joi, 15 noiembrie 2018

Bushcraft Journey - a 2a jumatate

I-am spus "bushcraft journey" pentru ca este vorba de o calatorie presarata cu invataturi ce inglobeaza mai multe elemente importante.
Daca e sa mentionez cateva din ele, as sublinia aspectele legate de informarea dinaintea turei, echipamentul necesar, modul in care impachetezi, cat anume cari si cum poti optimiza pentru a te bucura mai bine de natura.
Modul in care te misti este de asemenea esential. Astfel ca tehnicile de deplasare in teren variat/ accidentat sunt parte din fiecare tura. Observarea, recunoasterea si utilizarea resurselor din cadrul natural este o unealta veritabila si la indemana oricui a ajuns sa descifreze atat ceea ce este la vedere dar si ceea ce este ascuns privirilor, dar care poate fi gasit dupa cateva semne specifice.

Confectionarea ustensilelor necesare dezvolta noi abilitati, imbunatateste functiile membrelor si a mintii. Apoi te usureaza de caratul unor treburi inutile.

Intelegand cate are de oferit natura si cum se poate intrebuinta, orice om cu toate prunele in traista (asta-i de la Lucian) ajunge sa o indrageasca mai mult decat cei care nu gusta, nu ating si nu se opresc.
Calatoriile noastre sunt pline de peripetii si includ  in mod evident urcari, coborari, traversari, paduri cu arbori uriasi, boscheti, stancarii, ape etc. Umblam atat ziua cat si noaptea, la lumina lampaselor.

Evitam sa ne expunem la riscuri inutile si gesturi necugetate punand accent mai mult pe prevenire decat pe tratare. Ca batranu intelept care isi cunoaste deja limitele si prefera sa isi faca o scara sau sa  coboare in rapel, decat sa sara ori sa catere/ descatere.
In ceea ce priveste alegerea locului de campare, montarea taberei, amenajarea focului, gestionarea atat a resurselor proprii, cat si cele naturale, dar inclusiv impactul pe care il avem asupra cadrului natural (iar aici intra si modul in care ne desfasuram activitatea, urmele pe care le facem si cum lasam locul dupa ce plecam) alocam atentie deosebita si subliniem importanta.

Daca in camera ta nu faci dezastru, desi poate doar tu stai acolo, cu atat mai prudent si mai cu bun simt trebuie sa ne miscam intr-un spatiu comun pe care il impartim cu toti ceilalti - oameni si fiinte.
Numa de-ar intelege si ar aplica si prietenii care se ocupa cu exploatarea resurselor (atat cele de suprafata cat si subteran) ca nu e totuna cum te misti si ce lasi in urma, ca nu e mai bine sa obtii rapid, usor si cu pretul nesabuintei...

Momentan n-am sa mai revin la gandurile astea decat in cadru restrans si mult mai putin public deoarece socot ca rostul meu este altul si ca fiecare trebuie sa faca cat de bine poate ceea ce a primit sa faca si pentru acelea va da socoteala.
Tot aici invatam ca nu e totuna daca aprinzi focul in 15 minute sau in doua ore. Cand spun foc nu ma refer la o simpla flacara, ci la focul care are minim o ora de automie fara sa-l alimentezi, timp de care vei avea nevoie pentru pregatirea adapostului ori procurarea apei, hranei etc.
Vom intelege cateva variabile ce tin de cantitatea de umezeala din lemn, diferenta dintre esentele lemnoase, importanta aranjarii lemnelor pentru a obtine focul potrivit cerintelor.

Vom pricepe si vom reusi sa deprindem mestesugul apriderii focului si pe vreme de inghet si ploi grele.
Am o vorba pe care ti-o spun mereu si care cuprinde in ea esenta tuturor activitatilor ce le desfasuram in turele si taberele noastre.

"LA INCEPUT AI NEVOIE DE MULTE ACCESORII SI CU ELE FACI PUTINE LUCRURI DAR, IN TIMP, VEI INVATA SA FACI MULTE LUCRURI CU PUTINE ACCESORII"
Daca in prima faza descoperi ca padurea inseamna in primul rand copacii, exact cum poporul inseamna oamenii, mai apoi vei vedea ca sunt mai multe nuante de verde si forme distincte ce indica specii diferite si proprietati distincte.
Notiunile de orientare in teren sunt foarte importante in orice calatorie in salbaticie. A te baza pe telefonul mobil sau doar pe gps este o dovada de necunoastere si lipsa de experienta. Pretul ratacirii poate sa fie mai mare decat iti imaginezi, pana ce nu gusti consecintele.
Legat de ratacire pot spune ca si aceasta cuprinde mai multe grade de intensitate, functie de termenii impusi, conditiile meteo, starea de sanatatate, accesoriile pe care le ai la tine etc.
Un echilibrul mental nu se obtine doar stand si ascultand discursuri pompoase. Pentru o minte sanatoasa e musai sa si misti. Iar o minte antrenata e capabila sa administreze cat mai bine functiile membrelor, sa citeasca cat mai repede si mai clar terenul si sa aleaga deciziile optime.
Astfel, pentru cugetatori, e musai sa amintesc ce spunea prietenul Luci: filosoful are nevoie sa miste si corpul pentru a avea mintea mai destupata.
Desigur ca orice e bun se obtine cu efort si timp suficient alocat. Deci, sa nu te astepti la mari mase de oameni care sa miste in sensul asta.
Nu mai sta pana te muta altii si te imping ori te trag la deal. Mai bine misca tu, depune efortul, misca-i tu pe cei ce-au amortit.
Azi mai mult ca ieri, maine mai bine ca astazi. Poimaine poate cazi si te trezesti in oaresce sens mai jos decat acu doua saptamani. Dar daca nu risti pornind la drum, oricum risti cand stai si te mana tavalugul care te striveste oricum, cand si cand.

Confortul este ceva ce necesita redefinire, mai des decat ai crede. Ar fi mare castig daca ai sta sa cugeti la asta si sa pricepi ca protezarea membrelor sanatoase de dragul lenei va duce la anchilozarea lor si cand vei vrea sa misti, te vei trezi ca nu mai ai cu ce.

Prinde metafora si lasa lenea. Desigur, mori oricum, dar nu e totuna cum traiesti.
Astia suntem, o mana de oameni hotarati ce, dincolo de greutatile vietii pe care le experimenteaza fiecare, impartasim pasiuni comune.

Unii din noi lucreaza pentru tine, iar pentru unii din noi lucrezi. Modul in care ne raportam la tine si la tot ce este in jur credem ca poate fi imbunatatit.

Respectul real (si nu cel formal) poate ca este atitudinea nascuta dintr-un cumul de experiente si din constinetizarea consecintelor.

Sanatate buna si minte aerisita.

Niciun comentariu: