marți, 14 octombrie 2014

e greu doar cand si ce nu vrem

 Unul din principalele motive pentru care nu reusim sa avem liniste este probabil pentru ca avem o imagine eronata asupra ei. Ceea ce zic este ca imbracam treburile astea intr-o anume haina, dar le imbracam in imaginatia noastra si apoi ne asteptam ca atunci cand le intalnim in realitate , sa ni se infatiseze doar in acel vesmant.
Cat despre siguranta, a devenit o obsesie, ... mai ales pentru oamenii mai "avuti". Din nou avem de-a face cu o imagine (imaginata, ... nu reala) falsa . Spui ca nu poti trai cu frica, dar io zic ca nu poti trai fara ea. Baiul este in perceptia defectuoasa. Astazi avem termenii. Dar cand ai alocat ultima oara suficient timp sa le patrunzi intelesul ?
Biologul nu studiaza viata din fiinte. Cuvantul/stiinta despre viata (pseudostiinta pe nedrept numita astfel - bios - logos) nu studiaza viata. Ci atunci cand despica soarecu si broasca scoate afara tocmai viata din ele, lasand doar carcasa. Sa-ti fie clar, haina ta nu esti tu !
Studiind organele componente din trup nu studiezi viata ci doar buzunarele, cusaturile,materialele unei haine si nu pe omul ce poarta haina.
Viata este si continua sa fie un mister de nedeslusit pentru oricine crede doar ceea ce prefera sa creada si ignora orice altceva.
 Vanzatorul de iluzii are cate una pentru fiecare, ... de fapt are mai multe si le potriveste in functie de context.
Traieste clipa, nu va veni seara. Apai chiar daca vine, ce-ti pasa tie. Renunta la a gandi, renunta la a-ti pasa si fa ce-ti place, ... indiferent de consecinte. Sub o forma sau alta, este invatatura cea mai raspandita astazi in randul multimii (din care facem parte !)
"Stiu asta, nu spui nimic nou" , ... aiurea stii. Este similar cu a spune ca stii meserie timp in care ai stricat destule materiale luate din banii clientilor . In cazul asta sunt doar doua variante, fie minti cand spui ca stii, fie esti rau voitor.
Tre sa pricepem ca a avea cunostinta de ceva nu e sinonim cu a sti. Cel care niciodata nu a pilotat, oricat s-ar uita la avioane, nu stie sa le conduca.
Vantul nu-l vezi, dar lucrurile din jur sunt miscate de el.  Uneori vine ca o adiere, alteori tranteste toate la pamant si ridica atat nisipul ca si apa.
Din pacate este foarte adevarat  ca in loc sa fim invatati sa gandim, am fost invatati sa nu, ca in felul asta sa inghitim orice pastila invelita intr-o "piele" colorata si dulce.
Iar la asa-zisele scoli de gandire in loc sa te invete Sa gandesti, te invata CE sa gandesti si CUM sa gandesti. Cu alte cuvinte ai de-a face cu inca o iluzie, in care avem impresia ca analizam variante si alegem pe cea optima.
Este vechea scamatorie in care mana este mai rapida decat ochiul si in care atentia ne este distrasa, iar mintea percepe ceea ce este dresata sa perceapa.
Ce ne facem daca deja ai obosit gandind, cand n-am asternut nici macar inceputul din semnificatia titlului ?!
E nevoie de antrenament ca in orice, iar lenea intelectuala este mai raspandita decat lenea trupului.
"Mai bine fac ceva decat sa pierd vremea gandind". Serios ?! dar ce poate iesi bun din ceea ce faci daca faci fara sa te intrebi - De ce ?Cu ce? Cum? Cat? Pentru cine? etc ...
 As putea sa arunc toate pe masa si doar sa guste cine doreste, insa de asta se ocupa altii. Io mi-as dori sa pricepem de ce alegem ceea ce alegem.
Vreau lent sa cladim o fundatie solida care sa nu se surpe cand loveste ceva in noi.
Cu riscul ca toate vor fi interpretate ca ceva abstract, daca asta te pune pe şine, atunci va fi simplu sa iei viteza o data ce te pornesti. Si calatoria este lina ( nu neaparat usoara) cand rulezi pe suprafata special destinata in acest scop. In continuare se vor consuma resurse, in continuare va exista efort depus, insa diferenta va consta in faptul ca ai o destinatie, ai un sens de parcurs si ai priceput de unde te realimentezi.
"Vai, atata imi place toamna, cu toate culorile ei". Toamna nu are culori, este doar un termen conventional menit sa exprime o anumita perioada din an (care nici macar nu e foarte clar delimitata desi calendaristic ar parea sa fie).
Culorile sunt ale frunzelor, racoarea provine din scurtarea expunerii la soare a suprafetei terestre. Asa-zisa adaptare a vegetatiei si faunei la sezonul rece se prea poate sa nu fie chiar o adaptare. N-ai fost nici tu si nici eu atunci cand ele au "aparut" si orice tentativa de a emite un enunt stiintific in privinta aparitiei lor si a vremurilor de inceput este iluzorie. Ce nu se repeta si nu poti verifica, este cel mult ipoteza (= presupunere cu caracter provizoriu, formulată pe baza datelor experimentale existente la un moment dat sau pe baza intuiției, impresiei etc). Cu alte cuvinte si tu crezi, ceea ce nu stii si eu. Diferenta majora consta in faptul ca io recunosc ca doar cred si ca nu stiu. In rest, ceea ce credem ar trebui sa cladim pe ceea ce este si nu pe ceea ce ne place.
Asa se face ca din cauza preferintelor profanam sacrul si mistificam naturalul. Iar pervertirea este instrumentul vanzatorului de iluzii. Expertul care iti vinde ce nu ai nevoie (atentie la "iti vinde" , n-am spus "iti ofera"), dar stie sa le impacheteze in cele mai tentante ambalaje.
Si cum pentru omul superficial ambalujul face mai mult decat continutul ca doar el loveste primul ochiul, "ghici" a cui picior ramane in capcana pentru urs ?
Urata treaba asta cu capcana. Pai aia e facuta sa tina ursu, iti dai seama cat de rea trebuie sa fie pentru om, care e si mai mic si mai firav.
In oarecare sens, toamna are miros, are culoare, ... in sens metaforic. Vanzatorul de iluzii nu schimba in mod obligatoriu lucrurile, ci doar ordinea, uneori poate sensul de mers sau asezarea naturala cu intrebuintarile firesti le face nefiresti  (asta se cheama a perverti).
Nota : - nu exista sens pozitiv la a perverti. Oicine crede ca o perversiune de orice fel poate comporta caracter pozitiv fie se minte singur si pe ceilalti, fie chiar nu cunoaste semnificatia termenului si consecintele faptului.
Alteori doar accentueaza mai mult decat trebuie anumite aspecte ascunzand pe cele ce trebuiau sa fie vizibile, modificand astfel perceptia.
Linistea este sau ar trebui sa fie o stare interna si nu lipsa sunetelor, .. cat lipsa zgomotelor !
Sunetele compun muzica, zgomotele o distrug. Daca sunetele au de-a face cu vibratii ordonate si programate, atunci zgomotele sunt ceea ce a ramas dintr-un sunet in urma distorsiunilor. Primele sunt menite sa transmita un mesaj, timp in care cele din urma au ca "misiune" sa bruieze.
Totusi alergarea dupa sentiment si senzatie este una dintre cele mai reusite smecherii ale vanzatorului de iluzii.
Alearga dupa curaj si vei fugi orb tot drumul. Umbla sa faci bine si chiar daca nu constati, ai umblat curajos, pentru ca in umblarea ta ai luptat cu orice dificultate si urmarind sa faci ce este bine nu ai acceptat compromisul.
Cauta dragostea in ideea de a primi iubire si egoismul te va otravi. Dar mai bine incepi sa oferi ceva si treptat fie ca descoperi fie ca nu, ai avut cu tine dragostea tot drumul.
Alta Nota: A cunoaste definitia unui termen nu e sinonim cu ai patrunde intelesul profund.
Intelesul celor mai multe sta in a le trai si nu doar in a le studia (din nou mi-ar place sa nu pierzi -"nu doar" - si sa crezi ca a nu studia poate avea vreun efect benefic).
Bine, ma duc sa mai cioplesc ceva.

Un comentariu:

Maria spunea...

Tare-mi place de tine.