marți, 4 decembrie 2012

Un gand am primit si o idee s-a nascut.

Am constatat ca unii din noi sunt(em) ca tinerii chiar pe masura ce imbatranim.
Poate vei zice - cum asa ? sau poate ca un gand de bucurie te umple si inainte sa citesti in continuare deja o parere ti s-a format.
Vezi tu, tocmai asta-i baiu. Tinerii deseori (daca nu cumva la modul general) sunt caracterizati prin lipsa de rabdare. Si cand spun asta te indemn sa fi sincer cu tine si sa iti amintesti un pic, daca nu cumva dupa prima fraza citita intr-un text deja ti-ai facut o opinie. Pe masura ce citesti in continuare cladesti peste si dezmembrezi si asamblezi la loc pareri (sau parerea).
Nu dau retete ca nu ma pricep si io is ca tine, poate mai repezit, totusi cred ca e bine sa ne pastram parerile (uneori verdictul) pentru cand cunoastem"problema" mai in profunzime. A cladi peste o parere eronata nu e totdeuna potrivit, ca uneori desi nu se imbina, nu vrei sa renunti complet si urme de "greseala" se strecoara. Invatatura sau opinia finala va iesi "patata".
Daca ti-ai nota undeva prima impresie si ultima ai vedea ce mare diferenta este intre ele. Nu spun ca ultima este in mod obligatoriu una corecta, dar zic ca in mod cert are mult mai multe sanse sa semene cu ceea ce se cheama real (uneori corect).
Cand zic ca ma aseaman (si tu la fel) cu un tanar, nu zic ca suntem in putere si vioi , ci ca ne pripim si nu mai avem rabdare sa citim/facem/ascultam/vedem intreg "episodul". Ci inca de la inceput afirmam ca stim despre ce-i vorba si ca restu e pierdere de timp.
Din practica artelor martiale, alpinism, dar si alte domenii, am observat ca incepatoru abia a prins o miscare-doua, deja se masoara cu expertii. Ba chiar mai mult, tinde sa predea si altora (ce? evident greseala despre care el crede ca-i o miscare corecta !). Tanarul nu vrea sa invete, ci vrea sa stie !!!
Nu are rabdare sa invete, ci el vrea repede si bine de tot.
Putini care nu se lasa si continua multi ani dupa aceea, vor constata ca nici macar atunci nu au ajuns la nivelul la care aveau pretentia ca sunt la inceput. Insa au dobandit un alt nivel de intelegere si cel mai bun lucru - rabdare.
Nu stim sau uitam ca deseori in prima parte ni se prezinta tocmai in sens opus ideii finale doar ca sa contrasteze, sa scoata in evidenta ceva.
Asa ca gandul meu pentru tine este sa fi ca un tanar in ce priveste entuziasmul si ca un batran in ce priveste rabdarea (si am ales exemplarele cele mai reusite, ... sa nu-mi spui tu ca sti nu stiu ce mos ca n-are rabdare sau tanar depresiv :)) , ca sti bine la ce ma refer).
Desigur invataturile sunt demodate si societatea moderna nu mai are la baza moralitatea si principiile ci mai de graba oportunitatile si adaptabilitatea !!! (si inca unii chiar cred ca e si bine si ca se si poate asa).
Daca cineva iti da un exemplu negativ, pe aia o numesti varietate si spui ca e dreptul lui sa se afirme si e alegerea ta daca sa-l urmezi ori ba. Insa daca cineva ne ofera un exemplu pozitiv, ne simtim atacati si se trezeste in noi o combinatie de ura si invidie care rabufneste si contracareaza cu niste replici usturatoare. Dar in final omul nu vroia sa ne zica altceva decat ca-i mai bine "sa nu uiti oala pe foc si sa pleci, ca laptele da peste si stinge flacara, gazu se acumuleaza in incapere si ca poate sa iasa rau" .
Ce spune omu in gand dupa ce "ai dat cu el de pamant" - "are dreptate, io is prost, data viitoare am sa tac".

Un comentariu:

Anonim spunea...

Ai invelit natura in gandurile si experienta ta, si multi altii pot invata multe. Ai respectul meu.