luni, 4 februarie 2019

tabara de bushcraft - iarna - prima parte

Si din nou suntem doar o mana de oameni, dar suntem hotarati .
Am iesit pentru a ne bucura de minunile iernii, dar si pentru a invata si a exersa cunostintele legate de parcurgerea si camparea in salbaticie.

In tabara asta vom avea ca specific amenajarea unor adaposturi realizate cu tenda pe o structura rigida. Acestea trebuie sa reziste atat la vanturi puternice cat si la incarcare cu zapada.
Pornim pe rachete de zapada, pentru ca altfel ne-ar lua o jumat' de zi. Cu ele ne afundam maxim pana la glezne, insa fara ele pana la genunchi, iar zapada e greoaie.
O data ajunsi in zona, ne asiguram ca nu sta sa cada pe noi vreo creanga sau vreun copac , dupa care incepem treaba.

Curatam locul de zapada, sapand pana la pamant daca e posibil. In timp ce doi se ocupa de aprinderea focului, ceilalti merg dupa lemne serioase.
Intai montam acoperisul, apoi sapam in adancime ca sa castigam spatiul. Daca are usa ? Pai da, clar ii punem.
O atentie deosebita acordam tehnicii de taiere cu toporul mare.
Cand toate sunt pregatite si jarul incalzeste atmosfera, ne pregatim si noi cina.
Un alt aspect important in turele de iarna, pe care l-as include tot la tehnicile de deplasare este sa inveti a parcurge distantele pe rachete de zapada.

Insa cand nu ai rachete, iar dupa doua zile de nins continu sau dupa ce ai tot urcat si zapada te incetineste si te oboseste teribil, e de bun simt sa sti cum sa-ti improvizezi o pereche de rachete cu care sa poti umbla eficient.
Poate o jumatate din timpul petrecut aici, am avut ninsoare usoara, dar cum ne-am luat cu treburi, a fost aproape insesizabila.
Spre deosebire de locul strain pe care l-am aflat cand am venit, acum ne simtim ca intr-un catun unde traiesc 3 familii cu gospodariile lor :)
Dupa o zi plina de miscat, povestile de seara, linistea noptii, caldura blanda a focului si anturajul de calitate, e tot iti poti imagina mai bun.
Iata ca primim in dar si cer senin cu un pic de soare.
Iar daca rachete de zapada ne-am facut si le-am testat, mai avem nevoie doar de niste bete pentru umblat.
Pentru prima voastra incercare, pot spune ca v-ati descurcat bine. Majoritatea modelelor pot functiona, ... unele mai bine decat altele. Desigur ca mereu este loc de imbunatatiri.

Dar trebuie sa stii ca au avut la dispozitie timp scurt si materiale putine. Chiar au iesit cateva cu care poti umbla ore bune fara sa te chinui si fara sa-ti cedeze.

Legatorile si nodurile potrivite fac diferenta. Spun asta pentru ca poate sa-ti arate bine la ochi, iar dupa 200m sa-ti balangane toate betele si sa te trezesti "descult" .

Au mai fost si alte treburi faine, dar alea in partea a2a.

Niciun comentariu: