joi, 27 aprilie 2017

instruire la padure - bushcraft- etapa de primavara

Cam asta a fost trupa. Nici multi, nici putini, dar hotarati si binedispusi. Am ales o locatie cat se poate de verde, retrasa si frumoasa, dar care sa ofere cat mai multe resurse pentru a facilita procesul invatarii.
Cand vine vorba de ture cu specific de invatare, clar nu voi lucra cu grupuri mari.
Apropo, fereste-te de cursurile ce aduna multi oameni intr-o singura tura. Acelea au ca scop strict adunarea de multi bani intr-un timp cat mai scurt. Iar problema principala e alta, anume ca tu ramai doar cu impresia ca ai invatat ceva, dar nimeni n-a avut vreme sa-ti corecteze miscarile, sa tina seama de stilul tau si nevoile tale individuale. Nu confunda turele de turism cu cele de invatare.
Apropierea nu e lunga, dar nici langa vreo parcare sau asezare nu o afli. Zgomotele urbane sau rurale nu patrund, asa ca nimic nu ne va tulbura sederea in natura.
Odata opriti din umblare, incepem a cauta locul potrivit pentru amenajarea si montarea taberei.
Trecem prin notiunile elementare privind siguranta si alegerea locului cel mai bun. Taiem si indepartam oaresce tufe unde si daca e cazul. Scoatem pietrele si bolovanii, umplem gropi si masuram din ochi distante.
Impartim sarcinile astfel incat, dupa scurta vreme, avem atat "casele" montate cat si focul facut cu tot cu rezerva de lemne necesara pentru intreaga sedere si inca ceva in plus.
Pregatim ustensilele pentru bucatarie dupa care trecem la gatit. Avem parte de o primavara destul de secetoasa, asa ca valea este partial seaca. 
De regula in aprilie-mai cascadele sunt la capacitate maxima, iar anul asta, cea de langa noi e seaca complet. Totusi, la doar doua minute de noi, izbucul tasneste de sub pietre si curge vreo 7-8 m dupa care dispare fara urma. 
Am avut parte de 3 sezoane in 3 zile. A nins, a plouat, a fost si soare si grindina. Am invatat sa lucram pe orice vreme si mai mult decat atat, sa ne bucuram ca avem ocazia sa gustam picanteriile codrului.
Se invata atat muncile cu cutit si topor, cat si fierastraie mai mici sau mai mari. Lucram cu lemnul pentru a obtine ustensile bune, dar si pentru a face focul pe vreme umeda. 
Invatam noduri pactice si legatorile atat de necesare la montarea prelatelor si hamacelor.
Unii se rasfata, iar altii profita de portite si se muncesc pe ei insisi mai mult decat cere situatia. Insa fiecare are ocazia sa invete si sa aprofundeze lucruri noi. Iar in completare, ai ocazia sa vezi multe perspective si solutii ale acelorasi situatii.
Au fost si seri de cugetare in care discutiile au trecut din sfera celor vizibile in lumea tainica a speculatiilor, ipotezelor si credintelor de tot felul. Desigur ca n-au lipsit nici glumele de sezon. :)
Am exersat cateva tehnici simple de deplasare in teren variat si accidentat utilizand diverse metode si accesorii pentru a ne usura umblarea. 
De asemenea, am invatat sa ne folosim de harta si busola pentru a determina locatia in care ne aflam, directia de mers si durata de deplasare. Am demontat si sustinut metode "batranesti" de determinare a punctelor cardinale. 
Am invatat sa extragem fibre naturale, sa impletim si sa le tratam astfel incat sa obtinem sfori care sa reziste la mai toate nevoile.
Informatiile privind alimentatia optima si dozarea efortului n-au lipsit. Tratarea apei prin mai multe moduri am abordat-o atat practic cat si teoretic. 
Am invatat sa ne facem confortabili imbinand putinul pe care il aveam la noi cu ceea ce gasim in natura, utilizand ca liant cunostintele dobandite. 
Acestea sunt doar cateva franturi din ceea ce a fost acolo, iar scopul pentru care le astern aici si acum, este pentru a-ti face pofta sa iesi, sa vrei sa inveti si sa practici . 
Constientizarea este cel mai important ingredient si cu asta voi incepe mereu orice tabara. Consider ca este esential sa stii de ce (pentru ce) si poate chiar cum si abia apoi sa incepi a face. Desigur ca exista si rare exceptii, insa pe ansamblu asta este ordinea in care ne miscam.
Urmatoarea vreau sa fie o tura de explorare in care se va pune accentul pe deplasarea in salbaticie si utilizarea cunostintelor practice de bushcraft. 
Pana data viitoare, sa fiti sanatosi si buni la minte si la inima, ca fara astea nu-i nici pace si nici bucurie. 

Un comentariu:

MihaiER spunea...

Ce tuneluri faine ati montat!