joi, 16 aprilie 2015

sfarsit de sezon la facut arcuri, deschidere la trageri

Cred ca a fost ultima bucata de stejar pe anu asta.
La capeti i-am pus lemn ... exotic ? aiurea. Ii fag .
 Latimea scade de la maner la varf, de la 3,3 cm pana pe la un pic sub 1.
 Asa arata fara coarda
si ceva detaliu cu fibra lemnului.
 La maner am pus o fasie din piele doar pe burta si apoi am infasurat in spirala una mai lunga pe care am incheiat-o cu sfoara subtire de canepa.
Asa e cu coarda pusa.
 Am gasit cu cale sa filmez zona de tragere si cele doua arcuri, ala de sanger pe care daca te uiti atent iti amintesti(sau nu) ca l-ai mai vazut si asta lung de stejar.
Ma simt "obligat" sa explic ceea ce urmeaza sa vezi, deoarece statistica arata ca tinzi sa vezi orice altceva decat doream sa transmit. Asadar mentionez in primul rand ca nu are nimic de-a face cu tehnica de tragere, nimic de-a face cu persoana care trage si nici cu "abilitatile" ... pe care nu le am. Deci nu ma lua exemplu daca vrei vreodata sa inveti sa tragi cu arcul. Insa ce poti sa bagi la cap, e mai de graba tipul de activitate, locul in care se desfasoara si "uneltele". Mai mentionez ca nu-i intelept sa iei de bun tot ce vezi filmat, pentru ca evident cele mai multe rateuri nu apar pe filmari, in cazul asta din simplu motiv ca pentru care nu-i arcas, ii plictisitor sa se uite la unu care trage chiar daca nimereste, ... dar mai daca nici nu. Acum tre sa fie senzational, tadammm, sa fie ... pfuai, "ai vazut ?!" , dar na, in realitate cele mai frecvente treburi sunt vazute ca fiind monotone. Si uite paradoxul : cu cat este mai mare diversitate cu atat mai repede se plictiseste omul de ceva/orice si vrea mai mult si altceva. Super ... - ficial.
Io zic ca de departe cel mai potrivit sa tragi la padure este un arc simplu din lemn care se integreaza excelent in peisaj si te trimite in timp. Ca n-ai performantele unui compound ? sau a unui arc cu fibre si tehnologii nebunesti ? pai n-ai, dar intrebarea e alta  - ai nevoie de performantele alea cand tragi de placere ? Io n-am, altu poate are, parerile sunt impartite si de aia exista mai multe tipuri ca doar doar se multumeste fiecare.
Apoi vezi acolo un model de tinta usor de facut si usor de intretinut (daca se avariaza un pic, mai tragi peste ea cateva randuri de banda transparenta).
Ma gandesc ca inclusiv pentru arcasii profesionisti este o placere sa se mai relaxeze tragand afara in padure, iar despre cei ca noi care tragem ca si cum merem la scaldat, nici nu exista termen de comparatie intre tragerile in natura si cele care se desfasoara intr-un spatiu inchis.
In anumite privinte nu admit ruperea de cadrul natural decat in cazuri de "forta majora" . Asa ca alergarea - nu pe stadion (ca si calutii la circ, sa nu vezi nimic si sa alergi mecanic), nu pe sosea (asfaltul este special pentru roti) , muntele si padurile sunt pentru alergari. Inotul in mari,lacuri si rauri nu intr-un "lighean" acoperit unde la fel ca si alergarea la stadion dai aceeasi tura pana obosesti apoi pleci acasa ... sec. Asa si cu arcu. Sa fie divers, sa fie lemn, piatra, deal, vale, iarba, pasari, nuante, lumini, insecte (inclusiv in ochi, pe fata, pe spate, capuse, tantari, furnici, etc).
Ca in final orice activitate care nu transcende activitatea in sine (a carui scop nu depaseste activitatea desfasurata) este mai de graba o risipa de timp si energie.

7 comentarii:

Anonim spunea...

super faine arcurile ! mai ales cel de stejar, super curios cum trage! am o intrebare sagetile le faci tu ( adica lujer de alun, corn etc, si le indrpeti la foc si apoi cu restul detalilor ) sau le cumperi de la magazin ? si dc le faci tu ar fi frumos sa ne arati si cum ! spor ! o zi buna!

Drumeţul spunea...

Săgeţile din ce le faci?

Micul Mester spunea...

Pe unele le fac, pe altele le cumpar.

Anonim spunea...

De acord, as fi foarte interesat sa aflu cum faci arcurile ! :)

Micul Mester spunea...

Arcurile le fac doar cu unelte de mana. Dupa ce lemnul este uscat in functie de esenta si semifabricat, decid ce tip de arc sa fac. Apoi degrosez cu toporelul si cutitoaia. Echilibrez bratele cu raspa si razuiesc cu lama de la cutit si razuitoarea. Ultimul este smirghelul, apoi la final tramentul de impregnare.Daca si unde este cazul de indoire/indreptare incalzesc fie la abur fie la foc sau suflatoarea aia (nu inainte de a unge lemnul cu grasime - untura, ulei, ce ai), dar poate ca vrei sa vezi cum se face, in cazul asta dai pe youtube sau intrii pe forumurile arcasilor si gasesti in detaliu. Eu n-am in plan sa pun pe log despre modul in care se fabrica arcul, cel putin nu in perioada imediat urmatoare, ca am destule treburi de facut si acu aproape (se pare ca mai am unu de salcam de finalizat) ca am incheiat sezonu la facut arcuri.

Anonim spunea...

Intrebare prostuta, cheresteaua de la Dedeman este o optiune pentru a construi un arc ? Alternativa pentru cazul in care nu poti gasi un lemn bun in padure.

Micul Mester spunea...

Nu-i asa prostuta intrebarea.
Lemn bun la padure gasesti, numa sa ai padure in zona. Cat despre cheresteaua de la dedeman,n-am luat si nu m-am uitat atent ca sa stiu ce se gaseste.In mod cert molidul si bradul nu-s bune ...
Daca insa prinzi ceva frasin, stejar sau ce-o mai fi pacolo (poate chiar ceva exotic), daca mai cunosti cu cum tre sa fie dispusa fibra pentru un semifabricat bun si reusesti sa alegi una-doua bucati, atunci poti scoate un arc bun daca ii si laminezi ceva deasupra.