vineri, 30 decembrie 2011

e vremea pentru munte


Exact cum toamna e cel mai potrivit sezon de mers la padure, iarna e cel mai bun de urcat la munte.
De jos muntele pare maret. De sus din varful sau pare ingaduitor cu noi.
Doar omul fara minte poate crede in sinea sa ca este mai mare decat muntele pe care-l cucereste !
"Esti la mila muntelui " , ... ar zice Cristi :)) .
La munte inveti sa admiri si sa fi chibzuit atat in gandire cat si in actiuni.
Muntele este profesor nu totdeauna tacut.
Uneori striga cu vijelii, dar alteori mangaie cu raze blande.
Luna nu, stele da.
E noaptea in care daca as incerca sa zic cate stele am vazut, probabil ca as zice - in jur de 427 de mii ... treisuteunsprezece miliarde, dar dupa ele mai erau inca destule,numa ca erau prea departe sa le mai vad . Amu nu le-am numarat pe astea de ti le-am zis, da cam atatea cred ca or fost .

Pioletul clasic este cel de care ai nevoie in crestele de pe la noi.
El are un rol deosebit in ascensiunile de iarna. Acasa atarnat pe perete aminteste de turele petrecute impreuna.
Insa cu adevarat util devine in momentul in care este intrebuintat in pasaje dificile acoperite de gheata.
Insa pioletul in sine nu valoreaza prea mult fara cunostintele necesare. As zice ca este cam ca si stiloul in mana unui om care nu stie sa scrie.
Revin la baza si iti amintesc - achizitionarea unui echipament nu iti garanteaza deloc suscesul vreunei ture, daca nu stapanasti si modul de utilizare.
O data inveti, iar apoi exersezi cand si cand si tot ce-ti ramane dupa aceea este sa te bucuri de munte.

Aici gheata se agata de tot ce prinde, inclusiv de barbile, mustatile si sprancenele celor ce-l urca.
Unu urca muntele ca si cum ar alerga si-l traverseaza si apoi urca in altu.
In vreme ce altii merg doar la baza lui, stau un pic pe la cabane si apoi se intorc acasa.
Amu nu-i vorba de cat si cum urci, ci de cum il vezi si de motivul pentru care mergi la el.
Doar pentru ca te-ai mai antrenat si ti-a crescut gradul nu inseamna ca muntele e mai putin specatculos, ... ci doar ca tu nu-l mai vezi cu ochii limpezi si pasiune, cum il vedeai la inceput.
Iar pentru cine nici nu are dorinta sa-l urce, muntele nu pierde nimic, ... doar tu pierzi.
Sunt multe lucruri ce se pot face, dar in multitudinea de optiuni, mai dute sa vezi si muntele macar cand si cand.

8 comentarii:

Dan spunea...

Salutare Vasi, eu tiam scris sub numele Anonim si team intrebat de animalele salbatice intalnite.. Am vrut doar sa intreb daca ai facut ceva cursuri dinastea specifice pentru a merge pe munte sau esti cumva in armata? Eu sunt din Timisoara si iesirile cu cortul leam facut doar vara in muntii Poiana Rusca, nu chiar in salbaticie adevarata dat fiind faptul ca eram tot timpul la 2-3 km de un sat ceva. Vreau la vara sa organizez o iesire pe varful Padesul (daca il stii) ca e cel mai inalt din zona aceea si incep de pe acum sa iti re-citesc bloggul pentru pregatire mentala :) Numa bine si sanatate iti doresc, iar daca ai vreun sfat pentru un incepator il primesc cu bucurie.

Micul Mester spunea...

Ceau.
Cursuri de munte si infratite cu ele (speologie, canioane).
Dar cum sa te comporti , ce sa vezi si cum sa procedezi la padure aia nu se preda la noi. Pe alea le invat practicand si studiind, gresind si nerepetand greselile.
In Poiana Ruscai daca mergi iarna n-ai nevoie de echipament tehnic. Acolo niste bete dinastea de umblat fac treaba.
De parazapezi nu zic, ca la noi (romanii) vad ca se poarta si vara :)) .
E important daca mergi in grup (si banuiesc ca mergi), sa se schimbe omul care merge in fata si bate urme.
Iarna pasul nu trebuie sa fie alert si nici pauzele dese.
Omul ce bate urme se schimba la intervale mai scurte decat ar dorii unii (mai "zmei"), in sensul ca cel ce bate urma nu trebuie sa mearga pana e tot transpirat si obosit.
Pasul sa nu fie prea lung, ca fiecare sa poata pasii in urma fara sa trebuiasca sa departeze piciorul dincolo de limita de confort.
In rest ca-n orice loc pornesti e bine sa ai un plan de "bataie". Sa cunosti din vreme traseul, sa ai harta si busola,(daca ai si gps, pe langa astea, nu strica, dar se poate si fara). Sa cunosti macar de pe harta locul in care urmeaza sa campezi.
Sa ai la tine arzator ca sa-ti poti asigura apa (ceaiul, hrana calda), chiar daca te bazezi ca faci foc cu lemn (il tii macar de rezerva, ca iarna un arzator de grup e indispensabil).
Sa nu exagerezi cu caratul, ca daca duci mai multe decat ai nevoie nici nu le vei folosi si nici de plimbare nu mai apuci sa te bucuri.
Iar cand umblii sa fi atent la traseu, pentru ca la munte vremea e schimbatoare , iar pe ceata si viscol muntele nu mai seamana cu ce a fost inainte.
Riscul ratacirii este mare (la modul general vorbesc ).
Nu strica sa ai si niste petarde , in caz ca trece vreun "musafir blanos". Dar sa nu faci abuz de ele.
Renuntati la alcool (daca nu pentru totdeauna :)) ) macar pentru durata turei, ca este contraindicat la frig, in ciudata a ceea ce se spune despre el, ... in popor.
Pe langa astea, e normal sa ai echipamentul adecvat sezonului in care mergi. Iar echipa sa fie constituita din membrii cu pregatire asemanatoare, pentru o mai buna desfasurare a turei. Pentru ca unul care n-a iesit niciodata pana atunci langa unul care iese regulat va vorbi aproape tot drumul, iar vorba lui va fi o permanenta nemultumire si o plangere la adresa celuilalt ca si cum acesta ar fi de vina pentru absolut tot ce el nu poate ! :))
Asta in mare.
In rest, iti doresc sanatate si ture faine .

Florea mircea ion spunea...

Sa traiesti,la multi ani mestere,cu picioare bune pentru ture lungi,ca sa ne poti incinta si pe noi,in anul 2o12 si in anii ce urmeaza.

Micul Mester spunea...

Un an nou si mai fain ca asta de-o trecut iti doresc si sa fii sanatos .
Si multam de gandul bun.

Mircea C. spunea...

Totusi, parazapezile sunt utile si in afara iernii, si nu le folosesc doar romanii. Exemple de utilizare:

1) Cand mergi intr-o zona cu serpi, si te stii neatent (eu am trecut odata pe langa o vipera fara sa o vad, pentru ca tocmai iesisem la o belvedere. M-am prins doar cand am auzit miscarea pietrelor in spatele meu si m-am intors)
2) Dimineata pe roua, sau dupa ploaie, sa nu te uzi prin iarba mare
3) Prin locuri noroioase, iti protejeaza pantalonii si partea de sus a bocancilor, sa nu arati ca porcu atunci cand trebuie sa te sui intr-un mijloc de transport dupa "aventura" :)
4) In functie de inaltimea bocancilor, previn intrarea nisipului si pietricelelor (beneficiu minor ce-i drept)

Bineinteles ca marele dezavantaj e ca transpira gamba de numa', si vara ti se coc picioarele in suc propriu. Asta pe langa faptul ca te intreaba unii daca zapada-i mare, asa cum te intreaba si pe unde ai gasit loc de schiat cand te vad cu betele de trekking :)

Micul Mester spunea...

Ma iar ii dai cu serpii ?! :))
Serpii is faini ma si n-au nici o treaba cu tine. Eu am trecut de foarte multe ori pe langa ei, maopream in dreptul lor si niciodata nu ma-m simtit amenintat. E aberant sa porti parazapezi, chiar si in varianta de vara, pe motiv ca-s serpi ! Dar na, asta zic eu,daca tie iti confera un sentiment mai de siguranta, ... tu stii.dar nu-i fondat sa stii, mai bine scapa de frica asta.
Faptul ca-i roua, .. pai roua e frumoasa si exact cum te uzi te si usuci la soare. Noroiul , cateodata este, dar te mai si murdaresti si te mai si speli cand ajungi. Insa sa transpiri sub parazapezi in caldura in care eu umblu la pantalon scurt si tu cu ele, ... iarasi nu isi are rostul.
Aia cu intrarea pietricelelor e ireala. Mult mai mare este disconfortul purtarii lor decat ca la 3 ore poate scoti o pietrica (eu umblu ziua toata si nu am treaba).
Deci hai sa-ti zic in realitate cum sta treaba.
Amu nu zic neaparat statistic (desi asa este), dar in general parazapezi si suprapantolon si haine in exces vara ! ori pe caldura, poarta oamenii care ies foarte rar sau aproape deloc.
La ei se justifica treaba, fie din lipsa de informatie, de experienta, fie din cauza vreunei frici ca s-ar expune in vreun fel la vreuna sau mai multe din cele amintite de tine.
Insa vei vedea pe toti cei care ies regulat, ca sunt mult mai lejeri si mai comod imbracati.
Parazapezile cand nu e zapada sunt purtate cel mai des oamenii care umbla foarte putin intr-o zi si cu mare efort. Si asta evident de foarte putine ori pe an.
Si daca se intampla o exceptie, ca unul din cei ce iasa des sa se echipeze astfel, pe ala nu-l mai pot scuza nicicum.
Pe acela il consider "original" :)).
Eu umblu mai multe zile la rand, cu rucsac in spate cate 25-40 km pe zi si asta tot anul si pe orice conditii.
Amu nu-s profesor si nu caut sa invat pe nimeni,de aia nu ma intereseaza daca asculta careva ce zic, insa as zice ca daca esti incepator,n-ar trebui sa te ghidezi dupa alti incepatori ci dupa altii mai "batrani".
Si aici sa stii ca is oameni prin tara pe care-i poti lua exemplu , dar in nici un caz pe cei cu haina noua, care iasa prima oara.
Toti am inceput de undeva, insa am trecut mai departe si am incercat sa invatam pe parcurs, ... sa optimizam.
Asta am de zis in legatura cu parazapezile, de care si altii aminteau ca in engleza nu le zice parazapezi, ... dar care indiferent cum se numesc, pentru asta au fost inventate.
In rest, cu betele este exact cum zici - " ai fost / sau mergi la schi ?! Dar unde-s schiurile ?!" :)) .

Mircea C. spunea...

Orice chestie in plus, fie ca-i pe tine sub forma de imbracaminte/in caltaminte sau in rucsac, iti ingreuneaza mersul si te face sa te bucuri mai putin de experienta. De acord aici. Trebuie sa cantaresti bine cu ce te imbraci si ce pui in desaga.

Acum cu serpii. Cam toate viperele pe care le-am vazut eu fugeau la apropierea omului. Chiar si o vipera calcata de taica-meu nu a muscat de prima oara, ci a incercat sa fuga de sub cizma. Totusi, cum ma stiu cascat, prefer sa-mi iau masuri de siguranta cand merg in zona lor, decat sa zac prin spital si sa raman cu probleme de sanatate toata viata.

Restul punctelor de la 2 la 4 sunt cam superflue, intr-adevar, am dat exemplu la ce se mai folosesc daca tot le ai.

La ultima remarca ma asteptam sa te prinzi de analogie - asa cum rad unii de tine ca tu "schiezi" vara cu betele, asa razi si tu de altii ca umbla cu parazapezi vara.

Acu vreo trei ani cand am inceput sa umblu cu membrii unui club de munte (modesti, ne poti zice incepatori) eu eram singurul cu bete de trekking. Vreo cativa dintre ei purtau parazapezi in miezu verii. Eu ma miram de ei, ei de mine :)

Micul Mester spunea...

Pai am crezut ca te-ai prins ca m-am prins de treaba cu betele :)) .
Mai cu seama ca am fost intrebat de multe ori unde schiam, ... evident nu de oameni de munte ci mai des de sateni.
Dar betele isi rostul daca sunt folosite corect (si aici ai sa vezi ca 90 % din oamenii ce le au, le poarta dupa ei, nu se ajuta cu ele,iar daca ne vedem o data pe munte iti arat si vei intelege exact ce zic, pana atunci merita sa ma crezi, ca am vazut sute,am si lucrat in domeniu si nici eu n-am stiut la umblu cu ele pana ce nu m-a invatat o fata ce stia bine cu schiurile si avea numa vreo 16 ani), pentru ca incheieturile sunt concepute sa poarte greutatea corpului si cand umblii 12-14 ore cu rucsac de 20-30 kg pe tot felul de poteci cu obstacole, grohotisuri , coborari si urcari abrupte, te ajuta mult in a te te deplasa mai rapid si la echilibru dar iti mai descarca din greuatate (lucra si bratele).
Iar cu parazapezile, ... e cum iti spuneam, nu parerea mea conteaza ci felul in care te simti tu.
Daca ti bine cu ele, e ok, dar vipera tot nu va sari sa te muste.
Alerg pe zone cartice de dimineata pana seara uneori si am vazut foarte multe. Sunt doar in pantalon scurt si tricou si papuci de alergat cu ceva soseata foarte scurta. Nu totdeauna vad la picioare, ca mai e si iarba sau frunze. Apoi la catarat vara la fel vad destule vipere.
Cauta sa elimi frica asta, ca ele n-au nici o treaba cu tine, le lasi in pace de le vezi si de nu le vezi oricum te lasa ele pe tine.
Asta-i ca si cutitul pentru urs ! Stii ca unii isi iau cutit mare sa se apere de urs ! dar de fapt nici manacrea nu o taie bine si nici de urs nu se para, ca el n-are treaba cu ei si chiar daca ar avea, cutitul nu le foloseste la nimic in fata lui.
In orice caz treaba buna e ca iesi / iesiti in natura si asta-i esentialul.
Asa ca ture faine va doresc in continuare.