duminică, 11 iulie 2010

ce sa faci la padure fara cutit ?

Cred ca e foarte greu sa faci cutit bun fara sa sti cum tre sa arate un cutit bun.
De aia tin sa subliniez ca fabricantul de cutite, daca nu este el cel care foloseste cutitul, ar trebui macar sa asculte de cei care le folosesc.
Aici insa, nordicii sunt experti.
Cutitele lor imbina atat materialele de foarte buna calitate, cu traditia, eficienta, greutatea redusa, rezistenta si nu in ultimul rand frumusetea unor lucruri simple.
Un cutit bun, e bun sa tai cu el.
Stiu ca sunt multi oameni care in loc de un tablou au cate-un cutit, poate o sabie, pusti, ...altii capete de cerb, mistreti,... sa fie sanatosi.
Mai sunt si colectionarii de cutite, ei sunt pasinati si foarte pasionati (unii).
Chiar si dintre ei, sunt foarte multi care le si folosesc. De la ei ai multe de invatat, poate nu neaparat cum sa folosesti cutitul, dar in mod sigur iti imbogatesti cultura generala.
Revenind la cutitul asta, zic ca pana nu lucrezi cu o unealta, nu poti sa stii cum trebuie sa stea in mana.
Cutitele sunt si ele specializate. Nu exista un cutit bun la toate si daca cineva va spune ca ar fi, va pacaleste in mod cert.
Lama este finlandeza ( Lauri de 9, 5 cm lungime si 3 mm grosime, cu un 59 hrc).
I-am facut un maner din mesteacan, luat tot de acolo de unde e lama (e ceea ce numesti Curly Birch), care de fapt este o treaba ce se intampla tot la mesteacanul argintiu (dar numai). Nu-i o specie de mesteacn, cum ar crede multi, ci mai de graba niste "cicatrici". Si arata excelent si mai si rezista bine.
Am adaugat si un pic de corn de cerb ca sa-l fac si mai padurean. Cat de bine sta in mana ? Depinde cu ce-l compari. Dar ca sa zic asa simplu, ... sta foarte bine.
Iti da senzatia ca ti-am gasit in sfarsit un cutit comod.

8 comentarii:

Serban Razvan spunea...

Foarte fain ti-a iesit! Am lucrat si eu unul zile trecute (tot lama Lauri), dar fiind la prima tentativa si zgarcindu-ma la materiale nu a iesit ceva extraordinar. Cu toate astea am invatat cate ceva si sper ca urmatorul sa fie mai aranjat.

Micul Mester spunea...

La-s ca-i bun asa.
Experenta ti-o faci exersand.
Dar sa nu uiti sa studiezi. Nu cauta sa concepi "noutati", pentru ca nordicii deja le-au cam descoperit(in sutele astea de ani e cand fac) pe cele mai eficiente (ma refer la manere care sa se potriveasca lamelor lor, nu la orice gen de cutit).
Si mai vezi ca nu orice maner se potriveste oricarei lame. Manerul trebuie adaptat dupa forma si dimensiunile lamei.
Iar teaca dupa cutit.

Alex spunea...

Foarte fain! Mi-ai facut pofta sa incerc si eu.

emil b spunea...

Am facut si eu unul cu lama Lauri carbon de 9,5 dar nu am putut sa-i fac maner traditional, nu se aseza comod la mine in mana. Poate mai incerc.

Micul Mester spunea...

Cum spuneam e foarte greu sa faci un maner comod, mai ales din prima, ...
Intai tre sa sti cum tre sa arate un maner bun, asta-i una, a2a e ca tre sa stii care-s pozitiile de folosirea (prizele) a cutitului.
Cu studiu si exercitiu iti iese.

emil b spunea...

Pentru ce fac cu el este comod, probabil si obisnuinta cu tipul acesta de maner si faptul ca nu cioplesc cu el acesta este http://emil-knife.blogspot.com/2010/03/inca-un-cutitas.html
Am facut manerul cum am simtit eu ca este mai comod pentru mine, dar trebuie sa fac si unul nordic traditional pe care sa-l folosesc o vreme sa vad cum se simte la lucrul in gospodarie.
PS cand vezi o creanga de piersic uscata fa un maner de cutit din ea, eu am facut unul demult pentru a recupera lama unui cutit de bucatarie care-i placea sotiei si a iesit peste asteptari

emil b spunea...

Poti vedea aici cum arata manerul din piersic si nuc.

Anonim spunea...

Nice dispatch and this enter helped me alot in my college assignement. Thank you for your information.