luni, 19 decembrie 2011

imagine si imaginatie

Imaginea este ceea ce percepri cu ajutorul senzorilor cu care ai fost inzestrat (vaz, auz, simt tactil, olfactiv) . Si care e procesata pe baza informatiilor (conostintelor) acumulate . Pricepi imaginea in functie de cantitatea de informatie existenta.
Imaginatia este mai mult de atat. Este reprezentarea (perceptia) "lucrurilor" cladita pe toate informatiile acumulate anterior.
Mai pe romaneste imaginea este ceea ce vezi, iar imaginatia este ceea ce "vezi" in mintea ta (adica nu vezi cu ochii) si are la baza tot ce ai vazut, auzit, citit, perceput.
De exemplu vezi ca se aduna norii si-ti inchipui ca poate se va acoperii cerul complet si poate chiar o sa vina ploaia. Daca insa ai vazut/auzit prognoza, ai o informatie in plus si brusc vei vedea diferit norii (daca la tv zice ca nu ploua, si tu vei zice - eh, se innoreaza da no sa ploua !)
Cand pornesti pe un drum iti imaginezi ca-l vei parcurge si ca vei ajunge cu bine la destinatie, ... ca altfel poate nici nu pornesti.
In viata cand pornesti, in cea mai lunga calatorie a ta, din nou speri sa calatoresti cu bine, nu ?
Si poate speri cumva sa si ajungi ? Sa ajung ? Unde sa ajung? ... spui in sinea ta.
Alt exemplu.
Cand incep lingura, am imaginea butucului, dar imaginatia ma face sa vad lingura la gata.
Evident ca lingura la gata nu va fi cum mi-am imaginat, uneori seamana cu ce imi imaginasem alteori nu.
Cand afara se intuneca si nu mai vezi bine la picioare, poti privi in sus sa vezi cerul si poti spune ca-i frumos. Daca-i noapte privesti stelele, iar daca-i cerul acoperit ti le inchipui.
Inchei cu o vorba pe care o aud relativ des dar care imi place :
"Romania nu este doar pamantul pe care calcam ci si cerul de deasupra ei"
Imaginea este prezentul. Iar daca nu esti multumit de ceea ce vezi, nu uita ca-ti poti folosii imaginatia (si punand in practica cunostinte acumulate) ca in viitor sa imbunatatesti, sa aduci o imagine mai frumoasa, locului in care traiesti, a propriei persoane si chiar a altora.

5 comentarii:

dodo spunea...

Da ! si cerul ala de deasupra noastra ne vede cat de buni suntem ...

Anonim spunea...

prietene, ar trebui sa aduni tot ce se afla pe blogul asta si sa scrii o carte! felicitarile mele pentru munca depusa, care de fapt e placere, nu? numai bine si sanatate va doresc!

Micul Mester spunea...

Da.
Vasi(le) sa-mi spui te rog, ca nu sunt vreun domn.
Ce pun pe blog (inafara de ce cioplesc) sunt o ingramadire de ganduri si trairi. Uneori sunt cugetate alteori imi strafulgera mintea.
Daca o sa traiesc si o sa am despre ce sa scriu si daca o sa reusesc sa adun la un loc si daca o sa consider ca exista un motiv ori cineva interesat, poate voi scrie ceva.

Numa bine iti doresc si eu .

Anonim spunea...

pai in cazul asta iti doresc numai succes daca vei alege vreodata sa faci asa ceva. si eu sunt un pasionat al naturii, ador drumetiile, dar din pacate fiind din oras nu prea reusesc decat vara pe langa satul bunicilor sa fac iesiri de genul. as avea o intrebare care ma framanta, ai intalnit vreodata animale salbatice in timp ce hoinareai, mai ales in sezonul de toamna/iarna? ma refer mai ales la lupi,ursi,rasi si mistreti, ca astia ar fi mai periculosi?

Micul Mester spunea...

Depinde ce se intelege prin "intalnit" .
Nu m-a atacat direct niciun animal.
Insa intr-o noapte ne-a intors ursu din drum, n-as zice ca ne-a fugarit, ca am avut atata minte incat sa nu fug.
Cand alergam am dat peste turma de mistreti de mai multe ori si o data nici nu m-am observat decat cand eram foarte aproape.
La padure, noaptea cand dormeam langa foc auzeam lupii uneori destul de aproape.
Intr-o noapte, la munte, au incercat sa patrunda in stana in cat dormeam, le-am dat vreo 2 petarde.
Ras n-am vazut niciodata , doar urme, dar mi-as dori sa vad.
In rest , vreun cerb si ceva capriori. Cerbu ii narod, o venit langa noi sa urle,eram in hamace. Pe moment am inghetat amandoi, ca nu ne-a venit sa credem cat de tare poate sa urle "monstrul" :)).
Dar nimic periculos. Nu am fost pana acum atacat.
E normal ca in padure sa fie animale, ca ele acolo traiesc.
De cele mai multe ori am socotit ca sunt mai periculoase ramurile ce cad unde nu te astepti, cand vantul sufla tare.