miercuri, 20 aprilie 2016

educatie pentru suflet

 Fiecare din noi suntem atat elevi cat si dascali. Irelevant daca ai apucat sa te certifici pe undeva sau nu, sa stii ca tot porti responsabilitatea de a transmite/imparti mai departe ceea ce ai invatat, cunoscut, primit.
Si incepem tura cu ape si miscare.
Vegetatia a luat-o inainte cu aproape doua saptamani. Apele nu sunt asa  mari ca in alti ani, dar au debit suficient cat sa imprastie farmecul si racoarea in jur.
Prinde momentul, deschide inima si ochii se "descetoseaza".
Nu vreau discriminari intre om si cerb. Daca e echilibru, atunci si noi avem cel putin aceleasi drepturi in a calca cu talpa goala iarba, in a sorbi apa curata si a te bucura de cantarile corurilor mixte (pasari si insecte, vant si ape) .
 Atat de gingas si efemer, este purtat de vant si raspandit "cine stie unde" , zicem noi. Micuta parasuta ce o poarta aceasta samanta isi face bine treaba.
Diversitatea miresmelor si varietatea temperaturii, rugozitatea si consistenta solului nu o pot reda, dar vizual te voi atrage un pic, macar cat sa trezim "uriasul" adormit din fiinta ta.
Sunt locuri in care poti umbla si singur o data ce te-ai informat cu privire la traseu (obiective, marcaje, durata, echipament necesar, conditia fizica minima necesara, etc), apoi mai sunt ture in care nu e bine sa mergi fara cunostinte si pregatire mai avansata, iar aici iti venim in ajutor. Mentionez si turele in care obiectivul principal este sa parcurgi relaxat si sa te bucuri de calatorie si moment, iar grija orientarii , camparii si asigurarii zonei sa o lasi ghidului.
Sunt cel putin doua moduri de a privi flora. Unul in care deja cunosti speciile si urmaresti aspectele practice si studiul diverselor fenomene, iar altul in care efectiv iti permiti sa te lasi placut impresionat de diversitatea culorilor, formelor, parfumului floral si activitatea insectelor. Insa uneori merg mana-n mana.
Recomand pentru vizitare, cateva zone care mi-au ramas in suflet. De asemenea recomand sa nu va abateti de la potecile turistice, iar daca totusi doriti sa vedeti salbaticia codrilor, cautati calauza potrivita si nu alegeti metoda empirica. Nu merita sa va asumati ratacirea si potentialele accidentari pentru ca discutam de timpul vostru liber destinat agrementului.
Probabil ca albastru este culoarea preferata, dar verdele vine tare din urma si este specific pentru blogul asta.
Iar tu sa papi tot ca sa cresti mare, ... sa aiba ce papa din tine si ceilalti.
Nu e niciun secret ca greierii,lacustele, dar si alte insecte constituie hrana pentru pasari, mici mamifere, pesti, reptile.
Cunoaste natura din mijlocul ei. Acum privesti prin ecran, dar maine ai ocazia sa o vezi la modul real, sa o simti atat cat iti poate permite limitarea simturilor cu care ai fost inzestrat.
Pentru largirea sferei de perceptie, imbogatirea cu noi cunostinte si perspective, iti vom oferi ture organizate, dar intr-un cadru cat se poate de lejer si adaptat la dorintele si nevoile tale.
Izvoarele carstice au apa cea mai buna. E rece si dulce. Stiu, am mai zis asta, dar nu ma plictisesc sa reamintesc ori de cate ori am ocazia.
Orice masa luata in padure este deosebita si toate bucatele sunt gustoase pentru ca sunt inghitite cu aer proapat.
Uite, daca nu ma crezi, intreaba salamandra care tocmai inghite cu nesat un limax.
Focalizarea se schimba in functie de cat cunoastem. De la cele mari , putem trece deseori la cele marunte, iar impreuna compun intreg ansamblul.
                             Taxus baccata, nu brad. E rar si deosebit ..,. sau deosebit de rar.
In principiu orice vreme e potrivita in cele trei sezoane cu frunze, dar depinde ce alegi sa faci si pe unde vrei sa umblii. Exceptie facand doar cateva ore de ploi torentiale cand te poti adaposti undeva.
Paduri de amestec , cu mare diversitate de specii si dimensiuni.
Incanta privirea, vindeca stresul, panseaza inima si intareste mintea.
Unicitatea clipei as putea sa o definesc si ca apa unui rau ce se avanta in cascade si a carui curgere este complet distincta de la o secunda la alta.
Unele ganduri cresc si se dezvolta ca ciupercile si plantele dupa ploaie, dar mai important este ce soi de "seminte" aduc ele si care va fi impactul asupra fiintei.
Nu inchei invitatia aici, ci doar gandul.
Invitatia abia acum se contureaza si cunoastem deja ca oricat de mult am detalia sau oricat de succint ai exprima o idee, mereu va ramane neterminata. Cred ii bun, ca doar ii sade bine calatoriei sa continue.

3 comentarii:

Eugen spunea...

Paste fericit si luminos !

Micul Mester spunea...

Hristos a inviat,asta e minunea.
Sarbatori fericite va doresc si eu.

Micul Mester spunea...

Hristos a inviat,asta e minunea.
Sarbatori fericite va doresc si eu.