luni, 29 ianuarie 2018

tabara de BUSHCRAFT - etapa de iarna - a2a parte

Ai crezut ca atat a fost ? Ai zis ca incape intr-o singura postare? Nici gand :). Mestereala continua si dupa lasarea serii.
In teren identificam resurse si invatam ca deseori ceea ce ne foloseste nu se afla totdeauna la vedere. Dupa unele trebuie sa sapi, pentru altele cateri.
Invatam sa utilizam cutitul in timp ce ne pregatim ustensilele necesare. Descoperim ca si in lipsa unui toporel putem face treaba si doar cu o lama de 10 cm.
Dar este esential sa avem si rezerva psihologica ca putem sa injghebam ceva si in lipsa oricarei unelte aduse de acasa.
Avem atat adaposturi improvizate, construite integral cu materiale din natura, cat si adaposturi incapatoare ce utilizeaza prelata. Asta iti poate asigura confortul chiar si pe vreme ploioasa. Este bine ancorat si i se poate inchide si "usa".
Imediat poti desface patul si il poti transforma intr-o targa. 
Dintre sobitele pentru drumetie probabil cele mai practice sunt astea demontabile. Cea rotunda din conserva de masline este improvizata si face aceeasi treaba, insa ocupa mult spatiu. In vreme ce aceasta se aduna intr-un plic. E drept ca se lucreaza mult la ea, dar na, ne place sa mesterim.
Fiecare probeaza capacitatea de izolatie a cojii de molid uscat, ... unii intr-o postura mioritica :).
In a2a parte a zilei, dupa ce revenim din explorare, ne propunem sa construim doua adaposturi improvizate, fiecare pentru cate doua persoane.
Ele trebuie sa reziste inclusiv la viscol. Si da, pe aici da tarcoale cosava, iar in momentul ala nu-ti mai sta in picioare nicio tenda ancorata asa simplu dupa cum te-ai obisnuit.
Ambele se pare ca le-au facut in doua ape si au o singura deschidere, in spate fiind inchise.
Seara focul este facut si rezerva de lemne e pregatita. Reflectorul de caldura isi face treaba si cate doi oameni din fiecare echipa sunt provocati sa doarma in ele fara saci de dormit. Din patru, doi au si reusit ;).
Noaptea au fost temperaturi negative, undeva la -5,-6.
Dupa ce am trecut prin tipuri de foc si am inteles cateva din avantajele lor, e impul sa ne pregatim si pentru vreme crancena.
Astfel ca la un adapost bine inchegat se preteaza si un foc pe care sa nu-l poata spulbera viscolul.
Asa ca am am facut focul in groapa. Tirajul le-a iesit excelent.Pentru a profita de spatiu am cladit bancuta peste.
E important sa alternam muncile de migala cu efortul fizic dar si relaxarea activa.  Uite asa la partea cu plimbarea se cauta lemnul potrivit si migala e cuprinsa la cioplire si curatare.
Relaxarea activa vine cu miscare sportiva. Exact, aruncare la tinta, cu sulita. Si inca alte treburi interesante am parcurs si am dezbatut.

La finalul taberei ne-am ingrijit ca locul sa ramana curat, fara vetre de foc, fara urme de carbune, lemne taiate, ba inca am acoperit si pamantul la loc cu frunze uscate si crengi, cam asa cum l-am gasit.
Si-am pornit la drum ... catre casa momentan, dar catre noi aventuri pe viitor.
Va dorim sanatate si va incurajam sa cutezati a iesi in natura, pentru ca omul nu-i nascut sa traiasca abstract si apoi sa moara ca si cum n-ar fi trait.

Niciun comentariu: