vineri, 25 iunie 2010

uite, incearca-l si pe asta

Ca sa fie diferit si sa fie si bun in acelasi timp, am ales sa-i pun maner din "buba" de nuc, ca de mesteacan ai tot vazut..
Am pus si doua felii de corn, ca sa se incadreze in traditie, si ca sa-ti placa cand il privesti.
Intre corn, alama si lemn ai cate-o felie de piele sanatoasa.
Asta face tranzitia intre cutitul simplu, elementar si unul mai "boieresc".
E un cutit robust, cu lama de 10,5 cm, (finlandeza - Lauri), cu o latime de 2 cm, si o grosime de 3 mm.
Sta excelent in mana, .. si-n teaca.
Teaca e dintr-o piele mai tare, usoara, protejeaza bine de taisul si varful ascutit si sta fain la curea.
Cutitul intra la fix in teaca, nu balangane si nici nu cade (cand il intorci , nici macar daca il scuturi), dar nici nu te chinui sa-l scoti.
Cu asta faci treaba buna la excursii si mai si cioplesti.
Ii cutit bun.







5 comentarii:

Alex spunea...

Frumos foc!

iron spunea...

foarte frumos, chiar te pricepi :)

Ninulescu spunea...

De ce crezi ca Nordicii nu pun garda la cutite ?..Pe mine ma trec fiori pe sira spinarii cind vad cutite Nordice fara garda..
Am avut un prieten (acum e prin SUA) care s-a taiat groaznic de rau intr-o iarna cu un cutit Nordic.. a vrut sa taie o conserva..avea mina uda si degetele inghetate i-a alunecat mina cu degetele pe tais...:( s-a mutilat pe viata....Cred ca trebuie sa fie ceva cu ele din cauza ca atita timp si-au pastrat designul asa..dar ma infior cind le vad :(

Micul Mester spunea...

Unu la mana, nordicii sunt mestesugari, ei nu fac cutite la nimereala. Nu pun garda fiindca nu e nevoie.
Este absurd sa desfaci o conserva cu un cutit de cioplit, ... sau cu un cutit de preparat piei, carnuri, ...
Nu cred, ci stiu exact de ce nu pun garda, pentru ca te incurca tare. Iti reduce controlul si-ti limiteaza prizele.
Este exact ca si cu orice scula, aparat, utilaj. Daca nu stii sa conduci o masina, ai toate (sau na, mai mari) sansele sa faci accident.
Intai inveti sa folosesti scula si apoi te pui la lucru. Cat despre conserva, daca ar afla mesterul fabricant la ce-i intrebuintat cutitul lui, ...
Astea sunt cutite bune, lucrate traditional si sunt folosite de sute de ani.Ele nu au nimic in plus sau in minus. Este ca si cum as incerca sa despic un trunchi de fag cu o sabie de samurai. Sabia e pentru carne, toporul pentru lemn. Cutitul e pentru mesterit, desfacatorul pentru conserve.
Daca ar sti omul cat se lucra la un tais de calitate, nu ar mai face abuz de cutit.
Treaba pentru care sunt ele (cutitele nordice)concepute o fac exemplar si fara termen de comparatie.
Pentru alte lucrari, exista desfacatoare, leviere, topoare, macete, etc.

Adrian spunea...

Din ce am mai citit si eu, cu cat mergi mai spre nord in tarile scandinave, se schimba forma manerului la cutitele traditionale.
Manerul e mai ingust spre lama si mai gros in partea cealalta, uneori avand si o "buza" la capat. Forma favorizeaza tragerea spre tine a cutitului si nu sa impingi/impungi cu el, tocmai pentru ca in conditii de frig/zapada nu poti sa ai o priza ferma pe maner. Mana poate sa alunece sau chiar sa se crape lemnul manerului(se poate intampla la rat-tail). La tras nu-i problema, dar la impins degetele ajung pe lama ...
La unele cutitele nordice mai moderne exista si garda, dar la cele care pastreaza linia traditionala nu prea. (Pe vremea aia oricum nu existau conserve).
Si cum nordicii sunt foarte traditionalisti e normal sa se pastreze linia si astazi.

Proverb nordic:
"un om fara cutit, e un om fara viata"