duminică, 4 decembrie 2011

decembrie varatic

Covorul gros de frunze acopera crengile, gropile si pietrele de nici nu stii cand si in ce dai cu piciorul. Se alearga cu atentie. Iar cu bicicleta, ... pe poteca nu prea mere, adica na, daca nu-ti pasa mere. Parca pe forestiere mere mai bine.
Sambata la alergat, pe urcare , imi aduc aminte ca am avut cateva rateuri zdravene. Pai aluneca piciorul pe frunza de fag de numa. Apoi mai nimeri pe cate-o creanga dinaia in lung si iara no vezi si te trezesti in "sfoara" !
E linistit si daca culorile s-au imputinat, mirosul de padure s-a inmultit.
Sufla un vant cald si daca n-ar fi un an secetos as zice ca urmeaza sa ploua.
Spre seara se adevereste ... si da cativa stropi. Slab, e nevoie de apa.
Sambata seara, dupa tura de alergare, am mancat ceva si am zis sa ma relaxez. Si cum te poti relaxa mai bine decat la o plimbare in padure.
In urcare, pe poteca, in lumina frontalei vad varfurile a 3-4 brazi . Le taiasera, ... pentru tine, ca sa ai ce sa pui in casa sa fie frumos de craciun ! (amu nu te pune sa-mi scrii cometarii ca tu ai brad artificial :)), era vorba de alt "tine" no ! :)) )
Azi, un alt domn cara in spate inca doi , asta in alta padure.
E hot ? Sincer nu pe el l-as invinui. Gandeste-te ca omul ala are ocazia sa faca mai multi bani acu decat in 3 luni. Uni din ei sunt chiar flamanzi, altii poate n-au nici casa. De vina e cel ce cumpara bradul il pune in casa si apoi il arunca .
Pai omori tu pomul asa aiurea ?
Si pentru ce, pentru o mixtura de sarbatoare ceva intre nasterea Domnului si una pagana ( nu tre sa ma crezi, desi am mai scris despre asta, ci poti cauta singur detaliile, vezi istoria craciunului).
Evident nu le pasa de nicicare din ele. De fapt romanii sarbatoresc mancatul in exces, betia crunta, mizeria ce ramane in urma, noptile nedormite si poate ceva scandaluri. Suna urat ? Nu, ci suna real. Daca in familia ta nu se face asa, sa fii fericit, ... ca te aflii in minoritate!
Cum ziceam, nu ma supar niciodata pe omul care aduna lemn de la padure sa se incalzeasca el si familia lui, ca sa nu inghete peste iarna, adica nu-l condamn, .. poate o face legea.
Dar sa tai un puiete ce ar fi putut sa creasca arbore matur ori sa ciuntesti dita mai arborele pentru un obicei ... auzi tu, sa mirose frumos in casa ! Pai i-a domle cateva crengute si gata.
In fine, asta-i doar o parere, tu poate ai alta. Nu caut sa jignesc pe nimeni si daca am facut-o fara sa-mi dau seama, imi cer scuze, ai acolo adresa mea si esti invitat la un ceai la padure.
Si amu de so supara careva si nici la ceai nu vine, sa fie sanatos, ca io n-am in plan sa multumesc pe nimeni.

Daca inca n-ai apucat sa mergi la padure toamna asta, nu-i tarziu.
Ai toate conditiile si acum.
Iti faci un pat mai comod ca acasa cu ce gasesti aici. Iar lemn de foc e din abundenta. Cu apa ii drept ca ai ceva de umblat so gasesti, dar inca mai e.
In rest nu poti sa faci nici un pas fara sa fi auzit. Dar nici restu nu misca fara sa-i auzi.
Treci peste podul-bustean doar pentru ca asa vrei si nu ca sa eviti apa, ca-s seci vaile astea.
Stii ce ma gandeam azi cand umblam, la faptul ca lucrurile trebuiesc spuse din generatie in generatie ca sa nu dispara. Si seara omul asta a zis aceeasi treaba, confirmandu-mi gandul.
Spre exemplu, acum ai bricheta si chibrituri. Cine mai invata de mic cum faceau batranii din poporul nostru focul in vatra acu sute de ani ? S-a dus .
E drept, metodele au evoluat, dar era bine sa se pastreze tehnica veche, daca nu din alt motiv, macar ca valoare istorica. La fel si cu lucrul in lemn, in fier, cu lutul, tesutul, si restul.
Apoi alt gand ce mi-a trecut prin minte ca un tarnacop (ca ala intra pe o ureche, iasa pe alta dar totusi ramane in cap) este ca ne pasa uneori atat de mult de lucrurile de "doi bani", dar le neglijam pe cele valoroase.
Nu tinem la valori morale si nu-i invatam nici pe copii nostrii.
Si ma gandesc, dar la ce mai merita sa pierd vremea sa zic una si alta ? Apoi ma gandesc ca merita, pentru cei care vor creste, poate ei vor face mai mult si mai bine decat am facut noi.
Ma, sa nu zici ca astia ce cresc acu is praf, ca nu le pasa decat sa se joace pe calculator, sa stea la club, in masina, sa bea, .. sa stea !
Ca daca ii asa, este pentru ca n-au avut exemplu bun si pentru ca n-au primit educatia corespunzatoare. Nu le place muntele ? pai cum asa ? dar ai mers tu cu ei cand erau mici sa le arati ? In cate pesteri ai intrat cu ei ? cate ture cu bicicleta ati facut impreuna in natura ?
La vreun pescuit pe balta i-ai scos ?
Ee, nici tie nu-ti plac astea? pai de aia domle n-au nici ei treaba cu ele.
Nu-s copii muncitori ? pai de unde sa fie, daca s-au obisnuit sa primeasca fara sa faca ceva pentru ban. Si asa mai departe.
I-ai pus in fata televizorului ca iti era mai usor asa si ti-ai vazut de treaba. Acu nu te mira ca io educat televizorul.
Cu atat mai mult e nevoie de exemplu cu cat vezi ca treaba nu merge bine.
Ca de obicei si postarea asta e o oarecare invalmaseala de ganduri mai mult sau mai putin legate intre ele. Da pai n-am ce face, ca in timp ce umblu mintea calatoreste si ea.
Si stii cum ii, cand citesti ceva ce nu-ti place, poti sa alegi imediat alta postare :)).
Gandindu-ma la mesteritu asta, ma uit ca am 2 cani in lucru si vreo 4 linguri.
Da pai amu ce vrei sa-ti zic despre ozeneuri ? Io merg la padure atata stiu si nici despre asta prea multe, dar ce stiu iti zic.
Si daca da zapada la munte si ingheata bine pe creste, mere si o tura la coltari. Sa auzim iarasi scartaitul zapezii si vantul taios.

2 comentarii:

Anonim spunea...

Omule, imi placi, pentru ca esti OM. Ai suflet nobil, obiceiuri frumoase, buna crestere, preocupari pentru frumos si natura, bun simt. Artist. Pacat ca nu sunt mai multi ca tine in tara asta. Mare pacat. Chestia cu bradul e intr-adevar o imensa porcarie. Poate ne mai civilizam si noi. Macar prin efectul celei de a suta maimute :)
Multa sanatate si succese in tot ce faci.

Micul Mester spunea...

Aiurea, is si io printre ai multi.
Is altii oameni,ei merita luati ca exemplu.
Io mai zic cate ceva din ce vad, mai zic si cate ceva din ce ar trebui sa fac si eu. Nu-s nici mai destept si nici mai meserias ca altii.
Si eu ca si tine si inca cativa imi doresc sa pot alege corect atunci cand trebuie.
Sanatate si numa bine iti doresc.