Unghiul bun si varful ascutit bine, tais scandinav, merg la fix la padure.
Manerul comod, aspect placut.Si niturile alea cu gaura-n ele is interesante.
Merge foarte bine la munca grea, bruta, la taiat masiv si despicat lemn, dar face treaba buna si la mancare.
Acu hai sa te surprind, ce are el si nu au majoritatea este grosimea - 6 mm !!!
De fapt este la polul opus fata de tot ce consider eu practic (in materie de grosime ) la cutite.
Dar nu ma pot abtine sa nu ma distrez cand ii vad pe toti cum la inceput se uita obisnuit si-l cer. Cand il tin in mana se minuneaza.
"Ma da cat ii de greu ", si cand se uita la gosime , ... :)) .
E un "monstru". Dar sti cum intra ? Cu el pot ciopli fara probleme o lingura. Acu na,, dupa ce inveti cat de cat sa le cioplesti, le cam faci cu oricare, ... dar nu cu oricare la fel de repede, de bine.
In plus ai o senzatie aparte sa tai legumele in felii foarte subtiri, desi el e supergros.
Apai sa vezi numa ce lejer taie parul. Si ca sa nu uit sa mentionez. Dupa 3 zile de taiat si despicat, in mancare si-n lemn, inca mai lua parul (agata ce-i drept, ... dar ce vrei ma ! ). Gandeste-te ca nu am luat la mine nici o scula de ascutit.
E genul de cutit pentru cei ce doresc sa-si ia o grija.
Uite, ti l-am pus comparat cu unul de 3 mm grosime.
De taiat taie, nu pot sa contest, iar forma lamei, curba si unghiul de ascutire imi spun ca mesterul (C. S.) lo reusit.
Daca treci peste treaba cu greutatea , ai in mana un cutit fain. Daca nu, iti recomand varianta de 4 mm.
In orice caz, oricand prefer unul facut de mester decat unul de fabrica.
Aici doua la fel nu iasa. Ce ai tu altu n-are.
15 comentarii:
Da!!!frumos cutit, sa-l stapanesti sanatos.
Multam .
ai uitat sa spui ca si asta e de vanzare si din ce otel e. banuiesc ca D2.
:))
N-ai ghicit .N-am uitat.
Nu e nici de dat si nici D2.
:) nu-i de dat?! nu acum, va veni si vremea lui sa plece.. Altfel, inteleg ca te-ai schimbat, si nu ca ar fi ceva rau in asta. Bine, nu-i D2, atunci e O1. :)
Ei bine, ...
Aici ai dreptate. Va veni si vremea lui si e si O1.
:))
Frumoasa unealta, dar ma intreb ce avantaj are o grosime de 6 mm fata de una de 4 mm tinand cont ca lungimea si latimea lamei sunt cam aceleasi?
Mai e si treaba de preferinte.
Fiecare isi alege ce doreste, ce stie sau crede ca-i bun pentru el.
Avantaj, sincer, ... consider avantajoasa o lama de 3 mm, ideala chiar.
Acu na, o lama de 6 este mai robusta, are cadere mai buna (fiind mai grea)decqat cea de 4 mm si taie la fel de bine daca mentine acelasi unghi.
Are avantajul ca la taierea in forta te ajuta greutatea lui si depui mai putin efort, dar totodata are dejavantajul ca e un pic mai obositor (cel putin pana te obisnuiesti) la munca de finete (nu ca cel de 4 mm ar fi bun la finete, ... ca nici ala nu prea merge). Finete intre 2-3 mm (maxim).
In rest, fiecare isi alege cum doreste.
Pentru "dodoGforce" - reformuleaza te rog un pic ,
ca in forma actuala nu-l pot publica
:))
Ai avut doua aproape identice de vanzare ,le-ai dat si acum ai cumparat unul nou?????
N-au fost asemanatoare cu asta,decat asa poate de la mare distanta.
Chiar si intre alea doua a fost diferenta de lungime, unghiuri, curbe, maner, ...
Dar asta ultimul este si mai diferit.
Eu am avuts si schimbat multe cutite de-a lungul anilor. Nu le-am pus pe blog ca nu am avut pentru ce. Dar pot zice ca am incercat zeci de cutite scandinave , cam toate firmele ce se aduce pe la noi si nu numai.
insa nu ma taasez de ele, le folosesc (nu le uzez, folosesc am zis) si apoi le dau mai departe de regula la prieteni,ca sa pot incerca si altele. Doar pot spune ca am habar de ele, incercandu-le.
Chiar si cutitele de atelier le dau, dar mai pe celelalte.
Dar pe o lingura de la tine , ce trebuie facut sa punem mana ??? Nu de alta , dar ar fi o superba piesa de pastrat si folosit in iesirile rare la munte pe care mi le permite locul de munca.
Pai e simplu, iti alegi vreuna care-ti place si-mi zici aici :
moisavasile82@yahoo.com
Si-ti dau toate detaliile despre ea.
Punand preferintele personale deoparte sunt tare curios cum s-a dovedit cutitul? Are vre-un avantaj real lama de 6mm fata de 4mm, ma gandesc strict la utilizarea lui la padure nu la mesterit de linguri:)Iti multumesc anticipat pentru raspuns.
Daca e vorba de ce prefer,lamele de pana in 3 mm grosime.
Iar raspunsul la intrebarea ta cu 6mm si 4 mm este nu (parerea mea,poate pentru altii da, aia nu stiu).
Trimiteți un comentariu