faca antrenament sa-i bata pe toti ceilalti . Apoi mai intervine si mandria personala. Iti place sa te lauzi cu el. Alta categorie e cea a parintilor care vor sa vada in copii lor tot ce ei n-au reusit, dar nu apuca sa mai asculte ce-si doreste copilul. Baza e buna, dar daca nu ai rabdare si sari peste etape crezand ca asa castigi timp, vei descoperi lacune enorme in viitor .
Dar cum nu stiu mai nimic despre educatia copiilor, ma abtin sa fac sugestii.
Dar nu ma abtin sa zic ca daca un copil stie 3 limbi straine, face integrale la 5 ani si se joaca pe calculator doar jocuri dinastea foarte complicate, dar creste si nu stie sa alerge, sa inoate, sa se apere, sa respecte, sa se bucure de cerul albastru si de o plimbare in natura, te anunt cu foarte mare parare de rau ca e handicapat (=infirmitate fizica sau psihica). Inainte sa gandesti vreo prostie analizeaza daca nu cumva e adevarat ce-ti zic.
De ce vrei sa pui o proteza pe un picior sanatos ???!!! De ce nu-l lasi sa umble pe picioarele lui si pe bicicleta, de ce ii iei masinute electrice si alte narozii ? Vrei sa-l anchilozezi ? Nu stii atata lucru ca muschiul neantrenat e terminat ? E ca si constiinta. Daca o inabusi se stinge.
Nu mai da la copil cola si dulciuri prostesti, prajeli si alte magarii de rontait cu care incerci sa inlocuiesti o masa adevarata ca alea nu-s alimente hranitoare, ci momeli. Distrugi dintii,ficatul pancreasul, il faci obez si bolnavicios.
Problema nu-i la asta micu ma, e la tine. Educa-te intai pe tine si nu mai mere dupa paine si apa minerala cu masina.
Lasa banda si aparatele prostesti, iesi afara din casa sa alergi. Indianu nu folosea benzi narozesti.
Despre vorbe am inteles ca sunt ca vantul. Unele trec ca si cum n-ar fi fost, altele se opresc pentru putin, dar pana la urma majoritatea dispar.
Si uite asa ma simt uenori ca un animal pe cale de disparitie.
In pasivitatea asta excesiva nu ma incadrez nicicum iar in prostiile astea de electronicarii nu gasesc deloc placere.
Cum sa gasesti satisfactie intr-un telefon mobil ??? (nu tre sa raspunzi ori sa vi cu argumente, e doar o parere personala, nu zic ca am dreptate). Lucrul e bun pentru utilitatea lui si atat.
Dar fie ca-mi permiti fie ca nu, a gasi placere in obiecte e ceva superficial (de suprafata, fara semnificatie, esenta).
Si daca pe langa toate altele ar fi astea, n-ar fi problema, dar ai pierdut lucrurile frumoase si ai ramas cu nimicurile.
Ai ramas cu un ambalaj minunat, pregatit ca de artist, ca doar detaliile conteaza nu ? dar inauntru e gol, ... unde sunt detaliile ?
No, amu ca ai citit, meri luni si ii iei sanie si dupa masa lasi prostiile si lui ii inchizi calculatoru si mereti cu sania.
Ce-i baiul ? Nu vrea, nu-i place, vrea sa stea ? Tu l-ai adus in stare asta, i-a atitudine cat inca nu-i prea tarziu. Cand e mare o sa-ti strige si poate va fi pe buna dreptate, desi va fi inutil.
Stiu, nu-i cu linguri postarea. Dar e cu ganduri si amintiri.

Se cioplesc si linguri intre timp. Uite, unii au obosit de au cazut lati.
S-a cam incalzit afara.
Azi am avut o zapada mare, dar grea si uda.
Ma gandesc ca ar putea fi o primavara frumoasa. Cascade mari, izvoare puternice. Evident vor fi si ceva viituri, dar oricum sunt an de an.
Ziua de maine imi pare prea departe desi azi e cam pe sfarsite.
Pana la primavara mai e mult si inca sunt sperante de ceva ture la munte. Pana acum muntele nu s-a indurat sa ne primeasca. S-a invaluit cu ceata si a aruncat in noi cu vant si zapezi.
Apropo de zapezi. Cine urca primul imediat cum se deschide cerul, tre sa stie ca va duce greul. Se bat urme in zapada mare, iar versantii prezinta risc crescut de avalansa.
Ma ce bun ii ceaiul asta de menta, gata postarea.

7 comentarii:

dodo spunea...

ca mare dreptate ai ... Io cand imi amintesc de copilaria mea din nordul tarii, mai ca imi vine asa si mie sa cred, ca nimic nu mai e normal in zilele astea ! Si asa suntem singura specie inadaptata la conditiile meteo climatice de pe planeta, si asa suntem singura specie care avem nevoie de hrana prelucrata, degeaba ... tehnologia ne va ucide incet si sufletul si trupul !! si asta se intampla deja , luati aminte !!

Shinobi.Haiku spunea...

Ce tare! Si eu care ma gandeam ca-i ceva-n neregula cu copii mei de-s toata ziua catarati prin copaci de vin serile acasa cu hainele ferfenita si genunchii juliti.
Dar am stat un pic sa vad ce-i atrage: joaca prin iarba si crengi sau statul in casa precum pensionarii. Natura a avut insa castig de cauza cu ei si nu mai am ce le face. Fiica-mea vrea sa invete cum sa faca singura focul iar baiatul ma innebuneste daca nu are la el cutitul lui si ceva sfori prin buzunare cand iesim impreuna la sfarsit de saptamana.
Ai dreptate... enorm de multi copii nu stiu ce fain ii sa alerge liberi printre copaci, sa se uite cum isi cara furnicile mancarea spre musuroi, sa asculte pasarile, sa inteleaga ca omul si natura sunt foarte strans legati...
In iarna asta am observat si eu ca in zilele reci is doar ai mei astia mici pe-afara si nici tipenie de alt copil sa se bulgareasca cu zapada. Da' nici nu s-au racit, n-au fost bolnavi nici macar o zi, cu toate ca veneau acasa uzi si plini de gheata pe haine.

Ar fi util sa scrii si chestii legate de o alimentatie sanatoasa. E o sugestie, doar. Stii ca si asta e important, printre altele.
Haioasa poza cu catelul adormit :))

Ronin spunea...

Mda,din pacate timpul nu poate fi dat inapoi, progresul este inevitabil... Din punctul meu de vadere niciodata de-a lungul existentei noastre ca specie nu am fost mai dezumanizati. Directia in care avanseaza tehnologia ne face complet dependenti de ea. Cautam confortul in tot ceea ce ne inconjoara, nimeni nu vrea sa faca vre-un efort fizic, vrem doar sa apasam pe butoane si sa dam dublu click din fotoliul confortabil si de aici sa controlam totul. Dar mai sunt si alte aspecte mai triste, daca eu in general merg singur la padure ptr ca din generatia mea deja putini agreeaza astfel de activitati, atunci copilul meu oare va avea cu cine sa iasa? Vecinii cand ma vad cu copilul de doi ani in spate in port-bebe se uita ciudat si aud discutii de genul: chinuie copilul, oare de ce nu merge cu masina? Ei nu stiu ca baiatul meu acasa imi zice :tatii padure ,padure... Apropos, portbebe-le a fost adus pe comanda si a costat cat un rinichi pentru ca nimeni nu cumpara asa ceva, cine vrea sa isi scoata copilasul asa mic in natura? Doar un om anormal... Cand eram mic ai mei m-au scos si am facut foarte multe excursii; mergeam an de an cu cortul prin camping-uri de unde faceam zilnic drumetii si nu stateam ca ceilalti la gratare si meciuri vazute la televizoarele sport legate la acumulatoarele de la masina(de parca acasa nu aveau televizoare)drept urmare mi se pare firesc sa il scot si pe asta micu' dar ce mi se pare mie normal este anormal pentru altii(normalitatea este data de majoritate) Noi ca parinti deja suntem ostracizati iar copilul meu garantat va fi vazut ca un ciudat pentru ca il cresc altfel. Suntem 'inconstienti'' deoarece nu ii dam un pumn de antibiotice la cel mai mic semn de raceala; daca ramane cu o raceala netratata? mai bine indoapa-l cu pastile(fa-i ficatul praf si invata-i organismul sa nu mai lupte)) si astfel se va naste o noua generatie de dependenti. Viitorul il vad sumbru...

Anonim spunea...

ai dreptate ! esti multumit? poate ca ai dormit bine dupa ce ai scris cele de mai sus, multumit ca ti-ai facut datoria...
si totusi cati au auzit, la cati le pasa? ca si aia care aud, de fapt nu aud, sau... Lumea e in somn, astfel de voci,cum e a ta, ii deranjeaza. Cred ca iti pasa de oameni, de fapt ii iubesti, esti gata sa te jertfesti pentru ei...
Iti multumesc pt articol, mi-a mers la suflet. Dar parca nu e destul,si tare-mi pare rau. :-(

Anonim spunea...

Multumesc pentru articol Micule Mester! Am copil mic si, desi lucrez in domeniul IT&C, nu cred ca tehnologia reprezinta un scop in sine! Viata, moralitatea, bunatatea, dragostea etc astea sunt scopuri si invataminte! Iar natura este mediul perfect pentru aceste lectii! Gadgetomania e lipsa intelepciunii iar poliglotul incult simultan in mai multe limbi e un fenomen mult mai des intalnit decat omul cult intr-o singura limba!

toctomerius spunea...

Adevar grait-ai mestere :-)
... Si adevarul e ca ne cam place sa ne complicam viata (vorbesc cel putin in dreptul meu).
Oricum m-ai starnit sa scriu si eu un articol pe tema aceasta.
Multumesc si o seara buna.

Anonim spunea...

Frumos !
Corect !
Real !