luni, 1 octombrie 2012

verde natural


 Cand eram mic imi inchipuiam ca reteaua de ape de pe Pamantul pe care Dumnezeu ne-a asezat sa vietuim, este ca sistemul circulator din trupul nostru.
Exista circuitul apei in natura si circuitul sanguin in trupul nostru. In noi sangele este viata, cand nu mai circula s-a terminat .
Cand apa e putina, intreaga natura sufera. Fara ea viata pe care o stim ar fi inexistenta.
Si mi so facut dor sa-i simt racoarea.
Raul e foarte scazut si pot trece de pe o parte pe alta cand am chef.
Unul din motivele pentru care am ales tura pe la apa a fost sa "citesc" in nisipul de pe margine.Sa vad "scrisul" talpilor fiecarei fiinte ce a venit sa se adape.
Alt motiv este ca paraiele au cam secat si din coama dealului e cale lunga pana la apa.
Intotdeauna pe vai e mai rece, exceptia ar fi iarna cand se pune viscolul prin creste.
Seara, apa canta pe mai multe voci. Avantajul e ca o ai aproape, dezavantajul e ca acopera alte sunete.
Mijlocul meu de aparare impotriva eventualilor pradatori il contituie tocmai auzul pe care am cautat sa-l dezvolt cat am putut de mult.
Dar pentru ca sa auzi rasul si lupul e clar ca tre sa fie liniste. Iar pe langa ape curgatoare nu-l auzi decat cand e prea aproape.
Cand gasesc loc placut ma opresc.
Hotarasc sa pun tabara. Suport pentru cana am la indemana.
Putine sunt portiunile in care nu se poate trece fara sa te uzi, dar exista chiar daca apa e scazuta.
Malurile devin abrupte si tre sa urci .Pentru astazi am gatat cu umblatura.
Ii vreme de mesterit.
Io sculele le port cu mine si daca se iveste ocazia ii dau bataie.  
Scobesc si cioplesc cat simt ca imi pica bine.
Practic inafara de semifabricatul pe care-l fac in teren, obisnuiesc sa iau dupa mine (de acasa) cate o lingura sau cana neterminata . Asta pentru cazurile in care nu gasesc lemn potrivit sau timp sa il pregatesc.
 
Seara se lasa o data cu momentul in care soarele se ascunde. Se intuneca mai repede decat inainte, mai cu seama pe vale. Focul mentine atmosfera placuta.

Hamacul e montat, sacul e pus la aerisit si stomacul a primit si el de lucru .
La padure ii bun sa iei mancare ce se prepara mai ca acasa, ca la munte e mai complicat. Asa ca un orez, o mamaliga, etc, merg bine pe langa vreun carnat fript (pastrama, chiftele sau mai stiu io ce se nimere :)) ).
Ca doar carne prajita nu-i bun. De fapt daca as trai doar din cata carne manc as muri :)). Daca am o paine proaspata cu zacusca sau salata de vinete, m-am scos.
De asemenea nu omit sa iau gemuri cu mine.Dar din alea bag mai mult dimineata. O ceapa, un castravete, (rosiile se cam zdrobesc) isi aduc aportul impreuna cu branza de oaie, capra, vaca (de care o fi, ca toate imi plac) in a imbogatii singura masa gatita din zi.
Cu ceaiul aproape incep inca o repriza de cioplit.
Asta tine pana la un moment dat , cand mi se pare ca-i momentul sa adun pe langa mine si sa zic - "e destul pentru azi".
Cu toate astea, nu plec imediat sa inchid ochii. Ci obisnuiesc sa stau cate o ora sau mai bine langa foc ascultand. Uneori pun gandurile cap la cap, dar de cele mai multe ori imi aduc aminte de unicitatea clipei, de binecuvantarea de a trai inca o clipa de pace, de liniste. Si nu ezit sa gandesc si sa spun, ca cine nu a trait razboiul nu stie sa iubeasca pacea. 
Pana nu-ti pierzi picioarele nu apreciezi ce dar minunat e sa alergi. Celui ce vede i se pare normal, iar celui ce  nu ... , cine mai are vreme sa-i pese si de el ! 
Dar astea sunt doar farame de gand menite sa imi apropie atentia si mai mult asupra directiei in care fiecare din noi se indreapta. 
Inca o respiratie, inca o bataie de inima, inca un gand. Apoi soseste si momentul pentru culcare.
Io am dezvoltat in acesti ani si o teorie conform careia la padure ori dorm linistit ori nu dorm deloc. Si multumesc Domnului dorm linistit (nu inconstient, ... constient, dar impacat cu gandul). Si zic treaba asta ca daca ar fi sa analizezi ca la sah toate miscarile si sa anticipezi, foarte putine locuri ar fi cat de cat sigure, dar in nici un caz cele mai frumoase.
Inainte sa ies imi zicea tata ca o auzit la stiri ca haite de lupi terorizeaza locuitorii din Anina (mai exact unele cartiere ... nu toata Anina :)) ) le manca vietele si oile ca n-au ce manca. 
Bun, si ? il intreb .
La care el - "eu doar ti-am zis"  . 
:)) ,las ca-i bine, i-am zis, ce era sa zic ... si am plecat.
Pai ce treaba am io cu lupii, sa fie sanatosi.
Si ei saracii sufera de seceta si din cauza schimbarilor ce au survenit o data cu despaduririle masive din zona.
Saraci, saraci, dar cand simti ca esti vanat de ei se schimba optica, pe asta o stiu ca am simtit-o. Insa asta nu-i motiv sa-i privesti cu ochi rai toata viata.
Oricum m-am bucurat sa aud si urs prin partile astea. Pe ras nu l-am vazut, dar i-am vazut urma si ii unu care s-a si intalnit cu el la apa.
Mai in gluma mai in serios povesteam cu Vlad ca la nepoti o sa le zicem de diferitele intamplari la padure.
Si o sa fie treburi ca in genul :
- auzit tu, cand meream prin codru, umblam de dimineata pana seara si umblam cand prin desisuri, cand printre arbori grosi de 4 oameni nu-i pot cuprinde.
La care al mic o sa zica :
- sigur bunicule, arbori ... :)) ce arbori ma, dinaia is numa in Cluj in parc (nu stiu de ce la Cluj  =))  ), poate ceva iarba mai mare ai vrut sa zici .
Taci ma si ascuta, ii zic.
Si noaptea umblam si ne opream unde vroiam si puneam tenda si ne culcam. Sa vezi mai baiatule cand se pornea pe la miezu noptii cate o vijelie de uitai de urs si lup si te gandeai ca paia ii mai sperii cu ceva dar copacii de multe tone daca iti cad in cap ... 
N-aveai unde mere si inchideai ochii si cautai sa dormi mai departe. Sareai iarasi cand se cutremura pamantul ca nu departe de tine o namila de fag s-a rupt.
Si dimineata , deschizi ochii cu uimire si pricepi ca esti atat de mic intre atatia uriasi, dar ca mai poti misca.
Dar ma, sa vezi tu primavara frunza aia frageda, sa vezi cum da floarea si sa auzi greierii pe la marginea poienilor in miez de noapte. Sa te trezeasca lumina atat de puternica de luna plina .
Ma, sa umblii prin zapezi si sa vezi cum misuna de vietuitoare.
Si ala te intrerupe iarasi :
- ce vietuitoare bunicule ? :)) , unde ai vazut tu asa ceva ? Nu stii ca asa ceva nu mai exista demult decat in rezervatii special amenajate si asta nu la noi in tara ci doar la rusi !    =))
Taci ma si asculta - ii zice batranul ,ca esti mic si nu stii. Asa e acuma, dar n-a fost totdeauna asa.
Inainte vreme, alergam toate dealurile si toate crestele astea. Si de fiecare data aflam ceva nou. 
Am vazut capriorele cum si ele alergau si am inceput sa fug cu ele. 
M-am intalnit cu mistretul si am fugit si cu el. De urs am fugit, ... nu dupa el ci de el  :)) . 
Sa vezi tu iepurele ce bine alearga la deal. Ala la vale misca mai greoi ca are picioarele din fata scurte, da in deal nu-l prinzi.
Si cate si mai cate ...
- Da da, cum spui tu bunicule.
Si evident o sa zica ca le infloresti de numa. Dar el nu o sa mai prinda sa alerge la padure si chiar daca o sa prinda padurea, nu o sa aiba mintea si picioarele necesare.
Crezi ca exagerez ? Uita-te nu la nepot. ci la copilul tau. Cum munca de convingere o duci nu ca sa-l aduci in casa , ca pe noi cand eram copii, ci ca sa-l dezlipesti de la calculator.
Il duci de mic si ii arati ca-i frumos, dar el cel mai mult se bucura de nu stiu ce model de telefon, de vreun joc nou, cand creste de vreo masina, ...
O prostie, aia e . Nu mai stie omul ce e frumos. Si atunci incearca sa mai povestesti omului de un Dumnezeu care a facut natura minunata si tot ce avem nevoie, cand ei sunt intoxicati cu orice altceva decat are nevoie un om cu adevarat.
Daca scrie pe pachetul de tigari ca mori, tu ramai cu fata senina si continui sa fumezi. 
Daca ai aflat ca te iradiezi, ca faci leucemie si cancere de tot felul, ca-ti strici mintea si ochii, stomacul, ficatul etc, toate astea sunt ca nimic, daca pe moment sunt satisfacute acele dorinte pe care reclama ti le-a inserat (nici macar fin ca alta data) . Traieste clipa, ... da, o traiesti - intai clipa si apoi anii de boala de dupa.
Poti trai si mai frumos. Eu nu stiu o reteta pentru asa ceva, insa stiu ca nu ai nevoie de majoritatea lucrurilor de care crezi (sau ai fost invatat) ca ai nevoie. Insa ai nevoie de acelea care acum iti lipsesc.
Pentru ca trupul tau sa fie sanatos ai nevoie de miscare, de ohihna, de apa curata si mancare sanatoasa (dar sa fi mai cumpatat in cantitate). Daca una din astea lipseste, degeaba ai masina de spalat si cuptor cu microunde, ca nu-ti poate oferi nicicare odihna din timpul noptii. Ce folos de casa mare daca sclavagesti toata viata si tot nu ti-o permiti ? (sau toate asa zis "utilitati' care sunt mai mult accesorii decat utilitati)
Pentru mintea ta ai nevoie de liniste, de dragoste (afectiune, respect, sa le primesti si sa le oferi), de cunostintele necesare sa poti trai, munci, relationa, etc.
Pentru spiritul tau ai nevoie de Dumnezeu.
Ce face un om fara astea ? La ce bune toate celelalte ? 
Te rog sa nu faci confuzie, nu spun ca restul nu conteaza, spun doar sa nu mai inversezi ordinea prioritatilor . Eu le-am trecut in ordinea inversa pe cele trei (categorii ce formeaza si caracterizeaza fiinta umana) tocmai ca omul sa poata primii (pricepe)mai usor.
Si cand toate ti se aglomereaza, timpul devine insuficient, invata sa tai din ceea ce este neesential.

"Gauri" in stanca gasesc destule paici. Unele is mai adanci altele mai putin.Unele se pare ca au fost locuite chiar de curand (de animale sau/si  de oameni).
Azi e chiar mai cald ca zilele trecute si urmeaza sa ma indepartez de apa. Umplu bidonul si imi aleg o parte pe care sa urc.
Grohotisurile si solul sfarmicios nu ofera priza buna . Se transpira masiv. Da-i bun, ii bun ca paici n-am fost.
Is curios daca iasa vreuna din cani.

10 comentarii:

Anonim spunea...

Salut,
Si cum ai facut cu lupii pana la urma? Era vara, iarna, ai facut foc sau altceva, sau ai avut zile ?

Adrian

Micul Mester spunea...

Uneori dormeam cu focu facut ca imi convenea si mai aled ca temperatura, dar alteori fara foc, ca aveam sac gros.
N-am avut probleme cu lupii niciodata, in sensul ca nu m-au atatcat pana acum.
Oarecum pastreaza o oarecare distanta fata de om.
Apoi cand stiu ca ma aflu intr-o zona polutata de ei, mai dau cate-o petarda daca ii aud sau ii vad ca se apropie.

Anonim spunea...

Ia-ti un caine ca anu asta o fost cam secetos tare,daca o sa fie si iarna grea,atunci sa vezi foamete mare la lupi!
Nu e de șagă!
Noroc bun!

Micul Mester spunea...

N-are timp sa creasca pana la iarna daca il iau acuma :))
In plus ar latra de narod toata noaptea, ca la padure mai mereu sunt zgomote, fosnete si pasi.
Si alta treaba e ca mi-ar pare rau sa-l manance si pe el .

Anonim spunea...

Noroc mestere,nu o sa creasca pana la iarna,desi daca-ti iei o rasa autohtona ai sa te sperii cat poate creste in 3luni.
Te bucuri de el si cand e mic pt ca sunt jucausi si poznasi,caine adevarat devine deabea dupa un an,poate un an jumate.
Totusi credca sti ca ulcioru nu merge de multe ori la izvor,asa si tu cum iesi des in padure si asta cam in orice anotimp,se prea poate sa te intalnesti cu ursu :))de mancat fi sigur ca nu il mananca atat timp cat il ti langa tine in timpu noptii,iar daca e un caine adevarat nu il doboara asa usor.
Acuma nu tre sa traiesti nici cu frica in san da na...poate iti prinde bine si poate ajuti si tu vreo rasa autohtona.
Mai un lucru,daca ai sti de cate ori ai fost pandit sau de cate ori a trecut noaptea fiara pe langa tine creca ti-ai lua 2nu unu:))Lup ieste si la deal nu numai la munte,ciobanii din zona mea(zona de deal)primesc vizite de noapte si iarna si pe timpul verii,iar acu,cu iarna grea ce a fost anu asta si seceta asta grozava i-a inebunit si flamanzit de tot.
Noroc bun

Anonim spunea...

Am fost odata la alergare cu baiatul asta cu blogu "micul mester" :))) intr-o zona de pe langa Resita (Certej) unde stiam ca sunt ceva lupi.

Ne-a prins noaptea. Il intreb: "Ma Mimo ma, da ce facem daca ne ataca lupii???" Eram cam cu frica la purtator :))) La care el relaxat imi raspunde: "Oricum nu are rost sa te agiti degeaba, daca este sa ne atace nu o sa avem nicio sansa. Asa ca, o sa fie cum o sa vrea Domnul."

Si am scapat nemancati de lupi si atunci si de alte ori (in special el ca io nu prea ies in natura atat de mult). Ideea e ca "nici lupii nu-s nebuni sa manance oameni buni...:))))"

Numa bine!

Muky Byka

Micul Mester spunea...

:))
Acu ii cu lupii (fixatia =)) ), ma intreb cati or citit si postarea , ... nu ma intreb cati or inteles ceva de acolo .

Anonim spunea...

Cu lupii ca cu lupii:))da cu ursii mestere ii bai=))poate nu te uiti la tembelizor da saracii mai otara ajung sa ne bata la usa:))
nu-i de gluma,adica nici de plans nu ii,da nu se stie niciodata cum il prinzi lihnit si te zareste printre maracini :))
Bafta oricum

Micul Mester spunea...

A pai ce sa faca saracu urs, bate la usa ca-i respectuos, ca daca era badaran o darama direct :)) .

Anonim spunea...

No, data trecuta a fost cu ursu, cum ai si preconizat tu, mestere.
Acum ii cu lupii ? :))
Tiby