marți, 12 februarie 2013

linguri si vise

Din lemn aspru, usor asimetrica si pe cat de simpla pe atat de placuta , e lingura asta de stejar.
Uneori imi dau seama ce putini oameni isi mai fac timp sa vada padurea cu ochiul liber, dar mai arborele in lingura. Cu toate astea, pe langa toate naroziile consumabile, io zic ca-i bun sa nu uitam valoarea muncii omului. Cand mai tot in jur e "aruncat" direct pe tejghea de vreo masinarie nebuneasca si toate sunt "programate" sa se strice rapid doar ca sa iei altele, pentru ca noi oamenii suntem atat de ocupati ... Suntem mult prea ocupati sa facem ... sa facem ce ? Ca o masina ti-a luat locul. Ce bine traim, apasam un buton si gata. Si atunci daca merge si fara apasarea pe buton, ca e programata masinaria de un singur om sa faca toata treaba, tu ce mai mananci ? Cine mai are nevoie de tine cand sunt masinariile ?
Sa facem repede orice pe pretextu ca vom castiga timp.
Unde-i timpu castigat ? ce faci cu el? Chiar l-ai castigat sau se risipeste cu altceva la fel de rapid si inutil ?
Problema nu-i ca nu mai apreciem lucrurile , ba inca unii le apreciaza mult mai mult decat ar trebui (in vreme ce altii deloc) ci baiu e ca in ingramadeala asta cu de toate nu mai apucam sa folosim nimic .
Iti faci planuri de concediu, dar ce-i ala concediu  ? pai ce sa fie maxim 2 saptamani pe an legate, in care uneori iesi pe undeva, alteori nici nu mai iesi ca nu-ti ajung banii nici sa traiesti. Si in iluzia ca dupa un an de munca abstracta ai 2 saptamani libere, mai misti si anul urmator.
Gandul meu pentru tine este ca oamenii se robotizeaza in vreme ce robotii (masinariile) se umanizeaza (doar in sensul "intelectual") . Pe vremuri  omul lua caine la copil acu daca i-a luat calculator lo rezolvat. E in casa in siguranta ... Siguranta, aparenta, ca ce-i baga in cap de pe internet, il va strica pe toata viata, dar tu esti prea ocupat sa-ti pese de asta, ca-i mult de lucru.
Banii, sunt totul. Ei sunt stapanul tau. Cand nu-i ai disperi. Cand ii ai, iti faci griji cum sa-i imparti, ca nu-s destui pentru tot ce vrei tu sa faci. De parca daca ar fi mult mai multi ti-ar ajunge. Pentru bani esti capabil sa minti si ai facut-o de atatea ori si o vei mai face. Cine minte si insala , cine insala si fura. "Eu sunt un om cinstit" , aiurea sunt.
Pe vremuri omu lucra ca sa traiasca, sa manance, sa poata dormi linistit si-n zilele cu frig. Acum omul desi are mai mult decat aveau imparatii pe vremuri (ca si tu ai un sclav care iti spala - masina de spalat, unul care iti face cald in casa - microcentrala, unu care te distreaza - televizorul, etc) doar ca nu-s o armata de sclavi ci niste masinarii mai mici si mai ascultatoare si chiar mai usor de intretinut. Tot ce el avea in dita mai palatu, incape acum in micutul tau apartament si chiar in plus. Daca el avea o biblioteca modesta, tu ai una universala pe compu tau.Esti deja un om bogat. Cu toate astea nimic nu te multumeste.
Deznadejdea si stresul (mizerabil cuvant asta si nou inventat) sunt deja parte din caracter. Nu poti trai fara ele cum nu poti trai fara speranta, cel putin asta se poate distinge.
Fara pacea mintii, toti "scalvii" astia moderni nu-ti sunt de nici un folos. Ba mai de graba fiecare lucru nou achizionat, in loc sa-ti aduca multumirea scontata, iti va aduce o grija in plus. Te-ai bucurat mai demult de masina, acum te ingrijorezi de costurile de intretinere si utilizare. La fel si cu restu.
Vrei tu sa umplii sufletul cu noi achizitii, cu lucruri ce le poti folosi, dar de care nu ai timp. E similar cu a incerca sa tratezi rana de la ochi punand compresa pe deget.
Bate vantu si nu-l mai simti, decat poate rareori te deranjeaza praful care se ridica.
Sa fim un pic mai umani, sa incercam sa trezim un pic simturile atat de adormite. Ca nu cumva sa ne gaseasca clipa plecarii dormind si sa nu apucam sa ne dam seama nici macar ca in loc sa traim, doar am dormit adanc si am visat .

5 comentarii:

Ofelas spunea...

In mesajul tau resimt multa deznadejde si stress-ul de care vorbesti este prezent si pe deasupra multa frustrare... Fara tehnologiile narozesti pe care le acuzam nu am fi fost cunoscuti si unii am fi ramas doar niste anonimi care alearga prin padure... Omul prin natura lui este predispus la dependenta care in prezent se manifesta prin dependenta de tehnologie de dinainte de a ne fi nascut si pana dupa moarte. Nu esti diferit cu nimic de majoritate, nu te vad facand altceva. Vorbesti de copii care au acces la calculator; nu poti sa cresti un copil fara sa aibe si astfel de cunostinte dacat daca vrei sa ai un copil innapoiat si ulterior marginalizatt. Ce poti controla (partial) este felul in care utilizeaza aceste cunostinte dar si acest control este o iluzie. O anume diferenta intre tine si altii este doar un decalaj de varsta, adica unii dintre noi suntem resemnati cu gandul ca ne nastem prizonieri ai societatii si doar acazional incercam sa mai tragem de zabrele... pe altii care sunt si mai inaintati in varsta nimeni nu se mai deranjeaza sa ii incuie in celula deoarece dorinta de evadare nu mai exista si nici viata inafara peretilor de altfel. Uite, am trei intrebari pe care ti le adresez cu maxima seriozitate: tu crezi ca esti diferit(liber) si ce crezi ca ai putea sa faci ca sa traiesti diferit cu adevarat si sa iti poti exploata la maxim potentialul cu care crezi ca te-ai nascut. Ultima intrebare isi cere raspunsul doar in cazul in care ai raspuns la primele doua; esti dispus sa devii exemplu si eventual sa prin asta sa ii iluminezi si pe ceilalti ca daca nu ramai doar un om interesant care se uita la documentare si retransmite deznadejde si frustrari (adica un agitator) Imi cer scuze daca sunt acid, scopul nu este sa te lezez cu nimic. Spor lamesteritul lingurilor minunate pe care le faci .

Micul Mester spunea...

Mda, ... ai prins doar "prafu de la suprafata" , poate de aia resimti ce spui. Sau poate ceea ce resimti sunt sentimentele izvorate chiar din interiorul tau care doar s-au concretizat un pic.
Ai pierdut esenta, nu-i bai.
Evident ca suntem dependenti de anumite elemente ca sa traim, dar daca mai toate lucrurile ce intra in posesia ta iti creaza o dependenta, mai mica sau mai mare, crezi ca-i sanatos ?
In plus io n-am zis nicio clipa ca-s diferit de altii, is mai prost ca multi, dar asta n-are absolut nicio relevanta.
Modul in care aduci tu discutia (care evident nu s-a vrut a fi o discutie, ci doar o idee )e o treaba slaba.
Tu esti resemnat ca esti prizonier. Foarte bine, dar nu incerca sa subjugi pe altu care se simte si pe altul care este liber.
A fi liber presupune mult mai mult decat a nu fi inchis.
Un exemplu suprem de libertate este cand omul poate alege.Si daca Dumnezeu care l-a creat pe om i-a dat dreptu sa aleaga, pai atunci inseamna ca e liber si nimic inafara alegerilor pe care le face nu-l poate subjuga.
Eu nu vorbesc de notiunea de libertate absoluta. Asa ceva nu exista decat la Unul singur.
Ideea in sine este sa te folosesti de ceea ce ai si nu sa te lasi folosit. Daca ceea ce ai dobandit prin munca sau nu, fie ca e o tara libera, un sistem de conducere de un anumit tip pentru care ai luptat, anumite legi, mancare mai buna, tehnologie, etc, daca toate astea incep sa-ti creeze stres si bucuria initiala s-a scurs, sa stii ca problema e la tine, nu la ele. Pentru ca singur te faci prizonier raportandu-te gresit.
Iar cu copilu si calculatoru, ... exact pe dos.
Da-i calculatoru, ca asta e, dar sa nu-ti fie lene cand e de mers la plimabre cu bicicleta sau la sf. de sapt. sa iesi cu familia un pic in natura. Nu lasa calculatoru sa inlocuiasca joaca cu alti copii, cea reala, activitatile si interactiunea dintre parinte si copil, iesirile in natura, etc.
Uite, in loc de trei raspunsuri la cele trei intrebari ale tale am pentru tine o propunere.
Mie nu-mi plac deloc discutiile in "pietele publice", prefer anonimatu :)) .
Si iti propun sa facem altfel.
Si aici voi vedea daca chiar vrei sincer sa ma intrebi ceva si sa primesti raspunsuri sau vrei doar texte interminabile ca pe toate forumurile (lucru care pe blogu asta nu se va intampla).
Scrie-mi te rog pe mail la
moisavasile82@yahoo.com
si putem discuta.
In rest, nu-ti face griji ca vorba aspra e foarte buna daca e menita sa scoata ceva bun la iveala.
Totusi in treacat raspund un pic si public si cumva sa acopere intrebarile tale.
Nu sunt cu nimic mai bun ca nimeni, nu sunt si nu am in plan sa devin exemplu nimanui, niciodata nu am vrut.Sunt oameni capabili sa fie , eu nu. Si nu-i doar o treaba de asumare, ci io chiar nu-s bun de luat exemplu.
Merg pe ideea pe care mi-o zicea mama cand eram mic, cand am intrebat-o - de ce fumati ? (ca si tata fuma ) ea a raspuns :
"de prosti" . Eu am bagat la cap si am priceput ca si unu care nu se poate tine de ceea ce zice, tot poate zice ceva bun sau macar util. In felu asta nu m-am apucat de fumat si in timp s-a lasat si mama.
Apreciez gandul tau .

Anonim spunea...

Pe aceeaşi temă, cei interesaţi, la link-urile de mai jos pot citi Scrisoarea I a lui Alexander Tietz din cartea „Alexander Tietz şi Banatul Montan” (1998) - ediţie îngrijită de Erwin Josef Ţigla

http://d.pr/i/BBH7

http://d.pr/i/YHhl

Concretramirez spunea...

Consider ca mesajul micului mester este bine transmis, ca dealtfel si altele, si au menirea daca nu sa trezeasca, macar sa puna pe ganduri. Reprezinta o invitatie la o lume mai profunda, dragoste pentru codru, pentru viata in continua schimbare, miscare, lucru bine facut cu propriile puteri, frumos...toate sunt molipsitoare prin puterea exemplului. E normal ca perceptia cititorilor fata de cele scrise sa fie subiectiva, dar important este ca vizitatorii acestui site impartasesc in foarte mare masura aceleasi valori. Si oricand pot aparea si altii.

Micul Mester spunea...

Uite, recomand tuturor celor care se complac in treaba asta, anume sa isi lase copii sa fie educati de televizor si internet, sa urmareasca documentaru asta si sa cugete singuri

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=BrmwCimHKoo

(tin sa precizez ca l-am vazut abia dupa cateva luni de la data la care am pus postarea, deci gandul ca de acolo am luat informatia este irelevant)

De asemenea cine doreste sa afle detalii, va putea gasi si multe alte studii care dovedesc ca "sculele" astea sunt nocive mai ales pentru copii care sunt in plina dezvoltare, dar si pentru adulti.
Nu pot sa impun (si n-as vrea) nimanui sa renunte la ceva (fiecare poate sa se si drogheze/prostitueze/sinucida), eu doar trag un semnal de alarma. Degeaba va intepati si ignorati, ca nu veti rezolva situatia si nu cei care iti spun "sa nu" iti sunt dusmanii ... ci mai degraba cei care te atrag in porcariile care-ti distrug mintea/familia/viata.