miercuri, 13 septembrie 2017

ca o tura sa iasa bine

Am sa impartasesc cu tine cateva ingrediente care contribuie la reusita unei ture/tabere in salbaticie. Cateva am spus, nu toate, iar ordinea e aleatorie.
Alegem zona potrivita, in functie de activitatile pe care le desfasuram, de sezon si de durata turei/taberei.
Cautam sa nu fie in apropierea cabanelor, parcarilor, soselelor sau a locurilor frecventate de alti turisti.
Locul sa fie cat mai putin expus la pericole naturale (caderi de pietre si copaci/crengi, avalanse, viituri, vanturi puternice, teren instabil, chiar si animale salbatice pradatoare).
Sa avem resursursele naturale relativ aproape (apa, lemne, pietre, tren plan si plat, distanta optima intre copaci, vegetatie corespunzatoare cu specificul ales.
Selectionarea participantilor in vedera obtinerii unei echipe potrivite (apropiate ca si conditie fizica, cu pasiune si dorinte comune, dar cu diverse daruri) este esentiala.
Comunicarea cu fiecare participant in parte, in vederea clarificarii detaliilor.

Afisam din timp programul, zona si echipamentul individual necesar. Sustinem participantii cu sfaturi si opinii in ce priveste alegerea echipamentului corespunzator si imprumutam ( nu inchiriem) in functie de posibilitati diverse articole celor ce nu au.

Inainte de fiecare tura studiez si fac programul pentru fiecare zi. Nu exista doua ture/tabere identice, deci nu voi cauta sa rutinez munca pe care o fac cu pasiune.
Prospectarea terenului nu lipseste. Aflam detaliile legate de distante si locatie, conditii meteo. Observam si notam resusele din teren. Cautam urmele animalelor si incercam ca treceea si sederea noastra in natura sa fie cat mai prietenoasa cu putinta ... si pentru mediul inconjurator :).

Ne asiguram ca participantul intelege (nu doar aude) despre e vorba si ca va coincide cu ceea ce isi doreste.
Cautam ca fiecare participant sa aiba transport, hrana suficienta (si corespunzatoare) si atmosfera familiala.

Asiguram echipament tehnic si nu ezitam sa oferim (daca timpul ne permite) mai multe informatii, cunostinte, experiente si exemple decat prevede ,,programa" .
Ar mai fi multe de spus, dar nu sunt un om de cuvinte si ma tem ca multi dintre cei ce viziteaza blogul nu sunt oameni de litere.

Dar pana una alta, am fost la padure sa prospectam pentru tabara de BUSHCRAFT - etapa de TOAMNĂ ;) .
In curand urmeaza sa postam detaliile. Stati pe aproape si aveti grija de voi. 

Sanatate si sa ne vedem cu bine.

Niciun comentariu: