Sa vezi cum au crescut ferigile. Te bagi in ele si nu te mai vede nimeni. Pe alocuri depasesc 2 m.
Si ce-i mai fain, e ca printre ele au crescut si maracini. Te agata de piciorul gol si-ti zgarie cu usurinta pielea, ba chiar mai lasa cativa spini in picior, doar asa ca sa nu uiti.
Urzicile, pai is monstrii, au spinii cat cuiele ! Na bine cat cele mai mici cuie din lume, daca exista atat de mici. Treaba-i ca in foarte multe locuri si urzica iti ajunge cel putin pana la piept. Tulpina ei nu mai e verde de mult , ci e gri si maro si e lemnoasa. Cand de intepi, te ustura zdravan o vreme, dar te mananca 3-4 zile. remediile sunt diverse, unele au fost deja expuse, altele nu. Ideea-i ca daca alergi prin ele, nu mai ai vreme de remedii.
Mai bine le tai cand le vezi, decat sa tratezi "muscatura" lor. Nu au ce sa caute in mijlocul potecii.
Sunt dealuri intregi in care primavara mergeai lejer, iar acum potecile sunt acoperite de vegetatie.
Spuneam de maceta mai devreme.
Uite, ca sa detaliez numa un pic, macetele sunt si ele de diferite forme si dimensiuni, in functie de zona din care provin, dar si de munca pentru care sunt concepute.
Nu "despic" formele, ca nu-i vreme, zic doar ca o maceta mai scurta si mai groasa face bine treaba cand vine vorba de taiat crengi deoarece are rezistenta mai mare si ai loc sa patrunzi, sa lovesti. In vreme ce o maceta subtire si lunga (subtire am zis, ... nu ingusta) face o treaba mult mai buna la "ierburi" , maracini, stuf, boscheti, feriga, etc. La astea nu ai nevoie de rezistenta mare, in schimb ai nevoie de lungime, ca sa poti taia de cat mai jos (cat mai aproape de sol, sa ai loc sa umblii) si pe o suprafata mai mare, fara insa sa risti sa-ti dai peste tibie, genunchi (nu intra in detalii cu tehnica de taiere corecta, ca la altceva ma refeream).
Daca ai de mers mai multe zile, e important sa ai piatra de ascutit (de dimensiuni reduse) la tine (de preferabil doua de granulatie diferita, poate un combo).
Fiecare cu treaba lui, insa eu gasesc ca o maceta lunga (peste 50 cm - lungimea lamei) daca e groasa e chiar defectuasa. Atata vreme cat depaseste un kilogram, cu putin deja devine obositoare, dar daca depaseste 1,2 si se indreapta catre 1,5 kg atunci deja e bai mare.
Maceta nu-i facuta sa tai de 4-5 ori pe zi ceva acolo, pe langa tabara. Cu ea iti croiesti si drumul, iti faci si adapostul iti prepari, construiesti, etc. Trebuie sa fie cat mai bine adaptata (forma constructiva cat mai buna, materiale potrivite, greutate redusa, eficienta maxima la taire, lungime si grosime potrivita)
Taisul, unghiul, sa fie potrivit cu munca pe care o ai de facut. Nu acelasi unghi de ascutire merge bine si la lemn si la "ierburi". Daca-i prea gros nu taie bine plante si crengute (sunt elastice ,doar le lovesti si revin, in loc sa le tai) , in vreme ce taisul subtire il indoi, rupi sau cel putin il tocesti repede in lemn (mai ales la esentele tari).
Inchei paranteza si revin la plimbarea la padure.
Vezi ca is multe mure anul asta si-s destul de mari. Si zmeura si afinele is faine.
Noi am fost sa vedem care-i starea "drumului" (unul din traseele de alergare).
E partial imboschetarit, cum de altfel ne asteptam.
Am gasit ceva "buba" dinasta de mesteacan, arata excelent lemnul asta. Inafara de modelele alea pe care le au toate, mai are si multe puncte negre. Las ca poate le vezi la vreun cutit.
Si daca mergi la padure cand e sezon de ceva fructe si nu apuci sa si mananci, nu faci mare lucru.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu